Etappe 21: Vélodrome National de Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs

Datum: 23 juli 2023
Startplaats:
Saint-Quentin-en-Yvelines
Finishplaats:
Paris
Afstand: 115 kilometer
Starttijd: 16:30
Finishtijd (verwacht): 19:28

Champagne van Frans wielerhart tot Champs-Élysées

De traditionele slotrit naar Parijs start dit jaar uit Saint-Quentin en Yvelines. Veel historie kent die plek niet, want de nieuwe stedelijke agglomeratie van de Franse hoofdstad Parijs werd pas in 1965 gebouwd. Het dankt haar naam aan de Étang de Saint-Quentin, een vijver van 250 hectare die in de zeventiende eeuw werd aangelegd om de tuinen van Versailles te verzorgen. Ditzelfde meertje is nu het centrum van Saint-Quentin en Yvelines. Tegenwoordig wonen er een kleine kwart miljoen mensen in de voorstad van Parijs, dat vooral bekend staat om haar verbintenis met het wielrennen. Zo heeft Europcar hier haar hoofdkantoor en had Bouygues dat tot voor kort ook.

Maar met die twee voormalig sponsors van de TotalEnergies-ploeg met hun zetel in Saint-Quentin en Yvelines, zouden we het wielrennen daar te kort doen. Saint-Quentin en Yvelines was van 1991 ook de start en finish van de endurance-wedstrijd Parijs-Brest-Parijs, die eens in de vier jaar plaatsvindt. In 2011 werd er ook nog eens gestart met de bouw van een overdekte wielerbaan, die in 2014 gereed was. Een jaar later vond er al het WK baanwielrennen plaats, net als afgelopen najaar. Nederland won toen de medaillespiegel door wereldtitels voor Yoeri Havik, Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen (twee keer). Ook bekende wegrenners uit de Tour pakten er wereldtitels, zoals Filippo Ganna, Elia Viviani en Ethan Hayter. 

In deze voorstad ligt overigens ook nog een private golfbaan genaamd Le Gold National, dat in 2018 het decor was voor de Ryder Cup. In die prestigieuze wedstrijd nemen de beste golfers van Europa en Amerika het tegen elkaar op als twee teams. Naast de wielerbaan ligt ook een BMX-parcours en op hetzelfde terrein vind je ook het hoofdkantoor van de Franse wielerbond. Het is dan ook geen toeval dat Saint-Quentin en Yvelines een belangrijk toevluchtsoord tijdens de Olympische Spelen van 2024 is. Op deze plek zullen in ieder geval de medailles in het baanwielrennen, BMX’en en golfen te verdienen zijn. De Spelen zijn ook het thema voor deze rit.

De finish is traditiegetrouw in Parijs, sinds 1975 op misschien wel de bekendste laan ter wereld: de Champs-Élysées. Oorspronkelijk betrof dit deel van Parijs tuinen en marktpleinen, totdat Maria de’ Medici in 1616 besloot al die onderdelen te verbinden door een avenue met aan weerszijden een bomenrij. Het is een plek in de Franse hoofdstad met een rijke historie (leg de nadruk maar letterlijk op rijk; alleen de huren van gebouwen aan Fifth Avenue in New York zouden hoger liggen). Jaarlijks werken de renners er op het einde van de slotrit rondjes af tussen het Palace de la Concorde en de Arc de Triomphe. Voor sprinters is het misschien wel de mooiste zege die ze kunnen boeken. Zeker die van komend jaar, want in 2024 ligt de finish van de Tour eenmalig in het zuidelijk gelegen Nice. Dat heeft alles te maken met de Olympische Spelen.

 

Route

De Tour-organisator is aan dat laatste feit niet voorbijgegaan. De start is dus in Saint-Quentin en Yvelines, waar dus liefst drie olympische sporten gaan plaatsvinden. Na achttien kilometer passeren ze ook Élancourt, waar Mathieu van der Poel in 2024 de olympische titel in het mountainbiken hoopt af te nemen van Tom Pidcock. Ruim twintig kilometer later volgt er dan een passage in Versailles. In het wereldberoemde Château de Versailles verdelen ruiters en amazones hier volgend jaar de medailles in verschillende takken van de hippische sport. Ook sporters in de moderne vijfkamp (schermen, zwemmen, paardrijden en laserloop) strijden in Versailles om goud, zilver en brons.

Daarna rijden de renners Parijs binnen, waar het overgrote deel van de olympische sporten op het programma staan. Te veel om op te noemen. Het recept voor de slotrit in de Tour de France is wel bekend. Na een passage aan het wereldberoemde museum Louvre - waar Tour-fotografen jaarlijks de meest adembenemende en iconische beelden proberen te schieten - komen de renners voorbij het Palace de la Concorde en rijden ze de Champs-Élysées op. Ze passeren al snel de finishlijn, waarna nog zeven rondes van zes en een halve kilometer wachten. Het wegdek is er niet al te best, maar de befaamde shots tijdens de massasprints maken dat volledig goed. Vorig jaar won Jasper Philipsen. Mark Cavendish is er recordhouder met vier overwinningen.Tour de France

Etappe 21: Vélodrome National de Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs (115km)


Bekijk overzicht van Tour de France