Etappe 6: Tarbes - Cauterets Cambasque

Datum: 06 juli 2023
Startplaats:
Tarbes
Finishplaats:
Cauterets Cambasque
Afstand: 145 kilometer
Starttijd: 13:10
Finishtijd (verwacht): 17:08

Col du Tourmalet boezemt angst in

Menig renner zal donderdag 6 juli gespannen in de bus zitten naar startplaats Tarbes. De reden? De mythische Col du Tourmalet is na twee jaar weer opgenomen in het parcours van de Tour de France. Sprinters zullen voor het eerst in deze ronde echt vrezen voor de tijdslimiet. 

Alleen de eerste vijftig kilometer van de etappe zijn nog redelijk vlak, als het peloton vanuit Tarbes opnieuw de Pyreneëen in rijdt. Tarbes is net als Pau een belangrijke toegangspoort tot de Pyreneeën en is de afgelopen decennia daarom eveneens regelmatig een start- of finishplaats van de Tour de France geweest. De laatste keer was in 2019, toen Thibaut Pinot een aantal uur later op de Col du Tourmalet won voor Julian Alaphilippe en Steven Kruijswijk. 

De opvallendste bezienswaardigheden in Tarbes zijn het kasteel dat nu dienst doet als gemeentehuis en de tuin van Placide Massey, die aan het begin van de negentiende eeuw is ontworpen door de tuinman van de Franse koning die onder meer het paleis van Versailles onderhield. De tuin heeft het label ‘Jardins Remarquables de France’ gekregen. 

 

De zesde rit in de Tour telt in totaal vier beklimmingen en is 145 kilometer lang. De Côte de Capvern (2,7 kilometer aan 5,9 procent) is na bijna dertig kilometer een hindernis die geen naam mag hebben vergeleken met het klimgeweld dat later in de etappe nog komt. 

Krap dertig kilometer na deze heuvel arriveren de renners al in Arreau, waar de etappe echt losbarst met de Col d’Aspin (12 kilometer aan 6,6 procent). Waarschijnlijk zullen de favorieten hier nog hun kaarten tegen de borst houden, want na de afdaling van de Aspin begint direct de mythische Col du Tourmalet (17,2 kilometer aan 7,3 procent). 

Bovenop de Tourmalet wordt de Souvenir Jacques Goddet vergeven, een geldprijs van 5000 euro voor de eerste renner die bovenkomt ter ere van de overleden Goddet. Hij werd in 1931 hoofdredacteur van de Franse krant l’Auto. Hij volgde daar Henri Desgrange op, die met de krant de Tour de France in het leven riep. In 1939 nam Goddet van diezelfde Desgrange ook het stokje als koersdirecteur van de Tour over. 

Die functie behield hij tot 1987, sinds 1963 wel samen met Félix Lévitan. Na de Tweede Wereldoorlog was Goddet bovendien de schepper van de inmiddels mondiaal bekende sportkrant l’Equipe. Bovenop de Tourmalet is er ter nagedachtenis van Goddet - die de groene trui en het puntenklassement in de Tour in het leven riep - een eigen monument.

Als er op de Tourmalet niets is gebeurd, krijgen de coureurs nog een kans op de zestien kilometer lange slotklim naar Cauterets-Cambasque. Alhoewel minder steil en hoog dan de 2110 meter hoge voorganger, telt de laatste zestien  kilometer toch nog een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent.Tour de France

Etappe 6: Tarbes - Cauterets Cambasque (145km)

1
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/SI.png
Tadej POGAČAR 03:54:27"
2
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/DK.png
Jonas VINGEGAARD 24"
3
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/NO.png
Tobias Halland JOHANNESSEN 1:22"
4
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/PT.png
Ruben GUERREIRO 2:06"
5
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/GB.png
James SHAW 2:15"
6
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/AU.png
Jai HINDLEY 2:39"
7
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/ES.png
Carlos RODRÍGUEZ 2:39"
8
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/GB.png
Simon YATES 2:39"
9
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/GB.png
Adam YATES 3:11"
10
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/FR.png
Romain BARDET 3:12"
Toon meerToon minder

Bekijk overzicht van Tour de France