Etappe 16: Sabbio Chiese - Monto Bodone

Sabbio Chiese - Monto Bodone | etappe-16-naar-monto-bodone
Datum: 23 mei 2023
Startplaats:
Sabbio Chiese
Finishplaats:
Monto Bodone
Afstand: 198 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De slotweek in de Giro d’Italia begint met een loodzware rit naar de Monte Bondone met liefst 5200 hoogtemeters. Wie de rustdag slecht heeft verteerd, kan hier wel eens flink door het ijs gaan zakken. 

De zestiende etappe brengt de renners wel een aantal fraaie vergezichten. 

 

In Sabbio Chiese wordt er dinsdag gestart, van waar het peloton bijna direct het Gardameer opzoekt. De eerste vijftig kilometer rijden de renners vervolgens langs het grootste meer van Italië, en als het weer er een beetje naar is, zullen de coureurs ongetwijfeld stiekem een beetje genieten.

Daarna begint het grote afzien deze rit, als de renners de provincie Trente inrijden via de Passo di Santa Barbara (12,3 kilometer aan 8,4 procent). Deze klim van eerste categorie is een redelijke loper, maar kent na vier kilometer toch een aantal kilometers die dik boven die 10 procent uitrijzen. Na de Passo di Santa Barbara volgt al vrij snel de Passo Bordala (3,7 kilometer aan 7,1 procent).

De coureurs krijgen daarna even de tijd om op adem te komen als ze afdalen richting industriestad Rovereto. Daar krijgen ze de Matasonne (11,4 kilometer aan 5,6 procent) voor de kiezen, die gezien wat er nog komen gaat beschouwd kan worden als een tussendoortje.

In de finale van de rit wachten namelijk nog de Serrada (17,5 kilometer aan 5,5 procent) en de Monte Bondone (21,4 kilometer aan 6,7 procent). Vooral de eerste en laatste kilometers van deze Monte Bondone zijn steil, met stijgingspercentages die boven de 15 procent uitkomen. 

Het is niet de eerste keer dat de Giro de Monte Bondone aandoet. In 2020 won Ben O’Connor een rit in de Giro die over de Monte Bondone ging, en in 2006 was het Ivan Basso die hier nog maar eens bevestigde de allersterkste renner in de Giro te zijn. Bekijk overzicht van Giro d'Italia