Etappe 8: Terni - Fossombrone

Terni - Fossombrone | etappe-8-naar-fossombrone
Datum: 13 mei 2023
Startplaats:
Terni
Finishplaats:
Fossombrone
Afstand: 207 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De achtste etappe in de Giro d’Italia van Terni naar Fossombrone is een verraderlijke. Alhoewel er weinig gevaren op de loer liggen in de eerste 165 kilometer, is het in de laatste 40 kilometer alle hens aan dek, met liefst drie gecategoriseerde beklimmingen. De laatste klim ligt op ongeveer 6 kilometer van de streep. 

Het peloton rijdt vandaag dwars door Italië van de regio Umbrië naar Marche. De renners maken in deze rit voor het eerst echt vaart naar de Dolomieten: de achtste etappe bereikt het noordelijkste punt van deze ronde tot nu toe. 

 

De start zaterdag is in Terni, een belangrijke Italiaanse industriestad op het gebied van metaal- en staalbewerking. Terni is tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gebombardeerd, maar nog altijd zijn er overblijfselen uit de Romeinse tijd te vinden zoals een Romeins amfitheater en een brug. 

Vanuit Terni rijden de coureurs al snel de eerste niet-gecategoriseerde col van de dag op: de Valico della Somma, die bijna 5 kilometer lang is met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,8 procent. Een vroege vlucht krijgt hier alvast de kans om weg te rijden. De 100 kilometer die daarna volgt zijn mild, echte beklimmingen zijn er niet als het peloton door plaatsen als Trevi, Gaifana en Cagli rijdt. 


Pas na 150 kilometer wordt het weer echt interessant, als de renners voor het eerst door Fossombrone rijden om te beginnen aan de finale. De Muro dei Cappuccini (2,1 kilometer aan 10 procent) staat daarin twee keer op het menu, met daartussen ook de Monte delle Cesane (7,1 kilometer aan 7,1 procent).

Alexey Lutsenko won in 2019 een gelijksoortige etappe in de Tirreno-Adriatico met twee keer de Muro dei Cappuccini. De Kazach kwam in de finale twee keer ten val, maar bleef in Fossombrone alsnog Primoz Roglic en Adam Yates voor. Veel kanshebbers voor het algemeen klassement werden in deze etappe al op bijna een halve minuut gereden. Oppassen geblazen, dus.  Bekijk overzicht van Giro d'Italia