Etappe 5: Pau - Laruns

Datum: 05 juli 2023
Startplaats:
Pau
Finishplaats:
Laruns
Afstand: 165 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:21

Nieuwe raid van Pogačar?

Op de vijfde dag van de Tour de France staat de eerste Pyreneeënrit op het programma. De renners fietsen in 163 kilometer van Pau naar Laruns. Hier zullen de onderlinge verhoudingen voor het eerst echt zichtbaar zijn.  

De Tour de France doet dit jaar voor de 74ste keer Pau aan. De Pyreneëenstad mogen we dus met recht Tourmeubilair noemen. Omdat Pau een natuurlijke toegangspoort tot de Pyreneeën vormt, is de stad geliefd bij de ASO als start- of aankomstplaats. 

Pau is echter meer dan alleen een geografisch handig liggende stad. Met 75.000 inwoners is de plaats een van de grootste steden in het zuidwesten, die schoonheid ademt en geweldige uitzichten biedt over de Pyreneëen. Zeker op de door Napoleon aangelegde Boulevard des Pyrénées, waar in het verleden meer dan eens Tourritten zijn gefinisht. Nog ver voordat de Tour de France bestond, was Pau bij de Britse elite die de stinkende stad even wilde verlaten een geliefd kuuroord. 

 

Deze rit lijkt in veel opzichten op de negende etappe in de Tour de France van 2020, die ook van Pau naar Laruns ging en waarin Tadej Pogačar zijn eerste Tour-etappe won door Primož Roglič in een sprint voor te blijven. De overwinning van Pogačar was het eerste waarschuwingsschot dat hij loste richting Jumbo-Visma en Roglič. Later zou hij na een sensationele ontknoping op La Planche des Belles Filles alsnog de Tour de France naar zijn hand zetten, tot ongeloof van alles dat geel-zwart was.

Net als in 2020 volgt al vroeg in de rit de Côte de Haut de Bauch (2,1 kilometer à 5,8 procent). Daarna rijden de renners over relatief vlak terrein naar de Col du Soudet (15,1 kilometer aan 7 procent), die het peloton voor het eerst deze Tour naar een hoogte van meer dan 1500 meter boven zeeniveau brengt. Ook in 2020 was deze klim in het parcours opgenomen, maar toen ging de Col de la Hourcère er nog aan vooraf. 

In de laatste veertig kilometer wachten ook nog de Col d’Ichère (4,4 kilometer aan 6,2 procent) en de Col de Marie Blanque (9,2 kilometer aan 7,6 procent). Vooral de laatste vijf kilometer zijn verschroeiend steil: het wegdek komt dan niet of nauwelijks meer onder de tien procent uit. 

Na de top van de Marie Blanque zijn er nog achttien dalende kilometers tot de finish in Laruns. Wie op de Marie Blanque op achterstand is gereden, heeft dus nog wel tijd om wat van zijn achterstand goed te maken, maar weet ook dat zijn blazoen niet ongeschonden is. Tour de France

Etappe 5: Pau - Laruns (165km)

1
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/AU.png
Jai HINDLEY 03:57:07"
2
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/IT.png
Giulio CICCONE 32"
3
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/AT.png
Felix GALL 32"
4
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/DE.png
Emanuel BUCHMANN 32"
5
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/DK.png
Jonas VINGEGAARD 34"
6
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/DK.png
Mattias SKJELMOSE 1:38"
7
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/CO.png
Daniel Felipe MARTÍNEZ 1:38"
8
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/SI.png
Tadej POGAČAR 1:38"
9
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/FR.png
David GAUDU 1:38"
10
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/ES.png
Carlos RODRÍGUEZ 1:38"
Toon meerToon minder

Bekijk overzicht van Tour de France