Etappe 12: Roanne - Belleville-en-Beaujolais

Datum: 13 juli 2023
Startplaats:
Roanne
Finishplaats:
Belleville-en-Beaujolais
Afstand: 169 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:21

Pittige overgangsrit door een bekende wijnstreek

De Alpen staan voor de deur. Maar voordat het zover is, krijgen de renners op donderdag 13 juli eerst nog een overgangsrit voorgeschoteld. Krachten sparen dus? Zo eenvoudig zal het niet zijn. Hoewel de 169,5 kilometer lange twaalfde etappe geen hooggebergte bevat, moeten ze wel degelijk stevig klimmen. Aanvallers met klimmersbenen zullen hun kans ruiken.

 

We starten in Roanne. Deze stad aan de Loire was één keer eerder vertrekplaats van een Touretappe. In 2008 won Sylvain Chavanel vanuit de vroege vlucht een rit die in Montlucon eindigde. De Fransman klopte landgenoot Jérémy Roy in een sprint-a-deux. 

Dat Roanne slechts een keer eerder startplaats is geweest in de Tour de France, is opvallend. De bijna 40.000 inwoners tellende stad was aan het einde van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw een belangrijke stad in Frankrijk. Roanne had de op een na grootste binnenhaven van Frankrijk en bezat een grote textielindustrie, waardoor het aantal inwoners in een aantal decennia vervijfvoudigde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Roanne een strategische locatie voor de opslag van wapens. Na het verdwijnen van de textielindustrie raakte de stad in verval. 

De twaalfde etappe kenmerkt zich verder door wijn. Finishplaats Belleville-en-Beaujolais staat bekend om de Beajoulais nouveau, die is gemaakt van Gamay-druiven en al een paar weken na het plukken te koop wordt aangeboden in de betere wijnhandel. Meestal is dat eind november. 

 

Route

Maar goed, het sportieve aspect in deze rit. De etappe telt liefst zes beklimmingen. Het begint na een kleine twintig kilometer allemaal met de Côte de Thizy-les-Bourgs (4,3 km aan 5,7%).

 

Qua lastigheid is die helling vergelijkbaar met de Col des Ecorbans (4,2 km aan 5,2%), de volgende in de rij hellingen. Het eerste deel van de etappe sluiten de renners af met de Col du Fut d'Avenas (2,5 km aan 4,3%). Vanaf (ongeveer) kilometer 65 volgt dan een vlakke tussenfase, die duurt tot kilometer 105. Op dit punt begint de finale.


De finale opent met drie hellingen die elkaar snel opvolgen. Eerst is er de Col de la Casse Froide (5,3 km aan 6,1%), dan de Col de la Croix Montmain (5,7 km aan 6,1%) en tot slot de Col de la Croix Rosier (4,9 km aan 7,7%), waarvan de top op 27,5 kilometer van de streep ligt. Misschien een beetje ver om het te proberen als klassementsrenner, maar als favoriet wil je hier geen slechte benen hebben. Vijf kilometer aan bijna acht procent is dan geen pretje.

 

Bovendien is er nog de Côte de Brouilly (1,7 km aan 5,2%). Niet al te lang, kort zelfs en niet al te steil, maar wel binnen de laatste vijftien kilometer. Het betreft voor eventuele aanvallers de laatste kans om hun medevluchters overboord te gooien. Nadien is het namelijk in licht dalende lijn – en ook door de wijngaarden - naar finishplaats Belleville-en-Beaujolais, dat aan de Rhône ligt. We rijden vandaag dus van de ene grote rivier naar de andere. Tour de France

Etappe 12: Roanne - Belleville-en-Beaujolais (169km)

1
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/ES.png
Ion IZAGIRRE 03:51:42"
2
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/FR.png
Mathieu BURGAUDEAU 58"
3
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/US.png
Matteo JORGENSON 58"
4
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/BE.png
Tiesj BENOOT 1:06"
5
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/NO.png
Tobias Halland JOHANNESSEN 1:11"
6
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/FR.png
Thibaut PINOT 1:13"
7
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/FR.png
Guillaume MARTIN 1:13"
8
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/BE.png
Dylan TEUNS 1:27"
9
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/PT.png
Ruben GUERREIRO 1:27"
10
Vlag https://www.wielerflits.nl/wp-content/plugins/cyclingflash-db-2023/lib/../img/flags/BE.png
Victor CAMPENAERTS 3:02"
Toon meerToon minder

Bekijk overzicht van Tour de France