Etappe 18: Oderzo - Zoldo Alto

Oderzo - Zoldo Alto | etappe-18-naar-zoldo-alto
Datum: 25 mei 2023
Startplaats:
Oderzo
Finishplaats:
Zoldo Alto
Afstand: 160 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Dat grote rondes niet de snelste weg nemen naar hun eindbestemming, mag bekend zijn. Uit etappes zoals donderdag blijkt dat maar weer eens. De coureurs rijden weer terug de Dolomieten in en eindigen maar een kilometer of tachtig oostelijker dan waar ze twee dagen geleden zijn gebleven. 

De achttiende etappe is weer een zware bergrit in de Dolomieten, ditmaal met aankomst bergop op de Val di Zoldo, waar de Giro pas voor de tweede keer in de geschiedenis overheen rijdt. 

 

Vanuit de provincie Treviso rijden de renners donderdag landinwaarts via de pittige beklimming van de Passo della Crosetta (13,5 kilometer aan 7,1 procent) de provincie Belluno binnen. Die provincie zal niet meteen een belletje doen rinkelen, tenzij we beginnen over Florencia, Talamini en De Lorenzo. Grote Nederlandse ijsfamilies die vanuit Belluno naar Nederland zijn gekomen.

In de provincie Belluno krijgen de benen van de renners, op de beklimming van de Pieve d’Alpago (3,6 kilometer aan 5,4 procent) na, een beetje rust voor weer een zware finale. 

Daarin wacht eerst een klim van eerste categorie, de Forcella Cibiana (9,5 kilometer aan 7,9 procent), die de renners naar 1530 meter hoogte brengt. Op de top van de Forcella Cibiana zijn er nog 25 kilometer naar de finish en twee gecategoriseerde beklimmingen.

In de absolute finale wacht namelijk nog een tweetrapsraket. Eerst is er de loeisteile beklimming naar Coi (5.8 kilometer aan 9,7 procent), met stijgingspercentage van tegen de 20 procent, waarna twee dalende kilometers volgen naar de slotklim Val di Zoldo. Deze klim is slechts 2,7 kilometer aan 6,4 procent, maar heeft net als Coi een tweede categorie-plakkaat op zich gekregen. Bekijk overzicht van Giro d'Italia