Etappe 11: Clermont-Ferrand - Moulins

Datum: 12 juli 2023
Startplaats:
Clermont-Ferrand
Finishplaats:
Moulins
Afstand: 180 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:19

De sprinters zijn eindelijk weer aan zet

Vlak. Zo omschrijft de Tourorganisatie de elfde etappe van Clermont-Ferrand naar Moulins. Wat het laatste deel van de rit betreft, klopt dat aardig. Maar in de eerste zestig kilometer zitten stiekem nog behoorlijk wat hoogtemeters.

Startplaats Clermont-Ferrand maakte al vaak onderdeel uit van de Tour de France. Dit jaar passeren de coureurs voor de veertiende keer de voormalige hoofdstad van de Auvergne, die bekendstaat om de Michelin-banden. Verder is de stad gebouwd op zwart lavasteen, wat ongetwijfeld iets te maken heeft met de vulkaan die het peloton drie dagen eerder aandeed…

 

Route
De eerste dertig kilometer van de rit zijn goed te doen. Daarna gaat het omhoog, de Côte de Chaptuzat (2.7 km aan 4,1%) op. Dat lijkt niet al te lastig, maar de daadwerkelijke top ligt nog een stuk hoger. Na een kort plateau is het dus nog een behoorlijk eind klimmen. Eenmaal boven, is het afdalen naar Ébruil. In deze plek begint met de Côte de la Bosse (13,1 km aan 3,1%) de zwaarste klim van de etappe.

 

Bovenop deze helling is het nog 120 kilometer tot de streep. Kortom: nog genoeg tijd voor de sprinters om terug te keren en wat te herstellen. Zestig kilometer voor het einde volgt nog wel de Côte de Reugny (2,2 km aan 4,2%), maar daarna is het meeste klimwerk achter de rug. Er komen geen gecategoriseerde hellingen mee. Wel blijft het wat glooien tot in Moulins, waar na 180,5 kilometer de finish ligt. De laatste rechte lijn is bijna anderhalve kilometer lang.


Moulins was overigens nog nooit start- of finishplaats in de Tour de France.Tour de France

Etappe 11: Clermont-Ferrand - Moulins (180km)


Bekijk overzicht van Tour de France