Etappe 14: Annemasse - Morzine

Annemasse - Morzine | etappe-14-naar-morzine
Datum: 15 juli 2023
Startplaats:
Annemasse
Finishplaats:
Morzine
Afstand: 152 kilometer
Starttijd: 00:00
Finishtijd (verwacht): 00:00

Eerste Alpenrit met Col de Joux Plane

Organisator ASO schotelt het peloton in de veertiende etappe van de Tour een beest van een rit voor. Tussen Annemasse en Morzine moeten de renners over zes gecategoriseerde cols in totaal 152 kilometer afleggen. De Col de Joux Plane (11,7 kilometer aan 8,5 procent) is de laatste en zwaarste beklimming in deze etappe. Het is de eerste keer deze Tour dat de renners de Alpen in trekken. 

Zaterdag is de start dichtbij de Zwitserse grens in Annemasse. Het is de stad waar de gebroeders Aurélien en Valentin Paret-Peintre van AG2R Citroën vandaan komen. De grensstad is een belangrijk ov-knooppunt voor Frankrijk, omdat een aantal Zwitserse steden vanuit Annemasse goed te bereiken is. Genève bijvoorbeeld, dat op slechts acht kilometer van de Annemasse ligt. In de toekomst zijn er zelfs plannen om de twee steden aan elkaar te verbinden middels een tramlijn. 

In deze rit gaan de renners niet de Zwitserse grens over, maar rijden ze in noordoostelijke richting verder de Franse Alpen in. Op de eerste beklimmingen van de dag zullen ze wel een uitkijkje hebben op het Meer van Genève. 

 

Route

Al vroeg in de etappe volgen de beklimmingen elkaar in rap tempo op. In de eerste 65 kilometer liggen op vier toppen de bergpunten voor het grijpen. De eerste top is de Col de Saxel (4 kilometer aan 4,7%) na 18,5 kilometer. De lengte en het stijgingspercentage geven een vertekend beeld van deze col, aangezien de weg al veel eerder begint te rijzen. Vanaf Annemasse op bijna 500 meter hoogte wordt er in de eerste 18,5 kilometer geklommen naar een hoogte van 941 meter. 

Na de Col de Saxel dalen de renners direct af naar de start van de volgende beklimming: de Col de Cou (7,1 kilometer aan 7,5 procent), waarvan de renners na 35 kilometer de top ronden. Hierna volgen nog snel de Col du Feu (6,1 kilometer aan 7,7 procent) en de Col de Jambaz (6,8 kilometer aan 3,8 procent). Een vroege vlucht zal hier ongetwijfeld al zoveel mogelijk tijd willen pakken.

Die tijd zullen ze nodig hebben in de finale, waar als eerst de Col de la Ramanaz (14,1 kilometer aan 6,9 procent) en later de Col de Joux Plane (11,7 kilometer aan 8,5%) wachten. Op de Joux Plane zullen de klassementsrenners er ongetwijfeld een groot gevecht van maken, zoals we in het verleden al vele malen vaker gezien hebben. 

Floyd Landis zette in een rit met de Joux Plane de Tour de France van 2006 op zijn kop door meer dan zeven minuten op zijn grootste concurrent Oscar Pereiro Sio terug te pakken, en Peter Winnen won in 1982 in Morzine nadat hij als eerste was boven gekomen op de Joux Plane. Wie schrijft er zaterdag opnieuw wielergeschiedenis? Bekijk overzicht van Tour de France

Headlines

Populair