Etappe 21: Paris La Défense - Paris

Datum: 24 juli 2022
Startplaats:
Paris La Défense
Finishplaats:
Paris
Afstand: 112 kilometer
Starttijd: 16:30
Finishtijd (verwacht): 19:35

Pak de champagneflessen, de feestneuzen en moppenboekjes er maar bij, want de laatste etappe van de Tour de France 2022 is opnieuw een parade richting de Champs-Élysées. Na de tijdrit van zaterdag heeft het peloton zich begeven richting de hoofdstad Parijs.

Het startschot van etappe 21 klinkt bij Paris La Défense Arena. Dit is een stadion in de buitenwijk Nanterre, even ten westen van het centrum van Parijs. In de La Défense Arena worden over twee jaar de atletiekwedstrijden georganiseerd tijdens de Olympische Spelen van Parijs. Aanvankelijk heette het stadion U Arena, maar door een deal met het bedrijf achter de gelijknamige kantorenwijk Paris La Défense is voor een naamsverandering gekozen.

Van de Paris La Défense Arena is het ongeveer acht kilometer naar de Champs-Élysées, de boulevard van Parijs. Maar organisator ASO vond dat iets te karig, dus is een etappe van 112 kilometer uitgetekend. Vanaf het stadion rijdt het peloton een westelijke lus via Garches, Noisy-le-Roi, Bois-d’Arcy en Versailles (inclusief een passage langs het paleis) om zo in noordoostelijke richting terug te keren naar het centrum van de stad van de liefde.

Onderweg ligt ook nog de Côte de la forêt de Meudon (600 meter aan 10,8%) voor nog een bergsprint. Voor wat het waard is. Daarna wijst de navigatie de route richting de Champs-Élysées aan. De beroemde winkelstraat is al sinds 1975 de traditionele finishlocatie van de Tour de France. Na de eerste passage aan de streep wachten nog acht rondjes van ongeveer zeven kilometer, die zoals altijd wél op het scherpst van de snede betwist zullen worden.

Een van de namen die we altijd terug zien komen in lijstjes van de Champs-Élysées: Alexander Vinokourov, in 2005 de laatste renner die een massasprint wist te voorkomen. Tot vorig jaar was Gert Steegmans de laatste Belgische winnaar van de slotrit, maar op die plek in de geschiedenisboeken staat nu Wout van Aert. De laatste Nederlander die er won is nog altijd Dylan Groenewegen, die in 2017 won. 

De laatste tijdrit op de slotdag van de Tour de France dateert uit 1989, toen Greg LeMond de 24,5 kilometer lange tijdrit won en daarmee Laurent Fignon in extremis uit de gele trui reed. Het verschil tussen beide heren was na bijna 88 uur koers slechts acht seconden… 

Overigens staat 24 juli 2022 niet alleen in het teken van de slotrit van de Ronde van Frankrijk. “De Champs-Élysées is ook de startplaats van een historische vrouwenwedstrijd. Voorafgaand aan de finale van de Tour voor mannen, wordt hier de eerste etappe van de eerste editie van de Tour de France voor vrouwen gereden op het circuit in het hart van Parijs”, aldus ASO-directeur Christian Prudhomme.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022