Etappe 10: Vulcania - Issoire

Datum: 11 juli 2023
Startplaats:
Vulcania
Finishplaats:
Issoire
Afstand: 167 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:19

Vluchters kunnen lol op in de Auvergne

Het is te hopen voor de Tourrenners dat ze op de eerste rustdag wat zijn bijgekomen, want ze zullen frisse benen nodig hebben voor de tiende etappe. De rit van Vulcania naar Issoire kent namelijk de nodige hoogtemeters. En even rustig erin komen, is er niet bij.

 

Het peloton vertrekt dus vanuit Vulcania. Dat is niet de naam van een authentiek, historisch stadje, maar die van een amusementspark. Het thema mag geen verrassing zijn: vulkanen. We zitten immers nog steeds in de Auvergne, nabij de Puy de Dôme. 

Finishdorp Issoire is pas voor de tweede keer finishplaats in de Tour. In 1983, kende Pierre Le Bigaut hier zijn moment de gloire. Hij pakte de enige etappezege uit zijn Tourloopbaan, maar wel met een imposant verschil op de nummer twee. Theo de Rooij kwam maar liefst zes minuten en veertien seconden later over de streep.

 

Route

De Col de la Moreno (5,2 kilometer 4,6%) zet de toon voor een loodzware overgangsrit. Al snel na de Col de la Moreno krijgen de renners de Col de Guéry (7,9 kilometer aan 4,8%) voor de kiezen, iets later volgt de Col de la Croix Saint-Robert (7,3 kilometer 5,7%). Eenmaal op de top hebben we nog maar 67 kilometer achter de rug. Later in de rit volgen nog de Côte de Saint-Victor-la-Rivière (2,6 km aan 6,5%), Cotte du Lac de Bourdouze (2,7 km aan 5,2%) en Col de Chaumoune (4,0 km aan 4,0%).

 

De Côte de La Chapelle-Marcousse (4,2 km aan 6,4%) kan meer teweegbrengen. Ook omdat deze beklimming dieper in de finale ligt. De uiteindelijke top ligt op een kleine vijfentwintig kilometer van de streep. De betere klimmers zullen hier hun kans moeten grijpen, als ze het verschil willen maken. Nadien is het namelijk vooral in dalende lijn naar Issoire. Grote kans dat we hier een vluchter zien zegevieren. Tour de France

Etappe 10: Vulcania - Issoire (167km)


Bekijk overzicht van Tour de France