Etappe 7: Mont-de-Marsan - Bordeaux

Datum: 07 juli 2023
Startplaats:
Mont-de-Marsan
Finishplaats:
Bordeaux
Afstand: 170 kilometer
Starttijd: 13:15
Finishtijd (verwacht): 17:07

Dertien jaar na sprintzege Cavendish terug in Bordeaux

Na de twee Pyreneeënritten van de afgelopen dagen staat er weer een overgangsetappe in de Tour de France op het programma. Op de zevende dag van de Tour rijdt het peloton weer Aquitanië binnen om een etappe van 165 kilometer van Mont-de-Marsan naar Bordeaux af te werken. 

Het is na de vierde etappe van Dax naar Nogaro de tweede kennismaking van het peloton met deze regio, die bekendstaat als misschien wel de bekendste wijnstreek ter wereld. Rondom Bordeaux is er liefst 120.000 hectare aan wijngaarden te vinden en de kans dat wijnhuizen als Château Margaux, Château Latour en Château Lafite Rothschild in beeld komen tijdens de uitzending van de etappe, is zeer aannemelijk. 

Bordeaux is voor het eerst in dertien jaar weer aankomstplaats in de Tour. De laatste keer dat dit gebeurde was in 2010, toen Mark Cavendish in een massasprint Julian Dean en Alessandro Petacchi voor bleef. Voor de destijds 25-jarige Brit was het zijn vierde ritzege die Tour en veertiende alweer in totaal, nadat hij in 2008 al vier etappes en in 2009 al zes etappes had gewonnen. Dit jaar gaat Cav op jacht het recordaantal ritzeges in de Tour de France alleen op zijn naam te schrijven. Nu deelt hij dat nog met Eddy Merckx (34 stuks).

 

Route

Cavendish zal nu weer hopen op een overwinning in Bordeaux, aangezien de etappe zich daartoe leent. Onderweg ligt er slechts een gecategoriseerde beklimming: de Côte de Béguey (1,6 kilometer aan 3,8 procent) na 130 kilometer. Echt in verlegenheid zal deze klim de sprinters niet brengen, zeker niet omdat er daarna nog veertig bijna vlakke kilometers naar de meet in Bordeaux zijn af te leggen. 

De laatste kilometers van de etappe zijn rechttoe, rechtaan. Op drie kilometer van de finish rijden de renners de Garonne over, waarna de streep is getrokken naast het Place des Quinconces. Tour de France

Etappe 7: Mont-de-Marsan - Bordeaux (170km)


Bekijk overzicht van Tour de France