Etappe 11: El Pozo Alimentacion > Cabo de Gata

Datum: 31 augustus 2022
Startplaats:
ElPozo Alimentacion
Finishplaats:
Cabo de Gata
Afstand: 191.2 kilometer
Starttijd: 12:51
Finishtijd (verwacht): 17:30

31 augustus 2022 is waarschijnlijk een dag die de sprinters hebben gemarkeerd in hun agenda. Met maar liefst 193 vlakke kilometers is dat terecht, want veel van dit soort etappes zijn er niet in deze editie van de Vuelta. De renners trekken zich in de elfde etappe nog verder het zuiden in, zo zal er van El Pozo Alimentácion naar Cabo de Gata worden gereden.

 

El Pozo Alimentácion is niet de plaats waar vandaan vertrokken wordt, want dat is Alhama de Murcia. In deze plek ligt echter de fabriek van El Pozo Alimentácion, en dat is de hoofdsponsor van deze Vuelta. Vandaar dat er vanaf deze plaats zal worden weggereden voor de vlakke etappe.

 

De lange rit zal eerst door de plaatsen Totana en Lorca gaan, die voornamelijk worden aangedaan in de eendaagse Vuelta de Murcia. Lorca was daarnaast in 2017 de startplaats van de elfde etappe van de Ronde van Spanje, waar Chris Froome door Miguel Angel López werd verslagen in de slotklim.

 

In deze etappe is er echter geen enkele klim, waardoor de ogen constant gericht zullen zijn op de sprintersploegen. Met een lange passage langs de kust is er echter wel een mogelijkheid tot waaiers, waardoor een goede positionering voor de sprinters al vroeg in de race van groot belang zal zijn. De kustplaatsen Garrucha en Carboneras worden voorbijgegaan richting de finish in Cabo de Gata.

 

De finishplaats is wél een echte plaats, en niet een sponsor. Cabo de Gata ligt dichtbij Alméria en is omgeven door het vulkaanlandschap van de bergketen Sierra de Gata. Met alleen nog een rotonde in de laatste kilometers is het ook geen ingewikkelde finale, al zullen de spanningen in het peloton hoog zijn in deze zeldzame vlakke etappes. Voor de sprintersploegen geen enkele reden om het aan het toeval over te laten, waardoor een massasprint mag worden verwacht.Bekijk overzicht van Vuelta a España - 2022