Etappe 9: Savigno sul Rubicone - Cesana

Savigno sul Rubicone - Cesana | etappe-9-naar-cesana
Datum: 14 mei 2023
Startplaats:
Savigno sul Rubicone
Finishplaats:
Cesana
Afstand: 33.6 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

In etappe 9 vindt de tweede van drie tijdritten in deze Giro d’Italia plaats. De chrono van Savignano sul Rubicone naar Cesena is met 35 kilometer ook meteen de langste tijdrit in deze ronde. Met slechts 50 hoogtemeters is deze dag er een voor de krachtpatsers. 

 

Startplaats Savignano sul Rubicone staat bekend als kantelpunt in de Romeinse geschiedenis. Julius Caesar stak hier in 49 voor Christus de Rubicon-rivier over om een staatsgreep te plegen. “Alea iacta est”, schreeuwde hij daarna, wat de teerling is geworpen betekent. Voor Caesar was er na het oversteken van de rivier geen mogelijkheid meer om terug te keren, aangezien hij de Romeinse wetten had overtreden: een generaal mocht met zijn leger niet de Rubicon oversteken. 

De renners zullen zondag de Rubicon niet oversteken, maar ook voor hen geldt dat de teerling na deze tijdrit is geworpen. Als je na negen etappes hoog staat in het klassement, ga je je leiderstrui niet meer zomaar weggeven. Er is geen weg terug. 

Na de start rijden de renners naar de Adriatische kust, waar ze bijna halverwege de tijdrit de gemeentegrenzen van Cesenatico schampen, de geboorteplaats van Marco Pantani. Hier is ook meteen het eerste meetpunt. Daarna gaan de coureurs weer in westelijke richting naar Cesena, waar op 23 en 28 kilometer nog een twee meetpunten liggen.

De finish van de tijdrit ligt in de Technogym Village, waar het hoofdkantoor is gevestigd van fitnesstoestellen-fabrikant Technogym. Onder meer Jumbo-Visma maakt hier gebruik van. Bekijk overzicht van Giro d'Italia