Etappe 7: Capua - Campo Imperatore

Capua - Campo Imperatore | etappe-7-naar-campo-imperatore
Datum: 12 mei 2023
Startplaats:
Capua
Finishplaats:
Campo Imperatore
Afstand: 218 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De zevende etappe in de Giro d’Italia is de lastigste etappe tot nu toe. Organisator RCS heeft deze rit met vier van de vijf sterren aangeduid, en wie naar de laatste 50 kilometer van de etappe kijkt begrijpt dat. Vanaf 300 meter hoogte rijden de renners dan naar een hoogte van meer dan 2100 meter. 

 

De start is op vrijdag 11 mei in Capua, waar op het Colosseum na het grootste Romeinse amfitheater ligt. De eerste 70 kilometer van deze 218 kilometer lange etappe zijn nog mild en bevatten nauwelijks hoogtemeters, daarna brandt de rit rustig los. Te beginnen met de ongecategoriseerde Svinc. di Rionero Sannitico (14,4 kilometer aan 4,6 procent). Vlak daarna is de Roccarasso (7,3 kilometer aan 6,1 procent), waar Ruben Guerreiro in 2020 een Giro-rit won voor Jonathan Castroviejo en Mikkel Bjerg. 

Daarna wordt de focus al snel verlegd naar de slotklim, terwijl er nog 120 kilometer is te rijden. In de zeventig kilometer die volgen wordt er namelijk niet meer geklommen. Sterker nog, in het grootste gedeelte wordt er zelfs afgedaald. 

Met de klim naar Calascio (13,8 kilometer aan 5,9 procent) begint de finale. Deze beklimming van eerste categorie is slechts het eerste deel van een tweetrapsraket, want meteen daarna begint de slotklim Campo Imperatore (26,5 kilometer aan 3,4 procent). 

De Campo Imperatore is lastiger dan het stijgingspercentage doet vermoeden, want vooral in de laatste vijf kilometer stijgt het wegdek nog met 8 procent gemiddeld. Simon Yates pakte op deze klim in de Giro van 2018 twaalf seconden op Tom Dumoulin en meer dan een minuut op Chris Froome, om maar aan te geven dat de klassementsrenners vrijdag serieus op hun hoede moeten zijn. Bekijk overzicht van Giro d'Italia