Milaan-San Remo 2020

Dit is het profiel van Milaan-San Remo 2020

De geschiedenis van Milaan-San Remo loopt ver terug. Heel ver. Ruim honderd jaar geleden – in 1906 om precies te zijn – ontstond het idee om van Milaan naar San Remo te rijden. Begin april deden ze dat toentertijd in twee etappes: de eerste van Milaan naar Acqui, een dag later van diezelfde plek naar San Remo. De amateurwedstrijd draaide echter uit op een fiasco. Zoals wel vaker bij wielerkoersen in die tijd, was het een journalist die de wedstrijd nieuw leven inblies. Tullo Morgagni stelde voor om de afstand op één dag af te leggen.

Menig wielerkoers lijkt in de verste verte niet meer op de wedstrijd die ze ooit was. Milaan-San Remo heeft wat dat betreft de tand des tijds misschien wel het beste overleefd. Al tijdens de eerste editie werd er gestart in – de toenmalige industriestad – Milaan, om koers te zetten naar de Italiaanse Rivièra met als eindpunt San Remo. De Passo del Turchino gold toen als belangrijkste scherprechter van de koers. Ondanks dat deze wat langere klim halverwege de route lag en ligt, was hij in het begin van de vorige eeuw wel vaak beslissend.

La Primavera staat te boek als het enige monument op de wielerkalender die een sprinter kan winnen. Of als loterijkoers, zoals eerder opgemerkt in deze voorbeschouwing. Toch is het de laatste tien jaren geen uitgemaakte zaak dat het op de Via Roma uitmondt in een showdown van de snelheidsduivels. Sterke vluchters kunnen het halen. En dan nog. Een bekende uitspraak over Milaan-San Remo luidt als volgt: je kunt de koers 290,5 kilometer en ruim zes uur lang onder controle hebben, maar je kunt hem op een centimeter of in één seconde verliezen.

Wedstrijdverslag 2019
Voorbeschouwing 2019

Laatste tien winnaars flag-it Milaan-San Remo
2019: flag-fr Julian Alaphilippe
2018: flag-it Vincenzo Nibali
2017: flag-pl Michał Kwiatkowski
2016: flag-fr Arnaud Démare
2015: flag-de John Degenkolb
2014: flag-no Alexander Kristoff
2013: flag-de Gerald Ciolek
2012: flag-au Simon Gerrans
2011: flag-au Matthew Goss
2010: flag-es Óscar Freire

Land:
Italië
Datum:08 augustus 2020
Tot:08 augustus 2020
Niveau:1.UWT

Gerelateerd nieuws