Etappe 1: Bilbao - Bilbao

Bilbao - Bilbao | etappe-1-naar-bilbao
Datum: 01 juli 2023
Startplaats:
Bilbao
Finishplaats:
Bilbao
Afstand: 182 kilometer
Starttijd: 00:00
Finishtijd (verwacht): 00:00

Le Grand Départ in de stad van de moderne kunst en architectuur

De Tour de France 2023 gaat op zaterdag 1 juli van start in het wielergekke Baskenland met een rit van 182 kilometer van en naar Bilbao. Het is pas de eerste keer in meer dan dertig jaar dat de Tour weer eens in Spanje begint. Ook in 1992 was Le Grand Départ in het Baskenland. Destijds stond San Sebastián drie dagen lang in de schijnwerpers als startplaats, en bracht Miguel Indurain zijn eigen Baskische volk in extase door de eerste gele trui te veroveren. 

Een herhaling van het scenario uit 1992 lijkt onwaarschijnlijk, aangezien deze Tour geen Spaanse topfavoriet heeft. Toch zullen de Basken er in Bilbao een wielerfeest van maken. Dat Bilbao ook nog eens een schitterende stad is, zal daar ongetwijfeld aan bijdragen. 

Bilbao is met 350.000 inwoners de grootste stad in het Baskenland en sinds een aantal decennia een van de aantrekkelijkste steden in Spanje voor toeristen. Sinds de komst van het Gugenheim-museum in 1997 komen toeristen massaal naar de Baskische stad toe om de architectuur van Frank Gehry en de kunst van Salvador Dalì, Picasso en Andy Warhol te bekijken. Naast het Gugenheim-museum zijn moderne gebouwen de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten.

Men spreekt zelfs van een ‘Bilbao-effect.’ Dat is wanneer een stad door een markant gebouw uitgroeit tot een belangrijkere of rijkere stad. Het imago van een grauwe industriestad ligt dus inmiddels al ver achter Bilbao.

 

Route

De openingsrit van de Tour de France is meteen een uitdagende. De renners maken een grote, noordelijke lus rond Bilbao en krijgen onderweg vijf gecategoriseerde klimmetjes voor de kiezen. De renner die hier meteen veel bergpunten pakt en ook een dag later meezit, zal vermoedelijk wel een aantal dagen in de bolletjestrui blijven rijden.

Na 14,5 kilometer is de Côte de Laukiz (2,1 kilometer aan 6,6 procent) direct al de eerste beklimming in deze Tour de France. Vervolgens blijft het, naar Baskische begrippen, een kilometer of vijftig relatief vlak en rijdt het peloton met de kustlijn mee. Na 70 kilometer staat dan de Côte de San Juan Gaztelugaxte (3,6 kilometer aan 7,7 procent) op het menu. 

Deze klimmetjes zijn slechts een aperitiefje voor de finale, die lijkt op een mini-editie van de Clásica San Sebastián. In de laatste veertig kilometer staan namelijk nog drie gecategoriseerde beklimmingen op de planning: de Côte de Morga (3,8 kilometer aan 4,8 procent) op 42 kilometer van de streep en vlak daarna de Côte de Vivero (4,3 kilometer aan 6,9 procent), waarna er vuurwerk volgt op de Côte de Pike (2,2 kilometer aan 9,9 procent) op tien kilometer van de finish. 

Mocht niemand het aandurven op een van deze drie beklimmingen, dan is ook de finishstraat oplopend. In de laatste kilometer rijst het wegdek nog met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 procent. Wie klopt daar Mathieu van der Poel of Wout van Aert?Bekijk overzicht van Tour de France