Etappe 11: Camaiore - Tortona

Camaiore - Tortona | etappe-11-naar-tortona
Datum: 17 mei 2023
Startplaats:
Camaiore
Finishplaats:
Tortona
Afstand: 218 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

Woensdag staat de langste etappe in deze Giro d’Italia op het programma. Tussen Camaiore en Tortona kunnen de renners zich opmaken voor een rit over 220 kilometer. Deze keer lijken de sprinters wel echt aan zet te zijn. 

 

In 220 kilometer staan er 2100 hoogtemeters op de planning, die zich vooral bevinden in het middenrif van de etappe. De eerste vijftig kilometer en de laatste vijftig kilometer zijn bijna helemaal vlak. 

Vanuit startplaats Camaiore rijden de renners eerst een goede 140 kilometer langs de Toscaanse en Ligurische kust. Het eerste toeristische hoogtepunt wordt bereikt na dik 60 kilometer, als de renners bij de tussensprint in Borghetto di Vara de befaamde dorpjes van de Cinque Terre schampen. 

Veel tijd om er rond te loeren zullen de renners niet hebben, aangezien een aantal kilometer later de Passo del Bracco begint. De klim vanuit Carrodano is tien kilometer kilometer lang en heeft een stijgingspercentage van 4,1 procent. Vooral de eerste kilometers van de Passo del Bracco zijn lastig, met stijgingspercentages van rond de 7 procent. In 2009 won Denis Mentsjov een individuele tijdrit over deze klim in de Giro d’Italia. 

Na de Passo del Bracco rijden de renners nog even langs de Ligurische kust, om vervolgens meer het Italiaanse binnenland in te rijden voor de finale van de rit. Daarin liggen nog de Colla di Boasi (9,3 kilometer aan 4,3 procent) en de Passo della Castagnola (4,9 kilometer aan 4,5 procent) op 80 en 40 kilometer van de streep

Op heel grote achterstand zullen de sprinters hier niet worden gereden, dus lijkt een sprint in de maak in Tortona, dat voor altijd bekendstaat als de stad waar Fausto Coppi op slechts 40-jarige leeftijd overleed. De laatste keer dat de Giro in Tortona was, eindigde de etappe ook in een sprint. Fernando Gaviria won in 2017 voor Sam Bennett en Jasper Stuyven. Bekijk overzicht van Giro d'Italia