Etappe 13: Borgofranco d'Ivera - Crans Montana

Borgofranco d'Ivera - Crans Montana | etappe-13-naar-crans-montana
Datum: 19 mei 2023
Startplaats:
Borgofranco d'Ivera
Finishplaats:
Crans Montana
Afstand: 208 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De boksring in! Op vrijdag gaat het klassement in de Giro d’Italia helemaal door elkaar geschud worden. Van Borgofranco d’Ivrea naar Crans Montana krijgen de coureurs liefst 5100 hoogtemeters voorgeschoteld. 

 

Zestig kilometer ten noorden van Turijn starten de renners aan de etappe in Borgofranco d’Ivrea, een kleine gemeente in de provincie Turijn die als toegangspoort tot de Alpen geldt. Ook vrijdag heeft Borgofranco d’Ivrea deze functie, als de coureurs door de Alpen naar Zwitserland trekken. 

Het begin van de rit is wel nog vlak, als de renners via de gebaande paden naar Nus en Aosta, de hoofdstad van de regio Aosta-vallei, rijden. In Aosta zullen de renners weinig te zien krijgen van de oude Romeinse geschiedenis die de stad kenmerkt, maar zullen ze wel snel kennismaken met iets anders waar de stad bekend om staat: de bergen.

Direct daarna begint namelijk de beklimming van de Col du Grand Saint-Bernard (34,5 kilometer aan 5,5 procent), die de coureurs naar een hoogte van 2469 meter brengt.  Pas een keer eerder deed de Giro d’Italia deze monsterklim op Zwitsers grondgebied aan: in 2006 won Luis Felipe Laverde een rit die deels over deze bergpas ging. De Col du Grand Saint-Bernard is ook meteen de Cima Coppi in deze ronde. Slechts drie keer eerder lag de Cima Coppi buiten Italië. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1985, toen het Giro-peloton over de Passo del Sempione reed. 

Na de Col du Grand Saint-Bernard zitten de renners pas halverwege de etappe, en hebben ze ook pas de helft van het totale aantal hoogtemeters in de benen zitten. Nadat de Col du Grand Saint-Bernard is afgedaald, begint meteen al de Croix de Coeur, die een nog veel pittiger stijgingspercentage heeft. De klim is 15,5 kilometer lang en stijgt gemiddeld met 8,6 procent. 

Er blijft dan nog een beklimming over. Na een afdaling en een vlak tussenstuk van 22 kilometer komen de renners aan in Granges, waar de slotklim naar Crans Montana (13,3 kilometer aan 7,4 procent) begint. De slotklim lijkt vergeleken met de eerdere beklimmingen een lieverd, maar is dat zeker niet. In de laatste 13,3 kilometer worden er nog eens bijna 1000 hoogtemeters gemaakt. Reken maar dat er vandaag lijken over de finish zullen komen…

Bauke Mollema heeft overigens goede herinneringen aan Crans-Montana. In 2013 won de Nederlander hier een rit in de Ronde van Zwitserland. Tien jaar later zal de renner van Trek-Segafredo hier het laatste hiaat op zijn palmares te vullen: een ritzege in de Giro d’Italia. Als een vroege vlucht vooruit blijft, zou het zomaar eens kunnen. Bekijk overzicht van Giro d'Italia