Etappe 15: Seregno - Bergamo

Seregno - Bergamo | etappe-15-naar-bergamo
Datum: 21 mei 2023
Startplaats:
Seregno
Finishplaats:
Bergamo
Afstand: 191 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Een mini-Ronde van Lombardije, zo kun je deze vijftiende rit wel noemen. En dat komt niet alleen omdat deze etappe in Bergamo finisht. Ook het type beklimmingen is er naar. De 191 kilometer lange etappe telt in totaal 3600 hoogtemeters en krijgt van Giro-organisator RCS vier van de vijf sterren. 

 

Het peloton gaat zondag 40 kilometer oostelijker verder dan waar het zaterdag het is gebleven, in Seregno. Geen wereldstad, maar wel een mooi vertrekpunt om de bergen en heuvels in Lombardije op te zoeken. 

De eerste beklimming van de dag na 46 kilometer is meteen de zwaarste: die van de Valico di Valcava (11,8 kilometer aan 7,9 procent). Deze klim zat in 2012 ook in de Lombardije-etappe van de Giro d’Italia, die verrassend genoeg door Matteo Rabottini voor Joaquim Rodriguez werd gewonnen. 

Een heuse tweetrapsraket volgt daarna, met de Selvino (12 kilometer aan 5,3 procent) en de Miragolo San Salvatore (4,9 kilometer aan 7,2 procent) halverwege de rit. In het huidige wielrennen zou dit zomaar al eens een plek kunnen zijn waar de favorieten koers gaan maken, zeker met een rustdag op maandag in het verschiet. 

Na 137 kilometer wordt de finishlijn in Bergamo bereikt, waarna opnieuw een lus richting de Valico di Valcava wordt gemaakt. Deze keer beklimmen de renners niet de hele klim, maar slaan ze net voor 1000 meter hoogte af. Desalniettemin is de klim er met 10,8 kilometer en een stijgingspercentage van 6,2 procent een om te vrezen, zeker omdat de klim begint met stijgingspercentages van ver boven de tien procent. 

Na de top van de laatste klim zijn er nog ongeveer 30 vlakke kilometers tot de finish in Bergamo, dus nog genoeg tijd om te hergroeperen. Of toch niet? Op 4 kilometer ligt ook nog de Colle Aperto (1,3 kilometer aan 7,3 procent).Bekijk overzicht van Giro d'Italia