Etappe 10: Morzine - Megève

Datum: 12 juli 2022
Startplaats:
Morzine
Finishplaats:
Megève
Afstand: 148 kilometer
Starttijd: 13:30
Finishtijd (verwacht): 17:05

Na een rustdag in het prachtige berggebied Portes du Soleil gaat de Tour de France verder met een korte, maar pittige heuvelrit. De tiende etappe brengt de renners van Morzine naar kuuroord Megève.

Beide plaatsen hebben een rijke Tourhistorie. De eerste keer dat La Grande Boucle Morzine aandeed was in 1975. Sindsdien floreerden er door de jaren heen klimmers van alle generaties. Van Lucien Van Impe tot Andy Schleck en van Bernald Hinault tot Marco Pantani, Richard Virenque en Nairo Quintana.

Floyd Landis

In 2006 werd in Morzine een van de meest bizarre hoofdstukken in de Tourgeschiedenis geschreven. Een dag na zijn gigantische inzinking in de rit naar La Toussuire, waardoor hij van de eerste naar elfde plek terugzakte, is de wereld getuige van een ware wederopstanding van favoriet Floyd Landis. Op die bewuste 20 juli 2006 rijdt hij in een lange bergrit over de Col du Joux Plan iedereen naar huis met een ongekende solo. In finishplaats Morzine is het verschil op de nummer twee meer dan zes minuten. Een paar maanden later werd hij betrapt op doping en namen ze hem de ritzege én de eindzege in de Tour af. Beide prijzen ging naar Carlos Sastre.

Op dinsdagochtend 12 juli is de nieuwe bladzijde Tourgeschiedenis die die dag geschreven zal worden nog blanco. Vanuit Morzine trekt het peloton in noordelijke richting naar het Meer van Genève. Met vier beklimmingen en een ritafstand van ‘slechts’ 146 kilometer is kort en krachtig. De bergen onderweg zijn niet selectief genoeg voor grote verschillen tussen de klassementsmannen. Op papier lijkt dit een dag voor een grote kopgroep

Na de nog onbekende Côte de Chevenoz (7,3 km. aan 3,8% gemiddeld) daalt de koers af in de richting van Thonon-les-Bains, dat aan de Franse oever van het Meer van Geneve ligt. Met name eind jaren zeventig was dit een populaire plaats in de Tour en Dauphiné. Nederlander Jos Hinsen won in 1955 de rit toen de Tour er voor het eerst aankwam.

Na Thonon-les-Bains maakt het parcours een lus in zuidelijke richting. Na 77 kilometer volgt een nieuwe hindernis; de Col de Jambaz (6,9 km. 3,8%) en een kleine dertig kilometer later de Côte de Châtillon-sur-Cluses (4,8 km. 4%). Een beklimming die van drie kanten beklommen kan worden. In deze rit zullen ze de westflank vanuit het plaatsje Marignier op rijden. De zijde die ze zullen afdalen, zat in 2019 en 2021 als beklimming in het parcours van de slotrit van het Critérium du Dauphiné.

In Cluses, waar vorig jaar de negende rit naar Tignes van start ging, volgen ze een weg door het dal die parallel aan de rivier de Arve loopt. De renners die links omhoog kijken zullen af een toe een glimp kunnen opvangen van de Mont Blanc, met 4809 meter de hoogste bergtop.

Een vijftiental kilometer verder stroomopwaarts, in Sallanches, is de voet van de slotklim naar Megeve in zicht. Dit stadje aan de voet van de Mont Blanc organiseerde tweemaal het WK wielrennen. Jan Janssen veroverde er in 1964 de regenboogtrui en in 1980 won Bernald Hinault voor eigen volk.

De renners zullen daar weinig oor voor hebben, want er wacht nog een klim van 21 kilometer naar de finishplaats Megève. Al zou je deze klim kunnen opknippen in twee delen. Eerst is er een veertien kilometer lange loper naar Megève, dat begin vorige eeuw een populair vakantieoord van koninklijke families was.

Net buiten Megève begint het tweede deel van de klim, de ruim zeven kilometer lange Montée de l'Altiport, die zoals de naam al doet verklappen leidt naar de plaatselijke landingsbaan. In 2020 eindigde hier zowel de voorlaatste (Lennard Kämna) als de slotrit (Sepp Kuss) van het Critérium du Dauphiné. Voor heel wat Tourrenners is deze slotklim dus bekend terrein.

Al zal Primož Roglič van Megève een bittere smaak in zijn mond krijgen. Hij kwam destijds al vroeg in de voorlaatste rit hard ten val. De klassementsleider haalde de finish op de landingsbaan nog wel, maar een dag later zou hij niet meer van start gaan en zag daarmee zijn kans op de eindzege in rook opgaan.Bekijk overzicht van Tour de France - 2022

Headlines

Populair