Etappe 5: Atripalda - Salerno

Atripalda - Salerno | etappe-5-naar-salerno
Datum: 10 mei 2023
Startplaats:
Atripalda
Finishplaats:
Salerno
Afstand: 172 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De vijfde etappe in de Giro d’Italia is een echte overgangsrit. De klassementsrenners zullen niet wakker liggen van de hoogtemeters in deze etappe en de sprinters zullen deze dag als een halve kans beschouwen. Vooral in het eerste deel van de dag worden er de nodige hoogtemeters gemaakt. 

De etappe start in het Appenijnen-dorp Atripalda in de provincie Avellino. Met iets meer dan 11.000 inwoners is de Italiaanse gemeente niet zo groot, maar Atripalda heeft wel een rijke geschiedenis die teruggaat tot nog ver voor de Romeinse tijd. Herinneringen uit die periode zijn in het dorp tegenwoordig niet meer te zien, uit latere periodes wel. Zo is een Normandisch kasteel uit de elfde eeuw een van de grootste bezienswaardigheden. 

Na de start in Atripalda volgt al vrij snel de eerste gecategoriseerde beklimming van de dag: de Passo Serra (3,8 kilometer aan 7,6 procent). Geen schrikbarende klim, wel een mooie gelegenheid voor een vroege vlucht om weg te rijden. Na de Passo Serra is het een continu op- en afrijden van niet gecategoriseerde heuvels. Na 73 kilometer is er dan de Guardia Dei Lombardi (8,4 kilometer aan 3 procent). 

Op deze beklimming wordt meteen het hoogste punt van de dag bereikt: 977 meter. In de laatste honderd kilometer maakt het peloton vaart richting zeeniveau, naar Salenero. De niet-gecategoriseerde klim naar Oliveto Cetro (2,9 kilometer aan 7,9 procent) na 115 kilometer is nog even pittig, maar daarna zijn er voornamelijk nog vlakke of dalende kilometers naar de meet. 

Sprinters hopen in havenstad Salerno om de zege te kunnen sprinten, maar zijn de hoogtemeters in het eerste deel van de etappe niet te veel van het goede? Renners in de vlucht zullen in ieder geval kansen zien.Bekijk overzicht van Giro d'Italia