Etappe 19: Castelnau-Magnoac - Cahors

Datum: 22 juli 2022
Startplaats:
Castelnau-Magnoac
Finishplaats:
Cahors
Afstand: 189 kilometer
Starttijd: 13:05
Finishtijd (verwacht): 17:35

Na twee loodzware dagen doorheen de Pyreneeën volgt, best laat in de Tour de France, nog een overgangsetappe. Ongeveer anderhalf uur ten noordoosten van Hautacam gaat de negentiende etappe van start in Castelnau-Magnoac. Een gemeente in het arrondissement Tarbes met niet meer dan duizend inwoners, waar een fontein, een monument en een bibliotheek de stadskern vormen. Daarnaast is er een kerk die stamt uit de veertiende eeuw.

Castelnau-Mognoac ligt op een heuvel en dus gaan de eerste kilometers van deze rit van ongeveer 190 kilometer in dalende lijn. Het is een echte overgangsrit, want de route voert het peloton continu in noordoostelijke richting. Onderweg liggen nog enkele heuvelzones waar het wegdek gevaarlijk op en af gaat. Dit zorgt toch nog voor ruim 1.300 hoogtemeters in deze etappe.

Halverwege ligt onder meer de Côte de Saint-Créac (3,9 km aan 3,7%), maar daar zal de gemiddelde Tour de France-renner niet van wakker schrikken. Na een passage door Valence-d’Agen in het departement Tarn-et-Garonne, waar filmregisseur André Téchiné geboren werd, stevent de etappe af op haar finale.

Alles in deze rit schreeuwt om een ruime vluchtersgroep die gaat strijden om de overwinning, al is er voor sommige sprinters ook nog een mogelijkheid om hier de Tour te redden zo twee dagen voor Parijs. De Côte de Lauzerte (2,2 km aan 5%) is op ruim vijftig kilometer van de finish een eerste test voor deze aanvallers. Niet lang daarna gevolgd door de Côte de Saint-Daunès (1,6 km aan 5,9%). Vanaf de top is het nog wel ruim dertig kilometer tot de finish.

Het wegdek golft in de finale richting Cahors. Cahors, dat centraal gelegen is tussen de Pyreneeën, de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. Cahors, waar in 1994 de Fransman Jacky Durand soleerde naar de winst in de tiende etappe. Cahors, waar de Tour tien jaar geleden voor het laatst passeerde in een door Mark Cavendish gewonnen etappe in Brive-la-Gaillarde. Maar dit keer ligt de aankomst in Cahors zelf. Om te onthouden: na een nagenoeg vlakke laatste vijf kilometer loopt de laatste rechte lijn wat omhoog.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022