Etappe 3: Amorebieta - Bayonne

Datum: 03 juli 2023
Startplaats:
Amorebieta
Finishplaats:
Bayonne
Afstand: 185 kilometer
Starttijd: 13:00
Finishtijd (verwacht): 17:27

De eerste op Frans grondgebied en de eerste voor de sprinters

De derde etappe in deze ronde brengt de renners in 185 kilometer naar Frankrijk, maar blijft volledig op Baskisch grondgebied. Dat komt omdat de laatste vijftig kilometer van deze rit door Frans-Baskenland gaat. Op papier is deze dag de eerste kans voor de sprinters.

Om de eerste maandag van de Tour de France is de start in Amorebieta, een plek in het Baskenland dat een paar kilometer ten oosten van Bilbao ligt en bekendstaat als wielergek stadje. De kleine 20.000 inwoners tellende gemeente was bijna zeventig jaar lang gastheer van de Klasika Primavera de Amorebieta, die inmiddels al een aantal jaar niet meer op de kalender staat. Alejandro Valverde won deze koers liefst drie keer.

 

Route

Na de start in Amorebieta rijdt het peloton in rap tempo naar de Golf van Biskaje via de Côte de Trabakua (5,4 kilometer à 5,2%) en Côte de Milloi (2,6 kilometer à 4,5%). Gedurende een kilometer of tachtig volgen de renners dan de kustlijn en komen zij weer door San Sebastián. Onderweg liggen nog de beklimmingen van de Côte d’Itziar (5 kilometer à 4,2%) en Côte de Benta (5,4 kilometer à 6,1%). 

In het Baskische Irún steekt het wielercircus voor het eerst deze ronde de grens over naar Frankrijk. Irún was drie jaar geleden nog organisator van de Gran Salida in de Vuelta a España. Primoz Roglic won toen de openingsrit die eindigde in Arrate. Ook vorig jaar was het een startplaats in de Vuelta, dat toen ook het Baskenland aandeed en daar eveneens Vitoria-Gasteiz, San Sebastián en Bilbao aandeed. Irún is overigens de geboorteplaats van ex-Rabobank-renner Juan Manuel Garate. De rivier Bidasoa scheidt Irún van Hendaye, dat over de grens in Frankrijk ligt. Door deze regio trekt begin mei ook altijd de zware juniorenkoers Vuelta a Bidasoa.

In Frankrijk is er nog vijftig kilometer te rijden tot de meet in Bayonne. Sprinters die op eerdere beklimmingen zijn gelost, krijgen alle tijd om weer terug te komen, al moeten ze op twintig kilometer van de streep nog wel over de Côte de Saint-Pee-sur-Nivelle (3,9 kilometer à 3,1 procent). Geen baanbrekende klim, maar de pure sprinters zullen er toch voor vrezen. En anders is er altijd nog het type Mathieu van der Poel c.q. Wout van Aert…Tour de France

Etappe 3: Amorebieta - Bayonne (185km)


Bekijk overzicht van Tour de France