Etappe 2: Teramo - San Salvo

Teramo - San Salvo | etappe-2-naar-san-salvo
Datum: 07 mei 2023
Startplaats:
Teramo
Finishplaats:
San Salvo
Afstand: 202 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Een dag na de openingstijdrit blijft de Giro d’Italia in de Abruzzen, al start het peloton dit keer een stuk noordelijker en meer landinwaarts dan zaterdag. In universiteitsstad Teramo vertrekt op zondag 7 mei de 201 kilometer lange etappe naar kustdorp San Salvo. Een dag voor de sprinters lijkt het te gaan worden, aangezien de laatste zeventig kilometer vlak is en de beklimmingen in het eerste deel van de wedstrijd niet hoger gaan dan 339 meter.

De vlucht van de dag zal zich waarschijnlijk losmaken op het eerste klimmetje van de dag naar Bellante na 7 kilometer. Alhoewel deze klim door de organisatie niet is aangewezen als gecategoriseerde beklimming, worden er in 5,8 kilometer toch meer dan 200 hoogtemeters overwonnen. 

Daarna kabbelt de rit rustig verder langs dorpjes als Colonella, Tortoreto en Alba Adriatica. Dorpjes die bekender zijn uit de Tirreno-Adriatico. Zo won Primoz Roglic dit jaar nog in Tortoreto voor Julian Alaphilippe en Adam Yates. 

Na 84,6 kilometer vindt dan de eerste gecategoriseerde klim in deze ronde plaats. In het plaatsje Silvi heeft Giro-organisator RCS een vierde categorie-klimmetje van 4,5 kilometer aan 6,2 procent gevonden. In Ripa Trintina een aantal kilometer later zijn er nog eens bergpunten te verdienen, als de weg 2,6 kilometer lang aan 5,2 procent omhoog loopt. 

Tussen deze twee klimmetjes zijn er tussensprinten in de steden Pescara en Chieti. Deze twee steden zijn verbonden met elkaar door de Università degli Studi Gabriele d'Annunzio, een belangrijke universiteit in Italië op het gebied van geneeskunde die ter vergelijking net iets minder groot is dan de Universiteit van Utrecht. 

In de laatste vlakke kilometers komen de renners nog een keer door Fossacesia en Ortona, waarna San Salvo snel wordt bereikt voor een massasprint. San Salvo was in 2020 nog startplaats in de Giro, waar de Portugees Ruben Guerreiro een aantal uur later in Roccaraso met de dagzege aan de haal ging. Bekijk overzicht van Giro d'Italia