Etappe 3: Vasto - Melfi

Vasto - Melfi | etappe-3-naar-melfi
Datum: 08 mei 2023
Startplaats:
Vasto
Finishplaats:
Melfi
Afstand: 213 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De derde etappe in de Giro d’Italia is de op twee na langste rit in deze ronde. Tussen Vasto en Melfi moeten er 216 kilometers overbrugd worden. Het venijn van de rit zit in de laatste veertig kilometer, met onder meer een beklimming van de derde categorie en een van de vierde categorie. Giro-organisator RCS geeft deze etappe drie van de vijf sterren. Als er al gesprint gaat worden, dan zal dat met een klein pelotonnetje zijn. 

De eerste 173 kilometer van de koers zijn nagenoeg vlak en 55 kilometer lang blijft het peloton langs de Adriatische kust, waarna eindelijk landinwaarts wordt getrokken richting Puglia, de regio die bekendstaat om haar witte dorpen, kegelvormige huisjes, witte stranden en de orechiette-pasta. Heel lang blijven de renners hier, op een bezoek en tussensprint in Foggia na, niet. 

Vlak voor de finale van deze rit rijdt het peloton namelijk de regio Basilicata binnen, en begint het wegdek snel te stijgen. Te beginnen met de Valico dei Laghi di Monticchio (6,4 kilometer aan 6,4 procent) en daarna Valico la Croce (3,1 kilometer aan 6,1 procent). Gemiddeld ligt het stijgingspercentage hier 15 kilometer lang op 4 procent gemiddeld, waarbij de eerste klim er een is van derde categorie en de tweede er een van vierde categorie. 

Daarna zijn er nog dertig dalende kilometers en een tussensprint in Rionero in Vulture tot de finish in Melfi, een stad die een sleutelrol speelde in de geschiedenis van middeleeuws Italië. In de tiende eeuw werd hier net buiten het centrum een kasteel gebouwd dat diende als strategisch verdedigingsfort voor de regio’s Campanië en Puglia. Dit Castello di Melfi staat er vandaag de dag nog steeds en is tegenwoordig een archeologisch museum. 

De laatste keer dat de Giro Melfi aandeed was in 1994, toen Endrio Leoni in de historische straatjes van de Italiaanse stad de zege greep. Leoni deed dat destijds in een massasprint. Of dat nu weer gaat gebeuren, is de vraag.Bekijk overzicht van Giro d'Italia