Etappe 4: Dax - Nagaro

Datum: 04 juli 2023
Startplaats:
Dax
Finishplaats:
Nagaro
Afstand: 182 kilometer
Starttijd: 13:10
Finishtijd (verwacht): 17:12

Finish op een autocircuit

 

De vierde etappe in deze Tour de France is pas de eerste rit in deze ronde die geen gecategoriseerde beklimmingen telt. Tussen startplaats Dax en finishplaats Nogaro staan 182 noordelijke kilometers op de planning richting de regio Occitanie. 

Startplaats Dax maakt onderdeel uit van de regio Aquitanië, dat Bordeaux als hoofdstad heeft. Dé wijnstad van Frankrijk doet organisator ASO pas later in deze ronde aan. Met Dax heeft de regio alvast een prima uithangbord zo vroeg in de Tour. De geschiedenis van het Franse plaatsje gaat terug tot de Romeinse tijd en overblijfselen uit dit verre verleden zijn er vandaag de dag nog altijd te zien. Zo staat er nog een oud aquaduct, bijvoorbeeld. Nog bekender staat Dax om haar thermale baden en warmwaterbronnen. Al eeuwenlang is de stad een van de bekendste en meest bezochte kuuroorden van Frankrijk. 

 

De etappe van dinsdag heeft verder weinig spannends in petto. In oostelijke richting rijden de renners naar plaatsen als Saint-Sever, Villeneuve-de-Marsan, Labastide-d’Armagnac en Eauze. Omdat de route niet heel uitdagend is, zullen de renners uit het Tourpeloton in Eauze vast nog een beetje kunnen genieten van overblijfselen uit de Romeinse tijd. Zoals een triomfboog en de oude stadsmuren. 

In de laatste vijftig kilometer kan het peloton zich opmaken voor een massasprint. Opvallend genoeg finisht de etappe niet in het centrum van Nogaro, maar op het autocircuit van Paul Armagnac, wat ongetwijfeld voor mooie beelden zal zorgen. Eddy Merckx won eerder al op dit circuit het Critérium des As voor Freddy Maertens en Gerben Karstens. Wie treedt in zijn voetsporen? Tour de France

Etappe 4: Dax - Nagaro (182km)


Bekijk overzicht van Tour de France