Etappe 20: Belfort - Le Markstein Fellering

Datum: 22 juli 2023
Startplaats:
Belfort
Finishplaats:
Le Markstein Fellering
Afstand: 133 kilometer
Starttijd: 13:30
Finishtijd (verwacht): 16:54

Toegift in de Vogezen legt Tour in definitieve plooi

De voorlaatste etappe start in Belfort. Deze stad - bekend van een metershoog standbeeld van een leeuw - ligt tegen de Elzas aan en is de natuurlijke scheidslijn tussen het Franssprekende deel van Frankrijk en de Duitstaligen ten noordoosten van de stad. In het Duits heet deze stad Beffert en het laat zich raden wat hier is uitgevonden… Grapje natuurlijk! Feit is wel dat deze vestingstad (gebouwd naar de bekende architectuur van Vauban) een rijke historie kent. Óók in de Tour, want Belfort was al dertig keer start- of finishplaats in de Tour. François Faber won hier liefst drie keer. De laatste keer dat Belfort de start huisvestte, was in 2019. Hoe toepasselijk: toen ging de Leeuw van Amsterdam (Dylan Groenewegen) er met de zege vandoor na een massasprint in Chalon-sur-Saône.

Dit keer geen sprint, kunnen we vast verklappen. De apotheose van de Tour de France 2023 ligt niet in de Alpen of de Pyreneeën, maar in de veel noordelijker gelegen Vogezen. Over een deel van de route van de bekende cyclo Les Trois Ballon, trekt het peloton naar skigebied Le Markstein. Daar ligt de finish in het plaatsje Fellering. Een bekend gebied voor wintersporters, want in 1983 en 1987 vond er een Wereldbeker in het alpineskiën plaats. Twee keer was de Zweedse legende Ingemar Stenmark de beste. Deze rit is overigens goed te vergelijken met de slotetappe in de eerste Tour de Frances Femmes vorig jaar. Toen bezegelde Annemiek van Vleuten daar het lot.

 

Route

De sprinters zullen koersdirecteur Christian Prudhomme vervloeken. Hij heeft met de ASO liefst zes cols gelegd in een rit van 133 kilometer. Dat is bijzonder kort en dus zullen de snelle mannen enorm hard moeten vechten tegen de tijdslimiet. In deze etappe zien we namelijk allemaal beklimmingen terug die we kennen uit de vermaarde Tour Alsace. In die koers is de Ballon d’Alsace (11,5 km aan 5,3%) jaarlijks een van de scherprechers, nu is het de eerste klim van de dag. De top ligt na 24,5 kilometer, waarna een afdaling van zo’n vijftien kilometer naar Le Thillot volgt. In die fase gaat het veertig kilometer lang alleen maar op en af, waarbij de renners het Lac de Lispach passeren.

In die fase zitten drie gecategoriseerde beklimmingen: de Col de la Croix de Moinats (5,2 km aan 7,1%), de Col de Grosse Pierre (3,2 km aan 7,2%) en de Col de la Schlucht (4,4 km aan 4,9%). Renners kunnen in deze korte etappe nog heel het klassement op de kop zetten. In de laatste dertig kilometer wachten namelijk nog twee beklimmingen van de eerste categorie. Te beginnen met de Petit Ballon (9,2 km aan 8,2%). Een lastig, stijl ding waar je benen plots compleet kunnen vollopen na drie weken Tour. De laatste serieuze klim van deze Tour heeft misschien meteen ook wel de gaafste naam: de Col du Platzerwasel (7,1 km aan 8,3%). Wie wint hier de Tour?

Eenmaal boven op de Platzerwasel, blijven de renners op een plateau rijden naar Le Markstein. Daar mag de glorieuze winnaar van deze prachtige etappe het dikverdiende zegegebaar maken.Tour de France

Etappe 20: Belfort - Le Markstein Fellering (133km)


Bekijk overzicht van Tour de France