Etappe 16: Carcassonne - Foix

Datum: 19 juli 2022
Startplaats:
Carcassonne
Finishplaats:
Foix
Afstand: 179 kilometer
Starttijd: 12:30
Finishtijd (verwacht): 17:15

Meteen na de tweede rustdag krijgen de renners in het zuiden van Frankrijk een overgangsetappe gepresenteerd. De startplaats is Carcassonne, waar de Tour de France zich vorig jaar ook twee keer nestelde. De middeleeuwse stad, met een oude vestingsstad die sinds 1997 deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlijst, zag Mark Cavendish er een massasprint winnen en organiseerde een dag later de start. Het werd de etappe die door Bauke Mollema gewonnen werd.

Het parcours leidt de renners vanuit Carcassonne, gelegen in het departement Aude, in zuidwestelijke richting naar het naastgelegen departement Ariège. In de eerste vijftig kilometer liggen drie korte klimmetjes om de benen op te warmen. Het zijn achtereenvolgens de Côte de Saint-Hilaire (1,6 km aan 6,6%), de Col de l’Espinas (5,2 km aan 5,3%) en de Col du Bac (3,2 km aan 5,3%). Vervolgens wacht een lange overgangsfase richting een toch wel pittige finale.

Met nog tachtig kilometer te gaan begint de weg al langzaam op te lopen. Dit is de inleiding van de Port de Lers. Deze Pyreneeënklim, in totaal 11,4 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, zat zes keer eerder in de Tour de France. De eerste keer was in 1995, toen Marco Pantani als eerste de top wist te ronden. Drie jaar geleden was Romain Bardet de laatste die dat flikte. Vanaf de top is het nog pakweg 55 kilometer tot de finish.

De snelle afdaling voert de renners naar Massat, waar ook de voet van de slotklim ligt. Dit is de steile Mûr de Péguère (9,5 km aan 7,7%), die in twee delen is opgedeeld. De eerste zes kilometer verlopen gelijkmatig en over brede wegen, maar de laatste 3,6 kilometer wordt een geitenpad opgezocht. Die drie kilometer gaan aan een gemiddelde van 11,4% en met uitschieters tot 18%. Op de laatste stroken van deze klim, die in 2019 ook al gecombineerd werd met de Port de Lers, kunnen zeker verschillen gemaakt worden.

Eenmaal op de top aangekomen, op 1.362 meter hoogte, wacht nog een lange afzink van ongeveer 27 kilometer richting finishplaats Foix. De laatste tien kilometer gaan ook in licht dalende lijn, maar niet meer zo steil als daarvoor. Hier kunnen eventueel gemaakte verschillen nog rechtgezet worden. Foix is geen onbekende plaats voor de Tour de France. De laatste drie winnaars in deze stad in de Midi-Pyrénées zijn Simon Yates (2019), Warren Barguil (2017) en Luis Léon Sánchez (2012).Bekijk overzicht van Tour de France - 2022

Headlines

Populair