Etappe 20: Lacapelle-Marival - Rocamadour

Datum: 23 juli 2022
Startplaats:
Lacapelle-Marival
Finishplaats:
Rocamadour
Afstand: 40 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:50

De voorlaatste etappe van de Tour de France is, net als vorig jaar toen Wout van Aert won in Saint-Émilion, een individuele tijdrit. Het is de tweede van deze ronde, na de dertien kilometer lange openingstijdrit in Kopenhagen. Met de veertig kilometer die tussen Lacapelle-Marival en Rocamadour op het programma staan, komt het totaal aantal tijdritkilometers deze Tour op 53.

Lacapelle-Marival is gelegen in het departement Lot en dankt zijn naam aan de Latijnse benaming voor kapel. In het dialect dat in de regio Occitanie gesproken wordt, heet de plaats ook wel La Capèla de Marival. Finishplaats Rocamadour ligt ten westen van Lacapelle-Marival en was in 2020 nog de aankomstplaats van de slotrit in de Route d’Occitanie. Benoît Cosnefroy won er toen de rit en Egan Bernal het eindklassement. Je kan de plaatsnaam ook uitspreken als Roc-Amadour.

Dan de tijdrit. De renners trekken van de uitlopers van het Centraal-Massief naar het Centraal-Massief, en dat zullen ze merken ook onderweg. De chrono is in drie gedeeltes op te delen. Het eerste deel verloopt in noordwestelijke richting naar het eerste meetpunt in Aynac, na 10 kilometer. Vervolgens draait de golvende route naar het westen en daarbij passeren de renners Gramat, waar na ongeveer 22 kilometer het tweede tussenpunt is gelegen.

Het traject loopt door in westelijke richting tot in Couzou. Dit is niet de voormalig voorman van de Nederlandse politieke partij DENK, maar wel de plek waar de derde tijdsmeting van deze tijdrit gelegd wordt. Vanaf hier is het nog ongeveer zeven kilometer naar de finish, maar het zijn wel zeven zware kilometers.

Na een korte afdaling wacht namelijk eerst de Côte de Magès (1,6 km aan 4,7%), gevolgd door een nieuwe afdaling en dan de klim van de Côte de l’Hospitalet (1,5 km aan 7,8%) naar de aankomst in Rocamadour. Een zware finale in een lange tijdrit op de een-na-laatste dag van de Tour de France. Dat kan alleen maar voor verschillen zorgen. Voor de favorieten in het algemeen klassement een kans om nog een laatste slag te slaan, daags voor Parijs.

Opvallend: de laatste keer dat er een tijdrit in het parcours van de Ronde van Frankrijk was opgenomen, was in 2014. De individuele beproeving van Bergerac naar Perigueux - toen ook op de voorlaatste dag - was toen 54 kilometer lang. Tony Martin won die dag, voor Tom Dumoulin.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022