Aangemaakte reacties

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 533)
 • In reactie op: WF FICTIEVE KOERSEN 2021(Ronde van Zuid-Afrika 2021) #666999

  @jappe666
  Dat gaat gebeuren op 19 mei. Dan gaat de Tour de Proteams beginnen.

  Tour de Proteams

  Twee keer eerder is er een Europacup georganiseerd met, toen nog, de ProContinentale ploegen als hoofdrolspelers. Nu zijn deze ploegen omgedoopt tot Proteams en in 2021 zijn dit er negentien uit zeven verschillende landen. Als we alles uit de oude doos gaan halen, dan ook maar oude wielerkoersen.

  Ik heb voor elk land gekeken of er een eendagswedstrijd uit de oude doos is, of een leuke invulling aan een parcours gegeven. Ik heb alleen gekeken naar de start- en finishplaatsen of –regio. Dit zijn de zeven koersen die op het programma staan.

  1. Brussels-Roubaix (België) wo 19 mei
  Een mini Ronde van Vlaanderen en een mini Parijs-Roubaix. De keienvreters komen aan hun trekken.

  2. Chanteloup-les-Vignes (Frankrijk) wo 23 juni
  Een glooiend landschap met op het laatst rondes rond Chanteloup-les-Vignes met twee keer een heuvel van een kilometer. Jopie won in 1972 deze koers. Koers voor punchers.

  3. San Francisco Grand Prix (USA) zo 4 juli
  Nog een route voor punchers. De rechte, maar gloeiende steile wegen van San Francisco zorgen voor veel verderf. Wie kan de hellingen het best verteren?

  4. Hamar-Lillehammer (Noorwegen) do 29 juli
  Een route met bergen met als toetje een beklimming van twee kilometer naar de Olympische schans De klimmers kijken vast uit naar deze koers.

  5. Maykop-Ulyap-Maykop (Rusland) zo 22 augustus
  De kans voor sprinters. Een koers in het zuiden van Rusland, net ten noorden van Sochi.

  6. Subida a Urkiola (Spanje) wo 8 september
  Klimmerskoers in het Baskenland met als laatste beklimming de Urkiola, een beklimming van ruim vijf kilometer van 9%.

  7. Giro del Lazio (Italië) wo 6 oktober
  Heuvelachtige rit door de regio Lazio. Een afsluiter die hoogstwaarschijnlijk eindigt in Rome.

  De negentien Proteams doen mee, plus een nationaal team van het land zelf. Daarnaast worden er ook punten bijgehouden om uiteindelijk een eindwinnaar te hebben. En daarnaast wordt ook een ploegklassement bijgehouden en ook daar komt een winnaar uit.

  Daarnaast heb ik ook nog de Ronde van Duitsland, die datumtechnisch gehouden wordt van zaterdag 8 mei t/m maandag 24 mei. Maar ik ga nog kijken of die gaat lukken dit jaar. Zeker niet op de data zelf.

  In reactie op: {Uitslag} Wielrenner van het jaar 2020 – Congrats Primoz #629045

  Primoz Roglic
  Tadej Pogacar

  In reactie op: {Halve finale} Wielrenner van het jaar 2020 #628909

  Primoz Roglic
  Wout van Aert

  In reactie op: {Kwartfinale} Wielrenner van het jaar 2020 #627894

  Primoz Roglic
  Mathieu van der Poel
  Wout van Aert
  Tadej Pogacar

  In reactie op: {Ronde 3} Wielrenner van het jaar 2020 #627367

  Primoz Roglic
  Diego Ulissi
  Mathieu van der Poel
  Jakob Fuglsang

  Filippo Ganna
  Julian Alaphilippe
  Arnaud Demare
  Tadej Pogacar

  In reactie op: {Ronde 2} Wielrenner van het jaar 2020 #627264

  Primoz Roglic
  Wilco Kelderman
  Richie Porte
  Diego Ulissi

  Jai Hindley
  Mathieu van der Poel
  Tao Geoghegan Hart
  Jakob Fuglsang

  Wout van Aert
  Filippo Ganna
  Marc Hirschi
  Julian Alaphilippe

  Arnaud Demare
  Soren Kragh Andersen
  Maximilian Schachmann
  Tadej Pogacar

  In reactie op: {Ronde 1} Wielrenner van het jaar 2020 #626320

  Primoz Roglic
  Florian Senechal
  Wilco Kelderman
  Remco Evenepoel

  Alexander Kristoff
  Michal Kwiatkowski
  Miguel Angel Lopez
  Diego Ulissi

  Guillaume Martin
  Jai Hindley
  George Bennett
  Mathieu van der Poel

  Hugh Carthy
  Tao Geoghegan Hart
  Giacomo Nizzolo
  Jakob Fuglsang

  Wout van Aert
  Mads Pedersen
  Filippo Ganna
  Aleksandr Vlasov

  Joao Almeida
  Marc Hirschi
  Enric Mas
  Julian Alaphilippe

  Arnaud Demare
  Warren Barguil
  Soren Kragh Andersen
  Richard Carapaz

  Adam Yates
  Sam Bennett
  Alejandro Valverde
  Tadej Pogacar

  Wedstrijd: La Vuelta a Canarias 2020
  Naam: mhp88
  (x2.0) Alejandro Valverde
  (x1.8) Daniel Martin
  (x1.6) Steven Kruijswijk
  (x1.4) Ion Izagirre
  (x1.2) Pierre Rolland
  (x1.0) Mikel Landa
  (x1.0) Sergio Andrés Higuita
  (x1.0) Vincenzo Nibali

  Wedstrijd: Vuelta de las Canarias
  Naam: mhp88
  (x2.0) Enric Mas
  (x1.8) Alejandro Valverde
  (x1.6) Rigoberto Uran
  (x1.4) Steven Kruijswijk
  (x1.2) David de la Cruz
  (x1.0) Darwin Atapuma
  (x1.0) Daniel Martin
  (x1.0) Warren Barguil

  Weer een mooie ronde. Wat opvalt zijn de grote tijdverschillen in de top (behalve de top 4). En de verrassing van de tour mag toch wel Sutterlin heten. Ondanks zijn vrije rol/kopmanschap heeft hij me toch flink verbaasd. Op naar de twaalfde editie volgend jaar!

  Hey Drossard, welkom terug. We kijken uit naar je koersen. Ik maak de websites vooral om ook voor mezelf een platform te hebben waar ik alles weer op kan zetten, ook om anderen het te laten zien.

  Ik ben erg benieuwd naar de Vuelta de las Canarias en eventuele andere koersen. Misschien komen er weer (nieuwe) leden op die ook een leuk idee hebben en instappen. Het maakt niet uit hoe je het doet, groot, klein, uitgebreid, kort, welk deelnemersveld etc.

  Iedereen kan meedoen en meedoen is altijd leuk!

  Woods die Mollema terugpakt voor zijn stommiteit vorig jaar in Japan.

  Ik heb altijd het gevoel gehad dat Verweggistan nooit een Nederlander liet winnen, maar dat moet ik dan ook staven, haha. Er zijn 10×12+8=128 etappes geweest. En wat blijkt, Nederlanders kunnen wel sprinten: Theo Bos en Fabio Jakobsen hebben beiden twee etappes gewonnen, en Groenewegen zelfs al drie. Daarnaast Dumoulin een tijdrit en Mollema een bergrit. (als ik iemand ben vergeten, ik ben alle topics nagegaan, best wat werk, haha). 9/128 etappes is toch al 7% van de etappes. Daarnaast werden in 2016 Nederlanders vijf keer tweede en Dumoulin werd tweede in het AK. Dus dat gevoel kan wel weg.

  Ben benieuwd of er nog wat gebeurt. De verschillen tussen de top-6 zijn nog klein. Daarna echt een gat, maar dat betekent dat er meer renners naar voren kunnen worden gestuurd om later eventueel de kopmannen te steunen. Op naar het slot!

  Wow, wat was Cosnefroy sterk vandaag. Ik had het niet gedacht dat hij het zou redden. Ik had helemaal een beeld voor me van een foto van Cosnefroy van voren, scherp gesteld, met op de achtergrond een wazig razend peloton dat komt aanstormen.

  De ronde moet nog een beetje op gang komen. Ben wel benieuwd of Ineos (onder andere door de TTT) niet alles wil controleren en gaat controleren nu.

  @julius Het was ook geen verwijt hoor, alleen een constatering :). Leuk dat je onze verslagen ook leest. Door de weinige reacties hebben we geen idee hoeveel mensen daadwerkelijk onze nieuwe fictieve koersen volgen. En de prono’s zijn inderdaad voor de leuk. Het zorgt er wel voor dat je de koers ietsje beter wil volgen, omdat je denkt dat je net dat pareltje hebt voorspeld :P

  Thomas heeft de eerste tik al uitgedeeld. Ik ben benieuwd of hij de hele koers in de leiderstrui gaat rijden. Ineos heeft ook geen koekenbakkersploeg voor de TTT. Verrassing toch wel Budding op de 18e plaats en dat iedereen binnen 1.16 minuten is gefinisht. Met een klimmetje erbij zie je soms grotere verschillen. Maar iedereen was nog fris natuurlijk!

  Ik zat net te kijken in het scorito forum. Zij gaan een 21 dagen durende virtuele race doen waarvoor je een team kan samenstellen voor punten, net als in de echte scorito. Scorito gaat zelf de koers bedenken. Ondertussen hebben ze daar meer dan 1600 reacties en voorbeschouwingen die langer zijn dan menig koers. Eigenlijk doen ze zo ongeveer hetzelfde als wij doen, alleen met een veel groter bereik en een spelelement , maar jammer dat ze hier niet komen om te reageren en voor te beschouwen, haha.

  Wedstrijd: Ronde van Scandinavië
  Naam: mhp88
  (x2.0) Jan Polanc
  (x1.8) Adam Yates
  (x1.6) Bauke Mollema
  (x1.4) Geraint Thomas
  (x1.2) Edvald Boasson Hagen
  (x1.0) Bob Jungels
  (x1.0) Matteo Trentin
  (x1.0) Matej Mohoric

  Dank voor de woorden. Ik vind koersen waarin de mindere goden van de PCT en CT teams een kans maken tegenover de schaduwkopmannen van de WT Teams altijd een leuke afwisseling.

  Er zijn twee dingen die ik erg leuk vind om uit te zoeken. Het parcours: In dit geval, hoe kan ik van de startplaats een leuk parcours neerleggen tot de finishplaats (die in dit geval vaststonden. Alleen met Samokov heb ik ietsje gesmokkeld). Waar zijn de bergen, wat zijn leuke wegen, wat is een goede verdeling in vlak/heuvel/berg etc.

  En als tweede het uitzoeken van de teams. Welke teams zijn geografisch logisch om te starten, welke teams hebben renners van het organiserend land of landen. Wat hebben ze gepresteerd, wie gaan er rijden etc.Het is idd altijd lastig om een inschatting te maken wat .2 koersen waard zijn. Natuurlijk word Ewart er flink afgereden in een Europees peloton, maar deze renners ietsje opwaarderen is altijd leuk voor het koersverloop.

  Dan komt het lastige gedeelte, het verslag schrijven. Wat gaat er gebeuren, wie gaat het goed doen etc. Dat gaat nog wel, maar het lastige vind ik om alle belangen in ogenschouw te nemen en te behouden. Als autist wil ik over alles controle hebben en dat maakte het op het laatst wel lastig met alle belangen in het AK, PK, BK en etappejagers. Daarnaast wil je het ook nog spannend houden. Dit doe ik meestal door wel een soort beeld te hebben wie het goed gaan doen en wie niet, maar in de loop van de koers te bepalen wat er gebeurt. Ik had geen flauw idee tot drie kilometer voor het einde dat Ewart de rit naar Zagreb ging winnen.

  Wat vinden jullie het leukst om uit te zoeken/te maken?

  Hadden jullie nog de prono’s tegoed:

  Wedstrijd: Trieste-Varna
  Naam: Verweggistan
  (x2.0) Tadej Pogacar 7e 4×2.0=8.0
  (x1.8) Lucas Hamilton 5e 6×1.8=10.8
  (x1.6) Riccardo Zoidl 3e 10×1.6=16
  (x1.4) Serghei Tvetcov 44e
  (x1.2) Roman Kreuziger 12e
  (x1.0) Fausto Masnada 4e 8×1.0=8.0
  (x1.0) Mauro Finetto 19e
  (x1.0) Jan Tratnik 23e
  8.0+10.8+16+8=42.8 punten

  Wedstrijd: Trieste-Varna
  Naam: Hartstikke bedankt:
  Renner 1: x 2,0 POGACAR Tadej 7e 4×2.0=8.0
  Renner 2: x 1,8 HAMILTON Lucas 5e 6×1.8=10.8
  Renner 3: x 1,6 POZZOVIVO Domenico 2e 12×1.6=19.2
  Renner 4: x 1,4 MASNADA Fausto 4e 8×1.4=11.2
  Renner 5: x 1,2 POLANC Jan 1e 15×1.2=18.0
  Renner 6: x 1,0 ZOIDL Riccardo 3e 10×1.0=10.0
  Renner 7: x 1,0 KREUZIGER Roman 12e
  Renner 8: x 1,0 NOVAK Domen DNF
  8.0+10.8+19.2+11.2+18.0+10.0=77.2 punten

  Wedstrijd: Trieste – Varna
  Prono: moker
  (X2,0) Domenico Pozzovivo 2e 12×2.0=24.0
  (X1,8) Tadej Pogacar 7e 4×1.8=7.2
  (X1,6) Fausto Masnada 4e 8×1.6=12.8
  (X1,4) Lucas Hamilton 5e 6×1.4=8.4
  (X1,2) Riccardo Zoidl 3e 10×1.2=12.0
  (X1,0) Janez Brajkovic DNF
  (X1,0) Danilo Celano 6e 5×1.0=5.0
  (X1,0) Roman Kreuziger 12e
  24.0+7.2+12.8+8.4+12.0+5.0=69.4 punten

  77.2 Hartstikke bedankt
  69.4 Moker
  42.8 Verweggistan

  77.2 is echt een megascore. Hartstikke bedankt was de enige met Polanc en wint daardoor de prono.

  @verweggisten: Novak is wel snel hersteld dan, viel het allemaal wel mee dus met zijn val uiteindelijk.

  Trieste-Varna

  Etappe 11: Sliven-Varna

  Elf dagen geleden begonnen de renners in Trieste aan deze onderneming. Nu zijn we al 1650 kilometer verder en ruiken de renners de finish en de Zwarte Zee. De laatste etappe staat op het programma, de langste van allemaal met zijn 199 kilometers. Geen laatste criterium, want er staan nog vijf beklimmingen op het programma. Niet de lastigste, maar de Aitos, Gyulyovtsa en Dyulino zijn toch allemaal langer dan 6,5 kilometer en rond de 4%. Daarnaast zijn de Rudnik en de Bliznatski nog moeilijkheden op weg naar Varna. De laatste heuvel is op vijfentwintig kilometer van het einde, maar het blijft vals plat oplopen tot de renners op twaalf kilometer van het einde de duik naar de zee maken. Daarna is het nog zeven kilometer rijden tot de renners de streep passeren en de race ten einde is.

  Sliven
  Sliven is bekend om zijn blauwe rotsen die boven de stad uitrijzen. De renners reden gisteren door deze rotsen, die in het Bulgaars Halkata worden genoemd. Door het specifieke klimaat leven er in het natuurpark een grote verscheidenheid aan flora en fauna. De stad zelf werd een belangrijke spil in de industriële revolutie en herbergt veel textielindustrie, machinebouw en voedselindustrie. Door deze vele fabrieken heeft de stad ook wel de bijnaam het Manchester van Bulgarije.

  Eerste uur
  Nog een keer werken in deze koers. Fausta Masnada heeft de leiderstrui overgenomen van Hamilton, die nu vijfde staat. Jan Polanc staat nu op een kleine minuut tweede, net voor Pozzovivo, die nu derde staat op iets meer dan een minuut. Ook Zoidl staat nog binnen de anderhalve minuut. Direct na de start volgen de aanvallen elkaar op. Elk team heeft zijn belangen nog en probeert de ene na de aanval te neutraliseren. Dit zorgt voor iets meer rust, hoewel relatief, bij CCC, die vooral reageren op aanvallen van UAE en NTT. Uiteindelijk gaat na bijna drie kwartier maar een klein groepje weg van zeven renners.

  163. Serkan Balkan (TUR) Salcano 32e op 28.02
  86. Abderrahim Zahiri (MAR) Essegibi 36e op 29.05
  103. Filippo Fortin (ITA) Felbermayr 45e op 40.39
  136. Viktor Potocki (CRO) Ljubljana 61e op 1.04.44
  203. Dorde Duric (SRB) Srbija 84e op 1.45.00
  92. Marvin Hammerschmid (AUT) Niederösterreich 101e op 2.03.46
  93. Raphael Hammerschmid (AUT) Niederösterreich 102e op 2.03.46

  Het enige gevaar ligt in Fortin, die een ploegmaat van Zoidl is. Daarnaast heeft Serkan Balkan al vier punten voor het bergklassement, maar kan met de vijftien punten die vandaag te verdienen zijn niet meer over Tvetcov komen. De voorsprong loopt gestaag op tot vier minuten, terwijl in het peloton Mareczko het werk doet. Zelfs hij wordt ingezet om de ronde te winnen. Na tachtig kilometer gereden te hebben beginnen we aan de Aitos, de eerste beklimming van de dag.

  Aitos
  De beklimming is 7,5 kilometer lang aan 4%. In de kopgroep lijken de tweelingbroers Hammerschmid het direct al lastig te hebben. En, zoals ze dat al de hele ronde hebben gedaan, blijven ze bij elkaar en rijden verder en hebben ze in ieder geval de ronde uitgereden. Als het wat steiler wordt moeten ook Duric en Potocki er vanaf. Dat zorgt ervoor dat alleen nog Balkan, die de vijf punten pakt, Fortin en Zahiri nog voorop zitten.

  GPM Cat. 2: Aitos
  Serkan Balkan 5
  Filippo Fortin 3
  Abderrahim Zahiri 2
  Viktor Potocki 1

  In het peloton rijdt Mareczko nog op kop, maar Paluta ziet dat het tempo omhoog moet om geen aanvallen te krijgen en Mareczko laat zich uitzakken. UAE neemt het over met Marcato en het tempo gaat direct omhoog. Dat zorgt er even later voor dat drie knechten van CCC het tempo niet kunnen volgen, Gradek, Paluta en natuurlijk Mareczko en dat Masnada nog maar twee knechten aan zijn zijde heeft. Zelfs als zij nog terugkomen in de vallei moeten ze er natuurlijk direct weer vanaf. Ook veel anderen moeten nu het peloton laten gaan en moeten vechten om op tijd binnen te zijn. De tijdslimiet ligt op ongeveer drie kwartier met nog honderdtwintig kilometer te gaan. Uiteindelijk komt een groep van ongeveer veertig renners over de top van de Aitos, met alle favorieten er nog in, maar al heel wat minder knechten. Marcato en Riabushenko houden het tempo nog hoog, maar toch komen er nog enkele renners terug in het peloton. Vooraan hebben Duric en Potocki zich weer gevoegd bij de voorste drie, maar het vijftal vooraan heeft nog maar een voorsprong van een minuut bij het begin van de Gyulyovtsa, de zwaarste beklimming van de dag.

  Gyulyovtsa en Dyulino
  Riabushenko van UAE laat zich uitzakken en Marcato gaat tot het uiterste om zoveel mogelijk renners te lossen. Als ook Valter van CCC moet lossen, neemt Covi het over. Alles lijkt erop dat een aanval wordt opgezet. De kopgroep wordt ondertussen een voor een opgeraapt. Fortin en Balkan rijden nog iets voorop. En daar gaat Pogacar. Enkelen proberen hem te volgen, maar zonder succes. Masnada denkt even na en besluit te wachten en Cerny het werk op te laten knappen. En daar gaat Zoidl, hij probeert nog even te profiteren van het werk dat Fortin kan doen. Hij komt weg samen met Polanc die nu wel volgt natuurlijk, Hamilton en Pozzovivo. Cerny weet deze aanval nog net te pareren, maar de volgende aanval moet hij zelf reageren. Zoidl en Pozzovivo proberen het nog een keer, maar worden door Masnada gepareerd. Dan gaat Hamilton en nu houdt iedereen de benen stil. Hij staat nog maar op 2.18 van Masnada en is dus zeker nog een bedreiging. Ondertussen heeft Pogacar Balkan en Fortin achter zich gelaten en pakt hij de punten op de top. Hierdoor is hij virtueel leider van het bergklassement, want hij had maar drie punten achterstand op Tvetcov. Het groepje met Masnada heeft de kopgroep ook al te pakken en hebben zich enkele renners weer aansluiting gevonden bij dit groepje. Grootste verliezers zijn Rogina en Ewart, die er niet meer bijzitten. De volgorde van doorkomst op de berg van tweede categorie:

  GPM Cat. 2: Gyulyovtsa
  Tadej Pogacar 5
  Fausto Masnada 3 op 0.36 seconden
  Domenico Pozzovivo 2
  Riccardo Zoidl 1

  Pogacar stort zich de afdaling in en breidt zijn voorsprong uit. Hierdoor is Masnada wel gedwongen om kopwerk te doen. Hij krijgt mondjesmaat hulp van Celano, die zijn plek door Pogacar in gevaar ziet komen, en Rebellin, die nog een top tien plaats kan behalen. Als Pogacar beneden komt op zestig kilometer van het einde begint de Dyulino direct. Met 3,5% niet heel steil, maar toch nog 6,4 kilometer lang. Gogl gaat er direct vandoor en wil een springplank vormen voor Pozzovivo. Hier moet Masnada wel op reageren en dat doet hij ook, maar hij krijgt het lastig. Hij pakt Gogl nog wel terug, maar NTT heeft ook Kreuziger nog achter de hand die er direct vandoor gaat. Polanc reageert en Pozzovivo gaat er ook achteraan. Nu kan Masnada het niet meer bolwerken en moet meter voor meter het trio laten gaan. Zoidl gaat er ook achteraan en komt bij het drietal. Hamilton kan niet meer. Pogacar rijdt nog even voorop zodat hij de twee punten kan pakken op de top en laat zich dan uitzakken. Op de top, met nog 55 kilometer te gaan is de situatie als volgt.

  GPM Cat. 3: Dyulino
  Pogacar 2
  Kreuziger 1

  Pogacar
  Polanc, Pozzovivo, Zoidl, Kreuziger op 0.23
  Masnada, Hamilton, Rebellin, Celano, Gogl, Bongiorno op 0.45

  Rudnik en Bliznatsi
  Pogacar rust eerst even uit, maar Kreuziger en Pozzovivo vragen direct of hij de leiding wil nemen, aangezien Polanc nu op pole position zit. Hij weigert eerst, maar hij ziet de groep Masnada in de achtergrond weer dichterbij komen en zet zich dan toch op kop. Op de Rudnik maakt hij het tempo en pakt ook daar het puntje.

  GPM Cat. 4: Rudnik
  Pogacar 1

  Het verschil tussen Polanc en Pozzovivo is ook maar elf seconden, dus dat is ook nog een gevaar. Kreuziger helpt in de vallei ook nog even tot op kilometer 170 de laatste hindernis van de dag en de ronde opdoemt. Ruim twee kilometer aan 4% is niet veel, maar wie pakt deze hindernis aan. Iedereen lijkt uitgeput en daardoor rijdt Pogacar nog steeds op kop. Kreuziger lijkt zich even te sparen voor een aanval. De voorsprong op de groep Masnada is al gestegen naar bijna een minuut, dat betekent dat Polanc nu virtueel leider is. Pogacar pakt ook op de Bliznatski het puntje, maar op het stuk vals plat erna valt Kreuziger aan.

  GPM Cat. 4: Bliznatski
  Pogacar 1

  Pogacar is op en kan niet meer reageren, waardoor Pozzovivo er ook vandoor gaat, Polanc moet nu ook reageren en brengt Zoidl mee. Kreuziger rijdt nu alleen verder. Achter Pogacar hebben enkele renners ook Masnada nog achter gelaten en hij stort nu helemaal in. Als we op twaalf kilometer van het einde naar beneden duiken naar Varna is de stand als volgt:

  Kreuziger, Pozzovivo, Polanc, Zoidl
  Pogacar, Hamilton, Bongiorno, Gogl op 0.59
  Masnada op 1.45

  Varna
  Varna is met zijn 350.000 inwoners de derde stad van Bulgarije. Gelegen aan de Zwarte Zee is het bij uitstek een vakantieoord. Ten tijde van het Stalinisme, tussen 1949 en 1956, heette de stad Stalin, die haar werd opgelegd ter ere van Stalins zeventigste verjaardag. Het is zes mei en dat betekent St. Jorisdag én dag van het leger. Het is een van de belangrijkste nationale feestdagen, omdat de heilige Joris de patroonheilige van Bulgarije is. Joris is gestorven op 23 april volgens de Juliaanse Kalender, wat in de Gregoriaanse kalender, de kalender die wij nu gebruiken, 6 mei is. Daarnaast is het Dag avn het Leger, waarop militaire parades worden gehouden en onderscheidingen worden uitgereikt. De parade moet nog even wachten, want de renners zijn bijna binnen.

  Finish
  Kreuziger rijdt nog voor wat hij waard is, maar hij lijkt op, dat is het moment voor Zoidl om aan te vallen. Hij pakt een gaatje en Polanc moet er nu zelf achteraan, want een halve minuut is ook niet heel veel. Daarnaast moet hij ook Pozzovivo nog in de gaten houden. Hij zet zich weer in het achterwiel van Zoidl, en even later gaat Pozzovivo ervandoor. Pozzovivo heeft wat minder body en Polanc kan deze aanval makkelijker pareren. De renners kijken nu even naar elkaar en Polanc zit nu ook te rekenen. Op drie kilometer gaat Zoidl nog een keer en nu houdt Polanc alleen maar het tempo erin zodat hij niet te ver wegrijdt. Zolang hij Pozzovivo in de gaten houdt, moet het goed komen. Zoidl rijdt een tiental seconden voorsprong bij elkaar. Van kilometer twee tot een loopt het nog even op en daar probeert Pozzovivo het nog een keer, maar Polanc lijkt te sterk te zijn. Zoidl wint de laatste etappe en komt sowieso op het podium. Pozzovivo wint nog het sprintje voor plek twee omdat Polanc wel helemaal op is, maar hij eindig op twee seconden en wint Trieste Varna. Hamilton heeft zich nog weer losgemaakt van Bongiorno en Pogacar. Masnada heeft zich nog helemaal gegeven en komt op bijna 2,5 minuut binnen.

  Etappe 11: Sliven-Varna
  1. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 199km in 5.00.01 (39,8km/u)
  2. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 0.10
  3. Jan Polanc (SVN) UAE 0.12
  4. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 0. 55
  5. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 1.11
  6. Roman Kreuziger (AUT) NTT
  7. Davide Rebellin (ITA) Meridiana
  8. Tadej Pogacar (SVN) UAE 1.45
  9. Danilo Celano (ITA) Sapura
  10. Fausto Masnada (ITA) CCC 2.28
  11. Michael Gogl (AUT) NTT

  Het algemeen klassement is nog even door elkaar geschud. Fausto Masnada had het team niet om de leiderstrui te verdedigen en valt ook nog net buiten het podium. Jan Polanc wint Trieste Varna met zeven seconden voorsprong op Pozzovivo en dertien of Zoidl. Alle renners binnen tien minuten van Polanc:

  Eindklassement Trieste-Varna
  1. Jan Polanc (SVN) UAE 1858km in 46:11:18 uur (40,2km/u)
  2. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 0.07
  3. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 0.13
  4. Fausto Masnada (ITA) CCC 1.24
  5. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 2.09
  6. Danilo Celano (ITA) Sapura 3.34
  7. Tadej Pogacar (SVN) UAE 4.15
  8. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 4.16
  9. Radoslav Rogina (CRO) Adria 4.21
  10. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 6.23
  11. Jesse Ewart (IRL) Sapura 7.59
  12. Roman Kreuziger (CZE) 8.18

  In het puntenklassement is niet heel veel veranderd. Zoidl komt nog binnen op plek elf met 15 punten, maar Colbrelli pakt hier de puntentrui mee naar huis. De doorstreepte renners zijn afgestapt.

  Finaal Puntenklassement
  1. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain 42
  2. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT 39
  3. Jakub Mareczko (ITA) CCC 39
  4. Andrea Guardini (ITA) Giotti 37
  5. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu 27
  6. Marko Kump (SVN) Adria 26
  7. Luka Mezgec (SVN) Mitchelton 24
  8. Manuel Belletti (ITA) Androni 23
  9. Eduard Grosu (ROM) NIPPO 21
  10. Alexandr Riabushenko (BLR) UAE 20

  In het bergklassement is nog wel wat veranderd. UAE heeft flink huisgehouden in het tweede deel van de ronde. Pogacar ging nog over Tvetcov en pakt zodoende de bergtrui mee.

  Finaal Bergklassement
  1. Tadej Pogacar (SVN) UAE 29
  2. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 23
  3. Jan Tratnik (SVN) Bahrain 20
  4. Mauro Finetto (ITA) NIPPO 16
  5. Edoardo Zardini (ITA) Vini Zabu 14
  6. Fausto Masnada (ITA) CCC 13
  7. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 12
  8. Jesse Ewart (IRL) Sapura 10
  9. Serkan Balkan (TUR) Salcano 9

  Alle einduitslagen zijn hier te vinden

  Dat was het dan, een megaproject met twaalf etappes. Vijfenzeventig jaar na de bevrijding ben ik ook een beetje bevrijd. Het was mega leuk om te doen en ik heb het afgekregen en op tijd. Hopelijk hebben de lezers het leuk gevonden en er wat van opgestoken. Ik ga zeker nog wel een koers doen, maar niet meer zo groot.

  Geef ik nu het stokje door aan Verweggistan, die zaterdag begint aan de voor de elfde keer gehouden Ronde van Scandinavië. Succes!

  Trieste-Varna

  Etappe 10b: Stara Zagora-Sliven

  De tweede etappe van de dag is er een mét een hindernis. Op dertig kilometer beginnen de renners aan de Gavrailovo, een bijna tien kilometer lange klim aan bijna 6%. Na de top daalt het eerst maar heel licht. Daarna is er een wat steilere afdaling en de laatste tien kilometer daalt het weer licht. Een bijtrapafdaling dus, waar nog veel kan gebeuren. De laatste kilometer is een rechte lijn, die nog geniepig omhoog loopt.

  Stara Zagora
  Ook Stara Zagora wordt gezien als een van de oudste nederzettingen van Europa. Van oudsher is het een mijngebied waar zink en tin gewonnen werd. Het heeft vele namen gehad, van Beroe (ijzer) tot Augusta Trajana naar de keizer Trajanus. Natuurlijk ook onder het Byzantijnse rijk Irinipolis. Pas in 1870 werd de naam Stara Zagora. Zagore betekent ‘onder de bergen’ in het Slavisch. De stad staat bekend als een stad met rechte straten en lindebomen.

  Aanval en aanloop
  Ondertussen zijn er van de gestarte 132 renners, nog maar 118 over. Er zijn genoeg renners die vandaag denken dat een aanval wel loont en het begin is dan ook razendsnel. Brajkovic is nog wel opgestapt, maar kan het tempo niet volgen. Hij stapt na tien kilometer ook uit de koers. Na dertig kilometer laat het peloton eindelijk begaan, maar die dertig kilometer zijn in vijfendertig minuten gereden. De kopgroep bestaat uit sterke renners, die misschien ook nog wel even hun kopman kunnen helpen. Bergtruidrager Tvetcov is er weer bij, net zoals Michael Gogl, die nog maar op 6.45 staat.

  33. Michael Gogl (AUT) NTT 16e op 6.45
  63. Jose Goncalves (POR) NIPPO 23e op 10.26
  91. Matej Mugerli (SVN) Niederösterreich 33e op 21.19
  116. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 34e op 21.40
  103. Filippo Fortin (ITA) Felbermayr 44e op 27.40

  Mitchelton zit nu in een dilemma. Laten ze Gogl te ver weg rijden, wordt hij een gevaar voor het klassement. Houden ze hem kort dan kan hij als springplank dienen voor Kreuziger, of erger, Pozzovivo. Ze houden hem toch kort en hopen dat Hamilton zich goed voelt. Ook Masnada en Rogina hebben geen mannetje vooruit en zitten ook op de wip om mee te werken. De voorsprong is dan ook nog geen twee minuten als ze het plaatsje Gavrailovo bereiken en eigenlijk iedereen bijna op eigen tempo de klim oprijdt. In het peloton rijdt Mezgec op kop en geeft direct af aan Affini op de klim.

  Gavrailovo
  In de kopgroep gaat Mugerli er direct vandoor. Hij heeft als enige geen kopman om voor te werken. De anderen kijken naar elkaar en lijken de benen stil te houden, maar Goncalves gaat er toch achteraan, samen met Tvetcov. Zij rijden stilletjes weg van Gogl en Fortin. In het peloton krijgt Affini het lastig en dat is het sein voor NTT om aan te gaan. Kreuziger en Pozzovivo gaan er vandoor, net zoals gisteren. Direct krijgen heel veel renners het lastig en alleen de toppers blijven samen. Grmay moet ook lossen en dat betekent dat Hamilton het weer alleen moet doen. De voorsprong van de kopgroep slinkt zienderogen en als snel komen Fortin en Gogl in het vizier. Kreuziger heeft alles gegeven en Gogl neemt het over. Fortin geeft nog een drinkbus aan Zoidl, want hij kan het tempo van Gogl niet volgen. We zitten op vijf kilometer van de top en de groep wordt steeds kleiner. Rogina, de nummer drie in het klassement heeft het lastig en moet lossen, net zoals Ewart, die nog negende staat. Ook Ravanelli, Swirbul, Fedeli en Zardini zijn er niet meer bij. Rebellin daarentegen heeft zich weer wat herpakt en zit er nog wel bij. De situatie:

  Mugerli, Goncalves, Tvetcov
  Hamilton, Masnada, Zoidl ,Polanc, Pozzovivo, Celano, Bongiorno, Pogacar, Rebellin en Gogl op 0.44

  En daar gaat Pozzovivo. Een hele gezwinde tred van de taaie Italiaan, die snel een voorsprongetje pakt. Pogacar heeft zijn benen helemaal gevonden in de laatste etappes en gaat erachteraan. Hij komt erbij en Masnada trekt nu de groep erachter, want hij ziet Hamilton het weer lastig hebben, net zoals Celano en Bongiorno. Elf dagen lijkt wat lang voor sommige renners. Helemaal vooraan heeft Tvetcov Mugerli al achter zich gelaten en zit Goncalves op het vinkentouw, maar als zij achterom kijken, zien ze de favorieten al komen. En op drie kilometer zoeft Pozzovivo er voorbij. Tvetcov probeert nog aan te klampen, maar tevergeefs. Pogacar zit in het wiel te genieten. De Sloveen hoeft niks te doen met Polanc nog achter zich. En boem, daar gaat het licht uit voor Hamilton. Hij kan het groepje niet meer volgen en verliest heel snel terrein. Tvetcov rijdt nog wat hij waard is voor Celano als hij die tegenkomt, maar het tempo van dat groepje is te laag. Even later lijkt het pleit geslecht en is de situatie op één kilometer van de top de volgende:

  Pozzovivo, Pogacar
  Masnada, Zoidl, Polanc op 0.21
  Celano, Bongiorno, Tvetcov, Rebellin op 0.39
  Hamilton op 0.52
  Rogina, Ewart op 1.08

  Polanc valt nu aan en Masnada kan nog volgen, Zoidl kan de aanval niet pareren en de twee vinden elkaar, want beiden hebben belang om de voorsprong uit te bouwen. Ze komen net voor de top samen bij Pozzovivo en Pogacar, die de tien punten pakt, waardoor een groepje van vier de afdaling ingaat. Zoidl passeert een twintigtal seconden later. Het groepje Tvetcov, Celano, Bongiorno volgt op bijna een minuut, Rebellin even daarna en Rogina heeft Ewart afgeschud en komt samen met Hamilton boven op anderhalve minuut.

  GPM Cat. 1: Gavrailovo
  Pogacar 10
  Pozzovivo 7
  Polanc 5
  Masnada 3
  Zoidl 2
  Tvetcov 1

  Afdaling en finish
  Pogacar maakt nu tempo voor Polanc en ook Masnada helpt mee. In de bijtrapafdaling is een groepje best wel handig om snelheid te maken en zodoende valt het niet stil in de kopgroep. Wanneer de renners Sliven binnenrijden en het iets vlakker wordt, gaat Polanc ervandoor. Pozzovivo blijft zitten, maar Masnada gaat er wel achteraan, hij rijdt alleen voor de overwinning. En hij is heel sterk, want hij pakt Polanc weer terug en zet de sprint in. Pogacar heeft hiervan geprofiteerd en wint zijn tweede etappe van de ronde met gemak voor Masnada en Pozzovivo. Polanc wordt ook nog in dezelfde tijd vierde. Zoidl wordt Op bijna anderhalve minuut volgen Bongiorno en Celano, met een paar seconden daarachter Tvetcov, die nog net wordt ingehaald door rebellin, die een puike afdaling heeft gereden.

  Etappe 10b: Stara Zagora-Sliven
  1. Tadej Pogacar (SVN) UAE 92km in 2:18:04 (39,9km/u)
  2. Fausto Masnada (ITA) CCC
  3. Domenico Pozzovivo (TIA) NTT
  4. Jan Polanc (SVN) UAE
  5. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 0.49
  6. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 1.28
  7. Danilo Celano (ITA) Sapura
  8. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 1.39
  9. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura
  10. Lucas Hamilton (AUS) 2.15
  11. Radoslav Rogina (CRO) Adria
  12. Jesse Ewart (IRL) Sapura 2.33

  Lucas Hamilton is gezakt naar plaats vijf. In de eerste plaats heeft daar natuurlijk Fausto Masnada van geprofiteerd, die nu de leiding overneemt met een kleine minuut op de tweede winnaar van de dag, Polanc. Hij schuift op naar plaats twee. Ritwinnaar Pogacar staat nu achtste.

  Algemeen klassement na etappe 10b
  1. Fausto Masnada (ITA) CCC
  2. Jan Polanc (SVN) UAE 0.56
  3. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 1.07
  4. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 1.27
  5. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 2.18
  6. Radoslav Rogina (CRO) Adria 2.23
  7. Danilo Celano (ITA) Sapura 2.53
  8. Tadej Pogacar (SVN) UAE 3.34
  9. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 4.09
  10. Jesse Ewart (IRL) Sapura 6.01
  11. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 6.16

  In het puntenklassement is er aan de top niks veranderd. Morgen zijn er nog maximaal tien punten te verdienen en zijn er dus nog vier renners in de strijd. Vanwege de heuvelachtige route zal het gaan tussen Colbrelli en Nizzolo gaan.

  Puntenklassement na etappe 10b
  1. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain 42
  2. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT 39
  3. Jakub Mareczko (ITA) CCC 39
  4. Andrea Guardini (ITA) Giotti 37
  5. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu 27
  6. Marko Kump (SVN) Adria 26
  7. Luka Mezgec (SVN) Mitchelton 24
  8. Manuel Belletti (ITA) Androni 23
  9. Eduard Grosu (ROM) NIPPO 21
  10. Alexandr Riabushenko (BLR) UAE 20

  In het bergklassement is wel wat veranderd. Pogacar heeft tien punten gepakt en staat nu derde. Tvetcov pakte nog een puntje mee. Morgen zijn er nog veertien punten te pakken en kan dit klassement nog veranderen.

  Bergklassement na etappe 10b
  1. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 23
  2. Jan Tratnik (SVN) Bahrain 20
  3. Tadej Pogacar (SVN) UAE 20
  4. Mauro Finetto (ITA) NIPPO 16
  5. Edoardo Zardini (ITA) Vini Zabu 14
  6. Jesse Ewart (IRL) Sapura 10
  7. Fausto Masnada (ITA) CCC 10
  8. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 10

  De volledige uitslagen zijn hier te vinden

  Morgen de laatste etappe met nog enkele lange heuvels. Durven teams alles of niets te spelen of vinden ze het wel goed zo? De ontknoping volgt morgen.

  Trieste-Varna

  Etappe 10a: Plovdiv-Stara Zagora

  Vandaag staan er twee etappes op het programma. De eerste is een laatste kans voor de sprinters, want de etappe is 88 kilometer lang, geen enkele hindernis (en daarmee bedoel ik zelfs geen enkele gevaarlijke bocht). Nou dat dus. Het verschil met etappe vier is voornamelijk dat we nu vijftig meter stijgen in plaats van vijftig meter dalen. Twee uur koers

  Plovdiv
  We starten in de op een na grootste stad van Bulgarije. Met 350.000 inwoners een flinke stad, maar ook een hele oude stad, waar 8000 jaar geleden al mensen bij elkaar woonden. Hiermee wordt het gezien als een van de oudste steden ter wereld en werd toen Eumolpia genoemd. Als grootste stad werd het in de negende eeuw de hoofdstad van het Eerste Bulgaarse Rijk. Ook de Bulgaren stonden meerdere malen onder Ottomaans bewind, maar werden in 1878 bevrijd. Bulgarije werd opgesplitst in Noord- en Zuid-Bulgarije. Plovdiv werd hoofdstad van deze autonome Turkse Provincie totdat in 1885 de twee helften zich samenvoegden tot het huidige Bulgarije. Plovdiv is gebouwd rond de rivier de Maritsa, maar ook rond zeven heuvels. Daarom wordt de stad in Bulgarije ook wel aangeduid als de ‘Stad van de Zeven Heuvels’.

  Start
  Hamilton heeft de gele trui nog om zijn schouders, maar voelt de hete adem van Masnada en Rogina. Ook Zoidl en Polanc zitten nog binnen de minuut. De ochtendetappe zal weinig problemen opleveren. De sprintersploegen zien er opgemonterd uit en lijken er zin in te hebben. Wanneer een klein groepje wegrijdt zorgen enkele ploegen ervoor dat er niet meer renners weggaan en de voorsprong loopt dan ook niet ver op. De dapperen die het toch proberen zijn Janko Berger (Hrvatska), de Hongaar Janos Pelikan (Androni) en de Italiaan Simone Sano (Novak). Ook niet de groep waar de ploegen bang van worden. Als ze op de helft zijn, rijden ze door Chirpan, waar veel wijn wordt verbouwd. De champagne kan nog niet open, want er zijn nog ongeveer iets meer dan driehonderd kilometer te rijden in deze Trieste-Varna. Wel is er een tijdsmeting en zien we dat het peloton op iets meer dan twee minuten rijdt van de kopgroep. De mannen van Mitchelton lijken een rustdag te krijgen. Op vijftien kilometer van de finish wordt de kopgroep weer gegrepen en kunnen we gaan voorbereiden op een sprint.

  Finish
  De ploegen van de klassementsrenners houden zich afzijdig, alleen hun sprinter mengt zich in het gewoel met eventueel een helper. Drie kilometer voor de streep komt er een versmalling, omdat we naar een weghelft gaan. Dat gaat de eerste keer goed, maar de tweede keer wil iedereen vooraan zitten en kan Konychev de verkeerspaal met de pijl naar rechts niet ontwijken. Zijn stuur klapt ertegen aan en hij vliegt door de lucht. Dit zorgt voor een ketting reactie van valpartijen. Hoewel het binnen de drie kilometer is, is het nog maar de vraag wie hier ongehavend uitkomt. We zien dat meerdere renners blijven liggen en een enkeling grijpt naar zijn schouderblad.

  Veel renners werden ook opgehouden en zo rijdt een beperkt groepje de laatste drie kilometer. We zien NIPPO niet meer op de voorgrond, net zoals UAE. Giotti blijkt het te hebben overleefd en trekt nu door, maar worden al snel overvleugeld door de mannen van CCC. Ook het Bulgaarse team komt naar voren en zetten Papanov en Andreev vooraan af. Veel renners proberen nog een ereplaats te verkrijgen en er wordt over en weer geduwd en getrokken. Hierdoor komt Mezgec ook weer in de problemen als hij door Belletti wordt afgesneden. Belletti vind het wel genoeg geweest en gaat ervandoor op driehonderd meter. Andreev reageert en wordt gevolgd door de anderen. Guardiniheeft zich het wiel van Marezcko verschaft en probeert er overheen te komen, maar Mareczko heeft zich blijkbaar rustig gehouden de laatste dagen en schiet als een katapult achter Andreev vandaan. Niemand komt er meer overheen en zo heeft Marezcko toch nog zijn etappe binnen. Hij wint voor Guardini en Andreev. Kump en Örken worden vierde en vijfde. Leider in het puntenklassement Colbrelli weet zich nog naar de zesde plaats te fietsen.

  Etappe 10b: Plovdiv-Stara Zagora
  1. Jakub Marezcko (ITA) CCC 88km in 1:59:57 (44,1km/u)
  2. Andrea Guardini (ITA) Giotti
  3. Yordan Andreev (BUL) Balgarija
  4. Marko Kump (SVN) Adria
  5. Ahmet Örken (TUR) Sapura
  6. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain
  7. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT
  8. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu
  9. Manuel Belletti (ITA) Androni
  10. Antonio Barac (CRO) Meridiana

  Langzaam maar zeker zien we de renners over de finish komen. Onder andere Zoidl komt later binnen, maar lijkt geen schade te hebben. Brajkovic heeft wel veel schaafwonden, net als Van Empel. We krijgen nu te horen dat er drie renners met de ambulance richting het zieken huis gaan en dus niet meer opstappen. Groot verlies voor Bahrain, waar kopman Novak uit is gevallen. Sergey Luchshenko lijkt een gebroken heup te hebben en Konychev zelf lijkt zich niet helemaal te beseffen waar hij is. Ook Grosu en Dementyev hebben zich in de wagen gehesen, omdat er toch geen eer meer te behalen valt. En helaas moet de Bulgaar Cholakov ook afstappen. Dat is een aardige lijst voor een recht toe recht aan etappe van maar 88 kilometer.

  In het algemeen klassement is aan de top niks gebeurd, alleen dat Novak er dus nu uit is gevallen en daardoor schuift Pogacar de top tien binnen.

  Algemeen klassement na etappe 10a
  1. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton
  2. Fausto Masnada (ITA) CCC 0.03
  3. Radoslav Rogina (CRO) Adria 0.05
  4. Riccardo Zoidl (AUT) Felbemayr 0.35
  5. Jan Polanc (SVN) UAE 0.53
  6. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 1.08
  7. Danilo Celano (ITA) Sapura 1.22
  8. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 2.38
  9. Jesse Ewart (IRL) Sapura 3.25
  10. Tadej Pogacar (SVN) UAE 3.41

  In het puntenklassement staat Colbrelli nog steeds aan kop.

  Puntenklassement na etappe 10a
  1. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain 42
  2. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT 39
  3. Jakub Mareczko (ITA) CCC 39
  4. Andrea Guardini (ITA) Giotti 37
  5. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu 27
  6. Marko Kump (SVN) Adria 26
  7. Luka Mezgec (SVN) Mitchelton 24
  8. Manuel Belletti (ITA) Androni 23
  9. Eduard Grosu (ROM) NIPPO 21
  10. Alexandr Riabushenko (BLR) UAE 20

  Er waren geen bergen, dus geen veranderingen in het bergklassement.

  Bergklassment na etappe 10a
  1. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 22
  2. Jan Tratnik (SVN) Bahrain 20
  3. Mauro Finetto (ITA) NIPPO 16
  4. Edoardo Zardini (ITA) Vini Zabu 14
  5. Jesse Ewart (IRL) Sapura 10
  6. Tadej Pogacar (SVN) UAE 10
  7. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 7
  8. Radoslav Rogina (CRO) Adria 7
  9. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 7
  10. Fausto Masnada (ITA) CCC 7

  De volledige uitslagen kun je hier vinden

  Vanmiddag gaan we verder met een 92 kilometer lange etappe, met voor de finish een berg van tien kilometer. We naderen het einde.

  In reactie op: Verbeterpunten Wielerflits #555644

  Is mijn forum-reactie weer in de moderator-bak beland? Na de eerste keer geen problemen meer gehad.

  Trieste-Varna

  Etappe 9: Sofia (Samokov) – Plovdiv

  Vandaag een 195 kilometer lange etappe van Samokov naar Plovdiv. De renners trotseren drie lastige beklimmingen, te beginnen met de Borovets, die direct na de start begint. Deze klim van tien kilometer wordt naar het einde iets steiler met de laatste twee kilometer aan 7%. Na een lange afdaling begint het peloton aan de beklimming naar Tsigov Chark, die eigenlijk in twee delen is op te delen. De eerste 23 kilometer gaan aan 3% omhoog, dan volgt een korte afdaling en vals plat, alvorens de laatste zes kilometer 6% gemiddeld zijn. De renner dalen weer af naar de vallei van de rivier Maritsa. Maar ze maken nog een ommetje met de Galabovo. Tien kilometer aan 5% en de top op vijftien kilometer van de finish. Wie durft het aan?

  Sofia
  De meeste renners worden wakker in Sofia. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en met een inwoneraantal van meer dan een miljoen ook de grootste stad. De stad werd in 1879 hoofdstad van Bulgarije na de val van het Ottomaanse Rijk. Pas toen begon de stad te groeien tot de metropool die het nu is. Het ligt centraal in de Balkan en in een vallei, onder de berg Vitosha, waar de renners gisteren arriveerden. Door de vele overheersingen en omdat de stad zowel een grote kerk, synagoge en moskee staan, wordt de stad ook wel de driehoek van religieuze tolerantie genoemd. Bulgarije heeft geregeld succesvolle atleten. De in Sofia geboren Ivet Lalova werd in 2012 Europees kampioene op de 200m en heeft drie keer meegedaan aan de Olympische Spelen met een vijfde plaats als beste resultaat. De stad waar we naartoe fietsen is Plovdiv, geboorteplaats van Stefka Kostadinova, nog steeds wereldrecordhouder hoogspringen met 2,09 meter. In 1996 bekroonde ze haar talent met Olympisch goud. Daarnaast werd ze nog zeven keer wereldkampioen (outdoor en indoor).

  Borovets
  Na een verplaatsing van ongeveer zestig kilometer richting het zuiden, staan de renners klaar in Samokov. De renners hebben dan al ongeveer 300 hoogtemeters gemaakt, maar dat zullen ze nog veel meer doen. Bijvoorbeeld direct na de start, veel renners hebben het gevoel dat vandaag wel weer eens een dag kan zijn voor de vluchters en proberen weg te geraken. Daarnaast zijn er ook veel punten te verdienen voor het bergklassement met twee beklimmingen van de eerste en een van de tweede categorie. Toch komt nog ruim voor de top een groep tot stand die klaarblijkelijk de goedkeuring van het peloton en Mitchelton krijgt. Aangezien deze groep weg wil blijven, wordt er nog steeds hard gekoerst en valt deze groep ook nog in wat groepjes uiteen net voor de top. Tvetcov, de leider van het bergklassement zit er weer bij, net zoals Tratnik, die ook al een punt heeft. Tratnik wint boven op het spurtje, voor Mauro Finetto, Edoardo Zardini en Serghei Tvetcov.

  GPM Cat. 2: Borovets
  Jan Tratnik 5
  Mauro Finetto 3
  Edoardo Zardini 2
  Serghei Tvetcov 1

  Tsigov Chark
  Na de top komen de groepjes en eenlingen weer bij elkaar en als ook Ziga Jerman weer aansluit is de groep compleet. De tien renners zijn, in volgorde van het klassement:

  76. Edoardo Zardini (ITA) Vini Zabu 26e op 9.18
  62. Mauro Finetto (ITA) NIPPO 27e op 9.40
  6. Jan Tratnik (SVN) Bahrain 41e op 16.49
  81. Sander Andersen (DEN) Essegibi 43e op 18.20
  163. Serkan Balkan (TUR) Salcano 50e op 20.43
  116. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 54e op 23.52
  95. Luka Pajek (SVN) Niederösterreich 56e op 25.32
  212. Stanimir Cholakov (BUL) Balgarija 58e op 27.16
  132. Tilen Finkst (SVN) Ljubljana 63e op 32.23
  184. Ziga Jerman (SVN) Slovenija 99e op 1:01.22

  Het verschil loopt in het dal op tot meer dan twaalf minuten. Met twee renners binnen de tien minuten zet Mitchelton, maar ook Adria, een mannetje op kop om het verschil niet te groot te laten worden. Zo is aan het begin van de Tsigov Chark de voorsprong weer teruggelopen tot onder de tien minuten. De kopgroep ziet de hoge bergen ten zuiden van de rivier de Maritsa al opdoemen en zullen de beentjes niet worden gespaard. De eerste 23 kilometer gaan stapsgewijs omhoog met een gemiddeld percentage van 3%. De hardrijders Tratnik en Tvetcov doen veel van het kopwerk en in de laatste acht kilometer van dit eerste deel, als het iets steiler wordt, moeten eerst Cholakov en daarna Finkst eraf. Het is de berg van de tien kleine negertjes, en op het vlakkere stuk zie je de renners even op adem komen. Als de kopgroep van nu acht renners op het steile gedeelte is gekomen, proberen ook Jerman en Andersen er nog aan te pikken, maar langzaam maar zeker knapt bij hen het elastiek ook. Het lijkt dat Zardini, Finetto, Tratnik, Tvetcov en Balkan hebben afgesproken het tempo hoog, maar niet schroeiend hoog te houden, om zo in het dal voordeel van elkaar te krijgen. Dat betekent wel dat er bovenop weer even gesprint gaat worden voor de punten en nu is het Finetto die het haalt voor Tratnik enTvetcov.

  GPM Cat. 1: Tsigov Chark
  Mauro Finetto 10
  Jan Tratnik 7
  Serghei Tvetcov 5
  Serkan Balkan 3
  Edoardo Zardini 2
  Luka Pajek 1

  De renners rijden nu langs het Batak-reservoir, een artificieel meer op grote hoogte. Naast skiën in het gebied wordt het meer veel gebruikt voor vissen. In het peloton kijken de topploegen naar elkaar. Met het tempo wat Mitchelton aanhoudt, komen enkel de echt mindere jongens in de problemen. Je ziet al dat zij nu bussen vormen om zodoende in het dal tempo te maken en op tijd binnen willen komen. Voormalig leider Mihaylov moet nu al lossen, hij heeft de meeste krachten verdeeld. Het is wachten of er nog een aanval komt op de Tsigov Chark, maar als ze niet met meerdere renners wegkomen, sterft dat een vroege dood in het dal. Dat gebeurt dus ook niet en zo komt een peloton van ongeveer tachtig renners met alle favorieten aan boord boven op de top op ongeveer elf minuten en hebben ze op de kop van de kopgroep nog een minuut verloren.

  Galabovo
  In het dal werkt de zeskoppige groep goed samen, maar je ziet dat renners niet alles uit de kast halen. Aan het einde van de afdaling komen Jerman en Andersen nog terug en zuchtten in het wiel van de andere zes. In het peloton komt de gang er nu ook in. Op het vlakke raken de topploegen niet snel mannetjes kwijt. De voorsprong slinkt zienderogen en als de leiders de voet van de Galabovo bereikt hebben, komt het peloton nog maar zes minuten later aan de voet. Zodra de beklimming begint moeten Jerman en Andersen direct weer lossen. Met nog zeven kilometer te klimmen is het Tratnik die als eerste de knuppel in het hoenderhok gooit. Dat zorgt ervoor dat Pajek niet meer meekan, net als Balkan die de tempoversnelling niet kan volgen. Zij komen nog even terug als het weer terugvalt, maar dan gaat Zardini ervandoor en moeten ze definitief passen. Tvetcov heeft het ook lastig en hangt op een tiental meter, samen met Finetto, die nu ook de inspanningen voelt. Tratnik doet nu alsof het hem moeilijk afgaat en Zardini laat zich verleiden om veel kopwerk te doen. Als Tratnik dan even op kop komt, gaat Zardini er drie kilometer van het eind nog een keer vandoor. Nu kan Tratnik inderdaad niet volgen en loopt Zardini meter voor meter weg. Op de top wordt er gemeten en zit Zardini bijna een halve minuut voor Tratnik, die weer twintig seconden voor Tvetcov zit. Finetto heeft nog moeten lossen en volgt tien seconden na Tvetcov. De situatie boven op de top:

  GPM Cat. 1: Galabovo
  Edoardo Zardini 10
  Jan Tratnik 7 op 0.29
  Serghei Tvetcov 5 op 0.51
  Mauro Finetto 3 op 0.59
  Luka Pajek 2 op 1.58
  Serkan Balkan 1 op 1.58
  De rest van de kopgroep

  In het peloton merk je nu het verschil tussen de top en de mindere goden. Mitchelton wordt afgelost door het team van UAE, dat met Macato, Covi, en dan Polanc en Pogacar een sterk klimteam heeft. Achteraan vallen ze met bosjes en het duurt niet lang of er is nog maar een groep van twintig renners over. Als Covi over zijn hoogtepunt lijkt te zijn is het duo Pozzovivo en Kreuziger aan zet. Zij demarreren gezamenlijk en houden een hoog tempo. Hamilton gaat er ook achteraan en dat zorgt voor een nieuwe afscheiding in het peloton. Hij blijft op een twintigtal meter hangen, maar zorgt ervoor dat er nog maar tien renners in zijn wiel zitten. Als Kreuziger zich aan kant zet, trekt Pozzovivo nog door. In de groep der favorieten gaat Novak er nu vandoor. Hamilton lijkt op alles te reageren wat binnen de twee minuten staat. Kan hij dat volhouden? Grmay zit maar een twintigtal seconden achter hem, maar blijkbaar vertrouwt hij hem niet meer om het gat te dichten. Verrassende losser achterin is Rebellin, die nu toch echt vermoeidheid begint te vertonen. Rabottini laat zich uitzakken en neemt hem op sleeptouw. Uit de top vijftien zijn ook Ewart, Ravanelli, Swirbul en Goncalves verdwenen. Buiten de top vijftien volgen nog wel Fedeli en Grmay. Achter de rug van Hamilton vallen nu achtereenvolgens nog een keer Novak, Polanc en Zoidl aan. Rogina, Masnada en ook Pogacar volgen gedwee, en uiteindelijk komen ze bijna op het achterwiel van Pozzovivo, die nu ook de vier gelosten uit de kopgroep hebben teruggepakt. Hamilton moet een gaatje laten en geeft alle kracht die hij heeft. Hij pakt Zoidl weer, die wat terugzakt, maar de rest verdwijnt meter voor meter uit zijn zicht. Nu ze op het vlakkere gedeelte zijn is het met een groep beter rijden. Pogacar heeft zich op kop gezet en samen met Masnada, Rogina en Polanc werken ze goed samen. Op de top zijn de volgende verschillen in de groep der favorieten. Pogacar komt als eerste boven op 2.45 van Zardini.

  Pozzovivo, Novak, Polanc, Pogacar, Rogina en Masnada
  Hamilton, Zoidl en Bongiorno op 0.18
  Kreuziger, Fedeli , Celano op 0.29

  Finish
  Zardini heeft een mooie voorsprong op de top, maar is veruit de lichtste renner van de achtervolgers. Tratnik komt geregeld uit zijn zadel en lijkt wat terug te komen op de rechte lange wegen richting Plovdiv. Aan het einde van de afdaling ligt een rotonde, waar Zardini aan de goede kant langsgaat. Tratnik, die nog maar vijftien seconden achterstand had, pakt de verkeerde kant en probeert te corrigeren. Hierdoor klikt zijn voet even uit het pedaal en verliest hij tien seconden. Het is nog vijf kilometer naar de finish. Finetto heeft ondertussen Tvetcov weer te pakken en ook zij zitten nog maar op dertig seconden en zien Tratnik dus in de rug en op vier kilometer pakken zij Tratnik weer terug. Zardini zit nog voorop en als hij de weg afdraait en even later er onderdoor rijdt, ziet hij zijn tegenstanders boven op de brug rijden. Nog een kilometer met tien seconden voorsprong moet hij het volhouden. De drie achtervolgers kijken nu even naar elkaar en dan gaat Tratnik alsnog demarreren. Tvetcov moet passen, maar Finetto komt makkelijk op het wiel en zet al op vierhonderd meter zijn sprint in. Tratnik kan Finetto niet volgen en het gat tussen Zardini en Finetto wordt steeds kleiner, maar is net genoeg. Wanneer Zardini zijn armen in de lucht steekt net na de finish een balende en op zijn stuur slaande Finetto voorbij raast. Tratnik komt vier seconden later over de finish en een uitgeperste Tvetcov weer vijf seconden daarna.

  De voorste groep met favorieten rijden vooral met elkaar en lopen uit op Hamilton, die maar twee renners met zich mee heeft. Ze pakken net na de top Balkan en Pajek. Gelukkig krijgt Hamilton Fedeli en Celano terug, zodat het verschil niet groter wordt. Kreuziger probeert te storen voor NTT’s Pozzovivo, maar lijkt het na een kilometer ook op te geven en zet zich in het laatste wiel. In de straten richting Plovdiv zie je de renners vechten voor elke seconde. Pajek gaat in Plovdiv nog voor het spurtje voor de vijfde plek met Pogacar in zijn wiel. Het uiteindelijke verdict met Hamilton is uiteindelijk zesentwintig seconden. In de minuten erna komen er groepjes binnen, maar de verschillen achter deze twee groepen is erg groot. Wat wordt de nieuwe stand?

  Etappe 9: Sofia (Samokov)-Plovdiv
  1. Edoardo Zardini (ITA) Vini Zabu 195km in 5:00:01 (38,3km/u)
  2. Mauro Finetto (ITA) Nippo
  3. Jan Tratnik (SVN) Bahrain 0.04
  4. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 0.09
  5. Luka Pajek (SVN) Niederösterreich 1.55
  6. Tadej Pogacar (SVN) UAE
  7. Fausto Masnada (ITA) CCC
  8. Jan Polanc (SVN) UAE
  9. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT
  10. Domen Novak (SVN) Bahrain
  11. Radoslav Rogina (CRO) Adria
  12. Serkan Balkan (TUR) Salcano 2.04
  13. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 2.21
  14. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr
  15. Danilo Celano (ITA) Sapura
  16. Alessandro Fedeli (ITA) NIPPO
  17. Roman Kreuziger (CZE) NTT
  18. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu

  27. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 5.35

  In het algemeen klassement is niet heel veel veranderd aan de plaatsen. Maar er lijkt toch een splitsing plaats te vinden. Er staan nog acht renners binnen de anderhalve minuut. Tadej Pogacar heeft zich al opgewerkt naar plaats elf.

  Algemeen Klassement na etappe 9
  1. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton
  2. Fausto Masnada (ITA) CCC 0.03
  3. Radoslav Rogina (CRO) Adria 0.05
  4. Riccardo Zoidl (AUT) Felbemayr 0.35
  5. Jan Polanc (SVN) UAE 0.53
  6. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 1.08
  7. Domen Novak (SVN) Bahrain 1.16
  8. Danilo Celano (ITA) Sapura 1.22
  9. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 2.38
  10. Jesse Ewart (IRL) Sapura 3.25
  11. Tadej Pogacar (SVN) UAE 3.41

  In het puntenklassement is niet veel veranderd. Finetto komt nu op dertien punten, maar komt daarmee nog niet in de top tien.

  Puntenklassement na etappe 9
  1. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain 37
  2. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT 35
  3. Andrea Guardini (ITA) Giotti 25
  4. Luka Mezgec (SVN) Mitchelton 24
  5. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu 24
  6. Jakub Mareczko (ITA) CCC 24
  7. Manuel Belletti (ITA) Androni 21
  8. Eduard Grosu (ROM) NIPPO 21
  9. Alexandr Riabushenko (BLR) 20
  10. Marko Kump (SVN) Adria 18

  In het bergklassement is na deze bergetappe wel wat veranderd. Tvetcov heeft zijn leidende positie behouden, maar wordt op de voet gevolgd door Tratnik. Finetto en Zardini hebben ook een aardige slag geslagen.

  Bergklassment na etappe 9
  1. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 22
  2. Jan Tratnik (SVN) Bahrain 20
  3. Mauro Finetto (ITA) NIPPO 16
  4. Edoardo Zardini (ITA) Vini Zabu 14
  5. Jesse Ewart (IRL) Sapura 10
  6. Tadej Pogacar (SVN) UAE 10
  7. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 7
  8. Radoslav Rogina (CRO) Adria 7
  9. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 7
  10. Fausto Masnada (ITA) CCC 7

  Daarnaast zijn er drie renners buiten tijd binnen gekomen. Dit zijn Matija Lojen van het Kroatisch Team, Riccardo Lucca van Essegibi en de oprichter van Team Novak, Carol Eduard Novak.

  De volledige uitslagen zijn hier te vinden

  Zo zijn er nog 125 renners in koers en gaan we morgen twee keer rijden. Een keer een vlakke etappe en een etappe met een berg.

  Trieste-Varna

  Etappe 8: Nis-Sofia (Vitosha)

  Alle beslommeringen tot nu toe waren kinderspel. In Zagreb waren de eerste krachtsverhoudingen duidelijk, maar we zijn nu alweer een week verder. En een grote ronde wordt vaak in de laatste paar etappes beslist. Zagreb en Belgrado hadden een aankomst bergop, dus Sofia kon niet achterblijven. Maar voordat we daar aankomen, moeten de renners eerst de Ravni Do (8,8km à 4,2%) en de Telovac (10,5km à 2,9%) bedwingen. Niet al te lastig, maar wat voor gevolgen heeft het voor renenrs als ze Sofia binnenrijden. Vitosha is normaal een skioord, maar dient nu als aankomstplaats voor deze etappe. De met keien bezaaide klim is bijna vijftien kilometer lang en met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9% best wel steil. Er zijn uitschieters tot 18% en dan is het misschien zelfs lastig om rechtop te blijven. Achter leider Mihaylov zitten er nog 21 renners binnen de 2,5 minuut. Wie blijft overeind en bereikt het hoogste punt van deze ronde en doet een gooi naar de eindzege?

  Nis
  Maar eerst moeten de renners daar komen en starten ze in Nis, na Belgrado en Novi Sad de derde stad van Servië. Het is de geboorteplaats van Constantijn de Grote, die vooral bekend is als eerste Romeinse keizer die het christendom zou hebben aangehangen. Als Keizer verplaatste hij zijn standplaats naar Byzantion, dat hij zelf Nova Roma noemde, maar later naar hem is vernoemd (Constantinopel). Ten tijde van Keizer Constantijn heette de stad Naissus. Ook de keizers Constantijn de Derde en Justin de Eerste zijn in Nis geboren. Nis is tweemaal hoofdstad geweest van Servië. Eerst tussen 1183-1191 en ook nog even, tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de Oostenrijkers-Hongaren Belgrado hadden bezet.

  Aanvallen op de Ravni Do
  Nikolay Mihaylov straalt van oor tot oor als hij beseft dat hij waarschijnlijk in de leiderstrui zijn thuisland Bulgarije zal bereiken. Hij sprak voor de koers zelfs de hoop uit om hem vanmiddag nog steeds om de schouders te hebben. Hij heeft 2.36 voorsprong op Rebellin. De eerste aanval is direct de goede, omdat geen ploeg, behalve een beetje plichtsgetrouw de Bulgaarse ploeg, er achteraan wil rijden. Er rijdt een groep van negen renners weg, die op de Ravni Do alweer gedecimeerd wordt. Want in het peloton beginnen de teams van Mitchelton en UAE het tempo erin te zetten. Zij willen op de eerste beklimmingen al de benen afsnijden van hun concurrenten. Achteraan vallen er kleine gaatjes. De renners die het vol kunnen houden om voor het peloton de top te bereiken zijn Etienne van Empel, Luka Pajek, Filippo Fortin en Hideto Nakane. Fortin wint het sprintje op de top voor Van Empel en Pajek.

  GPM Cat. 2: Ravni Do
  Filippo Fortin 5
  Etienne van Empel 3
  Luka Pajek 2
  Hideto Nakane 1

  Na de top houden de World Teams hun benen wat stil en kunnen de vier koplopers een iets grotere voorsprong nemen.

  Telovac en koers naar Sofia
  De koplopers beginnen nu te klimmen, hoewel maar met gemiddeld drie procent. Niemand moet eraf en op de top is het eigenlijk weer een sprint en Fortin is weer de snelste. Pajek pakt nog heb puntje mee. In het peloton leggen de klassementsploegen weer een tempo op dat de renners de benen afsnijdt, maar iedereen blijft er nu nog wel bij of komt in de afdaling weer terug.

  GPM 3: Telovac
  Filippo Fortin 2
  Luka Pajek 1

  Bulgarije zet nu plichtsgetrouw ook weer een mannetje op kop en de koplopers lopen weer uit naar meer dan zes minuten als ze onder de poorten van de grensovergang rijden. De renners hebben het laatste land bereikt, maar kijken daar niet reikhalzend naar uit. Na 3,5 uur bereikt de kopgroep Sofia. De supporters in Sofia kunnen geen Bulgaar vinden in de kopgroep, maar juichen des te harder als Nikolay Mihaylov in het peloton voorbijraast. Hij zwaait nog even naar zijn familie, maar dan begint het. De klim naar het skioord Vitosha.

  Vitosha
  Wanneer de buitenwijken van Sofia langs de renners heen suizen, stijgt de weg al geleidelijk, en als het marktpleintje bedwongen is gaat het los op de keien. De kopgroep komt daar ruim vier minuten eerder aan dan het peloton. In de kopgroep moet Pajek bijna direct lossen en ook Nakane heeft het lastig. De wat stevigere body’s van Van Empel en Fortin verteren de keien wat beter. In het peloton schuilt Rebellin zich achter de mannen van Mitchelton en UAE. Achteraan lossen direct de eerste mannen, zij willen deze klim uitrijden en op tijd binnen komen. Waarschijnlijk mogen ze ruim vijftig minuten langer over de rit doen dan de winnaar, dus dat komt wel goed. Sommige renners hebben zich wat vergist in de keien en dokkeren alle kanten op. Vooral de lichtgewichten moeten zich even rechtzetten en de juiste houding nemen. Affini is nu aan het beulen met achter hem Grmay en Hamilton. Langzaam maar zeker dunt het peloton uit totdat de top overblijft met een man of twintig. Op het moment dat Pajek en Nakane worden opgeslokt door het peloton, op acht kilometer van het einde, lost van achter Mihaylov. Hij heeft zich vol overgave gegeven en geprobeerd om erbij te blijven, maar moet dan toch het hoofd buigen. Van Empel en Fortin hebben nog twee minuten voorsprong. Grmay heeft het ondertussen overgenomen van Affini en even later, als het weer boven de 8% komt, gaat Hamilton er vandoor. Het is nog ruim zes kilometer tot de finish en achter hem valt het helemaal uit elkaar. Kleine klimmertjes als Pozzovivo, Ravanelli, Zardini en Swirbul kunnen niet versnellen op de keien. De renners die meekunnen met Hamilton zijn (op volgorde van klassement): Rebellin, Rogina, Zoidl, Celano, Masnada, Polanc, Novak, Bongiorno, en Pogacar. Dat betekent dat uit de top tien Mihaylov en Pöll er niet meer zijn, alsook Ewart, Pozzovivo. De situatie op vijf kilometer van het einde:

  Van Empel, Fortin
  Hamilton, Rebellin, Rogina, Zoidl, Celano, Masnada, Polanc ,Novak, Bongiorno, Pogacar 1.31
  Pozzovivo, Ravanelli, Kreuziger, Rabottini, Zardini op 1.53
  Ewart, Swirbul, Brajkovic en anderen op 2.05
  Mihaylov op 4.43

  Hamilton kijkt even achterom en ziet twee UAE-renners. Hij vraagt om hulp, maar krijgt het niet. Maar hij ziet Mihaylov, Ewart en Pöll niet, dus het aantal concurrenten zal een flink stuk minder worden.

  Masnada valt aan op drie kilometer van het einde. Daar zit nog snee op en dan zie je dat sommigen op hun limiet zitten. Ze hebben ondertussen Fortin in zicht, en even daarvoor Van Empel. Op dit moment reageert Pogacar, die nu een stuk beter in vorm is, wel en kan er nog maar een handvol renners mee. Rebellin moet nu passen en ook Novak en Bongiorno zitten aan het, al lange elastiek. Masnada en even later ook de groep met favorieten flitst langs Van Empel en op twee kilometer van het einde hebben we deze situatie.

  Masnada
  Hamilton, Pogacar, Rogina, Zoidl, Polanc op 0.09
  Bongiorno ,Celano, Novak tussen 0.21 en 0.28
  Rebellin op 0.35

  Als het even rustig is, valt Hamilton nog een keer aan uit de groep en gaat Pogacar er achteraan. Hij is de enige die mee kan komen, ook zijn kopman Polanc kan niet mee. De twee komen heel snel bij Masnada en komen in de laatste kilometer, die steeds meer afvlakt. Hamilton trekt door en wil zoveel mogelijk winst behalen, Pogacar zit freewheelend in het wiel en Masnada blijft erbij. Vanuit het achterland heeft Rogina nog een keer het tempo opgeschroefd en laat de anderen nog achter, maar komt er niet meer bij. Het sprintje naar de finish wordt ingezet door Masnada, maar Pogacar kleeft aan het wiel, maar heeft gelukkig nog wat azijjn om zich los te weken en komt er vlotjes over en wint de etappe naar het skioord Vitosha. Hamilton komt twee seconden later over de finish, en Zoidl heeft Rogina nog bijgehaald en vervolledigen de top vijf.

  Etappe 8: Nis-Sofia (Vitosha)
  1. Tadej Pogacar (SVN) UAE 175km in 4.47.58 (37,2km/u)
  2. Fausto Masnada (ITA) CCC
  3. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 0.02
  4. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 0.21
  5. Radoslav Rogina (CRO) Adria
  6. Jan Polanc (SVN) UAE 0.36
  7. Domen Novak (SVN) Bahrain 0.50
  8. Francesco Bongiorno (ITA) Vini Zabu 1.01
  9. Danilo Celano (ITA) Sapura 1.05
  10. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 1.21
  11. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 1.28
  12. Simone Ravanelli (ITA) Androni
  15. Jesse Ewart (IRL) Sapura 2.03
  39. Nikolay Mihaylov 7.49

  Mihaylov is uit de leiderstrui gereden door Lucas Hamilton, die nu een halve minuut voorsprong heeft op Masnada, Rogina en Zoidl. Etappewinnaar Pogacar stijgt naar plaats vijftien en zal steeds meer balen dat hij in Zagreb nog niet goed was en heeft laten lopen.

  Algemeen Klassement na etappe 8
  1. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton
  2. Fausto Masnada (ITA) CCC 0.29
  3. Radoslav Rogina (CRO) Adria 0.31
  4. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 0.35
  5. Jan Polanc (SVN) UAE 1.19
  6. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 1.20
  7. Danilo Celano (ITA) Sapura 1.22
  8. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 1.34
  9. Domen Novak (SVN) Bahrain 1.42
  10. Jesse Ewart (IRL) Sapura 1.58
  15. Tadej Pogacar (SVN) UAE 4.07
  18. Nikolay Mihaylov (BUL) Balgarija 5.05

  In het puntenklassement is aan de top niks veranderd.

  Puntenklassement na etappe 8
  1. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain 37
  2. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT 35
  3. Andrea Guardini (ITA) Giotti 25
  4. Luka Mezgec (SVN) Mitchelton 24
  5. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu 24
  6. Jakub Mareczko (ITA) CCC 24
  7. Manuel Belletti (ITA) Androni 21
  8. Eduard Grosu (ROM) NIPPO 21
  9. Alexandr Riabushenko (BLR) 20
  10. Marko Kump (SVN) Adria 18

  In het bergklassement heeft Tvetcov nog de leiding, maar Ewart en Pogacar, de twee winnaars van de bergritten zitten hem op de hielen. Dan vier renners die zeven punten hebben.

  Bergklassement na etappe 8
  1. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 11
  2. Jesse Ewart (IRL) Sapura 10
  3. Tadej Pogacar (SVN) UAE 10
  4. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 7
  5. Radoslav Rogina (CRO) Adria 7
  6. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 7
  7. Fausto Masnada (ITA) CCC 7
  8. Federico Zurlo (ITA) Giotti 5
  9. Marco Marcato (ITA) UAE 5

  De volledige uitslagen zijn hier te vinden

  Morgen een etappe van Sofia (Samokov) naar Plovdiv met drie flinke beklimmingen. Het is ook een lange etappe. Worden er plannetjes gesmeed?

  Trieste-Varna

  Etappe 7: Kragujevac-Nis

  De renners zijn over de helft in kilometers, en op de helft met het aantal etappes. Vandaag staat nog een overgangsrit op het programma van Kragujevac naar Nîs. Twee beklimmingen op het programma: Eén al heel snel na de start met de Gornja Sabanta (2,2km à 6,1%), die een goede opmaat is voor een ontsnapping. Door het glooiendelandschap richting het zuiden komen de renners op veertig kilometer van het einde de Aleksinca tegen, die met zijn bijna vier kilometer en boven de 6% toch pittig genoemd mag worden. Op dertig kilometer van het einde slaan de renners linksaf en rijden ze in een rechte lijn naar finishstad Nîs. Wat zal vandaag het koersverloop zijn?

  Kragujevac
  Kragujevac is enkele jaren hoofdstad geweest van Servië. Vooral tijdens de industriële revolutie heeft de stad hiervan veel oude gebouwen. De eerste Universiteit herrees in 1838, net zoals een theater, en drukkerij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het gebied tussen de Duitse en Partizanen. In 1941 werden als represaille meer dan tweeduizend burgers vermoord, waaronder een hele generatie schoolkinderen die rechtstreeks uit school was gehaald. Het monument voor de schooljongens is een symbool van de stad.

  Start en vorming kopgroep
  Het eerste uur van gisteren willen de renners niet nog een keer hebben. De Bulgaren en ook de ploeg van Rebellin controleren de aanvallers en zijn tevreden als er vier renners vanonder sluipen die al ver in het klassement staan. De vier renners zijn Emil Dima (ROM) van Giotti, Gal Glivar (SVN) van Slovenija, Stefan Stefanovic (SRB) van Srbija en Edoardo Affini (ITA) van Mitchelton. Affini pakt op de Gornja Sabanta de twee punten, voor Stefanovic.

  GPM Cat. 3: Gornja Sabanta
  Edoardo Affini 2
  Stefan Stefanovic 1

  De voorsprong loopt op tot boven de vier minuten, maar de sprintersploegen van de tweede rang willen deze laatste kans voordat de finale-etappes van de koers beginnen, niet verkwanselen. Guardini en Mezgec hebben een mannetje voorop en Colbrelli hoeft niet zo nodig. NTT rijd wel voor Nizzolo, alsook CCC voor Mareczko en Nippo voor Grosu. Als Affini op kop rijdt, zie je de andere vluchters moeite doen om te volgen. Zeker als het omhoog gaat richting de tweede klim van de dag, de Aleksinca, zie je de gezichten vertrekken. Als de klim dan steiler wordt, valt Affini aan en is de rest in no-time kwijt. Hij pakt dan ook op de tweede beklimming van de dag de volledige punten. Stefanovic wordt eveneens als op de Gornja tweede.

  GPM Cat. 3: Aleksinca
  Edoardo Affini 2
  Stefan Stefanovic 1

  Op de top is de voorsprong van Affini al bijna een minuut op Stefanovic en Dima. Glivar zit er nog eens twintig seconden achter. In het peloton rijden ze beetje bij beetje seconden van de voorsprong af. De situatie op veertig kilometer van het einde.

  Affini
  Stefanovic en Dima op 0.56
  Dima op 1.21
  Het peloton komt 2.49 later over de top.

  Laatste 40 kilometer
  Affini kan gebruik maken van de dalende lijn en de wind schuin in de rug, maar zo kan het peloton dat ook. De achtervolgers hebben het al opgegeven en worden snel opgeslokt door het peloton. Als Affini in Prokuplje linksaf slaat, krijgt hij de wind van de andere kant in de rug. In het peloton is een ernstige valpartij achter in het peloton. Bijna iedereen stapt op de fiets, maar het lijkt dat Barnabas Peak met een gebroken sleutelbeen de strijd moet verlaten. Ook Carlo Jurisevic van Ljubljana Gusto stapt in de wagen. Met nog tien kilometer te gaan heeft hij nog steeds 1.20 voorsprong. Met zijn tijdrijderscapaciteiten kan hij het lang uithouden, maar de lange rechte weg zorgt ervoor dat het peloton hem in de rug ziet en toch op drie kilometer van de streep bijhaalt. Het is dus weer aan de sprinters. De treintjes vormen zich weer, proberen de sprinters van voren af te zetten. Colbrelli wil van ver aangaan om tenminste punten te verzamelen, maar wordt verrast door Belletti die aangaat, samen met Nizzolo en Guardini rijden ze op een rijtje naar de finish, maar in de slipstream komen een Wit-Rus en een Roemeen, Riabushenko en Grosu. Grosu duikt achter Riabushenko aan en probeert er in de laatste vijftig meter nog overheen te komen, maar de streep lag iets te dichtbij. Zo wint de Wit-Rus Riabushenko de zevende etappe van deze koers, voor Grosu en Mareczko. Nizzolo en Colbrelli worden vierde en vijfde. Guardini en Mezgec vallen buiten de top tien en verliezen veel punten voor het puntenklassement.

  Etappe 7: Kragujevac-Nis
  1. Alexandr Riabushenko (BLR) UAE 162km 3:45:05 (43,7km/u)
  2. Eduard Grosu (ROM) NIPPO allen z.t.
  3. Jakub Mareczko (ITA) CCC
  4. Giacomo Nizzzolo (ITA) NTT
  5. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain
  6. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu
  7. Manuel Belletti (ITA) Androni
  8. Marko Kump (SVN) Adria
  9. Ahmet Orken (TUR) Sapura
  10. Onur Balkan (TUR) Salcano

  In het algemeen klassement is niks veranderd, alle toppers zijn in het peloton gefinisht. Iedereen heeft nu wel meer dan een dag al op de fiets gezeten, hoewel Mihaylov als enige onder de zevenentwintig uur.

  Algemeen Klassement na Etappe 7
  1. Nikolay Mihaylov (BUL) Balgarija 26:59:06
  2. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 2.36
  3. Jesse Ewart (IRL) Sapura 2.39
  4. Lucas Hamilton (AUS) Mitchelton 2.46
  5. Stefan Pöll (AUT) Niederösterreich 2.49
  6. Radoslav Rogina (CRO) Adria 2.54
  7. Domenico Pozzovivo (ITA) NTT 2.57
  8. Riccardo Zoidl (AUT) Felbermayr 2.58
  9. Danilo Celano (ITA) Sapura 3.01
  10. Fausto Masnada (ITA) CCC 3.19

  In het puntenklassement is natuurlijk wel wat veranderd. Niet heel veel aan de volgorde, maar Colbrelli en Nizzolo lopen verder weg. Drie renners staan op 24 punten en Riabushenko komt de top tien binnen met zijn overwinning.

  Puntenklassement na etappe 7
  1. Sonny Colbrelli (ITA) Bahrain 37
  2. Giacomo Nizzolo (ITA) NTT 35
  3. Andrea Guardini (ITA) Giotti 25
  4. Luka Mezgec (SVN) Mitchelton 24
  5. Luca Wackermann (ITA) Vini Zabu 24
  6. Jakub Mareczko (ITA) CCC 24
  7. Manuel Belletti (ITA) Androni 21
  8. Eduard Grosu (ROM) NIPPO 21
  9. Alexandr Riabushenko (BLR) 20
  10. Marko Kump (SVN) Adria 18

  In het bergklassement heeft Affini nu vier punten en komt binnen op plaats acht.

  Bergklassement na Etappe 7
  1. Serghei Tvetcov (ROM) Sapura 11
  2. Jesse Ewart (IRL) Sapura 10
  3. Davide Rebellin (ITA) Meridiana 7
  4. Federico Zurlo (ITA) Giotti 5
  5. Marco Marcato (ITA) UAE) 5
  6. Radoslav Rogina (SVN) Adria 5
  7. Luka Pibernik (SVN) Bahrain 4
  8. Edoardo Affini (ITA) Mitchelton 4

  De volledige uitslagen zijn hier te vinden

  Morgen mogen de klassementsrenners zich weer van voren laten zien met de slotklim naar het skioord Vitosha, net buiten Sofia.

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 533)