Etappe 1: Fossacesia Marina - Ortona

Fossacesia Marina - Ortona | etappe-1-naar-ortona
Datum: 06 mei 2023
Startplaats:
Fossacesia Marina
Finishplaats:
Ortona
Afstand: 18.4 kilometer
Starttijd: 12:00
Finishtijd (verwacht): 17:00

De Giro d’Italia gaat dit jaar voor het eerst sinds 2021 van start met een individuele tijdrit. In de Italiaanse provincie Chieti rijden de renners langs de Adriatische kust van Fossacesia naar Ortena.

Na Boedapest, Turijn, Monreale en Bologna is La Grande Partenza 2023 dus in Fossacesia, een klein dorpje in de Abruzzen-regio dat slechts 6000 inwoners heeft. Fossacesia staat vooral bekend om zijn stranden en de Abdij van San Giovanni, die aan het begin van de dertiende eeuw is gebouwd op de ruïnes van een oude Romeinse tempel en bestaat uit zowel een oud klooster als een basiliek. Vanaf de San Giovanni heb je een schitterend uitzicht over de Adriatische Zee en de stranden van de Abruzzen. 

De openingstijdrit gaat iets lager van start, vlak naast het strand van Fossacesia Marina. De tijdrit telt in totaal 18,4 kilometers en brengt de renners in een rechte lijn naar Ortona. Opvallend genoeg rijden de coureurs over een zogenaamde Via Verde, letterlijk een groene weg, naar de Italiaanse kuststad Ortena. Een Via Verde is een oude spoorweg die is omgebouwd tot een natuurrijk fiets- of wandelpad. 

Niet gek dat de Giro-organisatie de Giro hier van start laat gaan: de tijdrit is een zichzelf verkopend reclamebord voor iedereen die de Abruzzen nog een keer wil bezoeken. Ook de finish in Ortona mag er zijn. De laatste 1,2 kilometer in Ortona loopt aan 5,3 procent omhoog naar het Castello Aragonese, een oud verdedigingsfort uit de vijftiende eeuw dat door de jaren heen flink wat invasies van Franse en Spaanse troepen heeft overleefd. Tegenwoordig is het een cultureel centrum, waar jaarlijks meerdere evenementen worden georganiseerd.

De renner die in Ortona de eerste roze trui wil aantrekken, zal in de oplopende slotkilometer naar het Castello Aragonese nog een flinke punch in de benen moeten hebben. Dat klinkt als een kolfje naar de hand van Primoz Roglic of Remco Evenepoel…Bekijk overzicht van Giro d'Italia