10 renners met de minste koersdagen 2022

|
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 99)
 • #34066

  Een goede titel voor dit topic heb ik niet echt, ik had het ook ‘Veel gestelde vragen’, ‘regels en reglementen’ o.i.d. kunnen noemen.
  Ik zie vaak in de nieuwsberichten lange discussies en vragen over eenvoudig te beantwoorden zaken. Hoeveel renners mag een WorldTour team hebben, hoe werkt een combinatieklassement, welke instantie schorst renners?

  Allereerst wijs ik op het bestaan van ‘het basis-boek’ voor wielerliefhebbers:
  Het grote UCI reglementen boek . (vooral nu het een beetje weggestopt staat op de vernieuwde website)
  Daarin staan bijna alle antwoorden op bovenstaande vragen,
  Ook wordt er bijvoorbeeld uitgelegd hoe een aanvraag voor een WT licentie gaat. (Handig voor de managers van die nieuwe Chinese ploeg om eens door te lezen)

  Vragen mbt renners en ploegen:

  Hoeveel renners mag een WT ploeg hebben?
  Een WorldTour ploeg mag 28 renners en 2 neoprofs hebben, totaal dus 30.
  Dit geldt ook voor een ProContinental team.
  Continentale Teams mogen maximaal 16 renners hebben aangevuld met 4 specialisten (baanrenners, veldrijders, je bent een specialist als je bij de eerste 150 op de wereldranglijst staat). Bij continentale teams moet de meerderheid van de renners uit het land komen waar de ploeg geregistreerd is.

  Is er ook een minimum aantal renners?:
  Ja, het huidige minimum voor een WT team is 23, voor ProContinentale teams 16 en voor Continentale teams 8

  Hoeveel ProContinentale Teams mogen er maximaal zijn en zijn er ook sportieve criteria voor PCT teams?
  Er is geen maximum. En er zijn geen sportieve criteria. Alleen financiële. Dus iedere ploeg die een PCT licentie wil kopen kan PCT worden.

  Over wedstrijden:

  Hoe werkt een combinatie-klassement?
  Zoals de naam al zegt wordt het combinatieklassement samengesteld door een combinatie van de andere klassementen. Die andere klassementen zijn het Algemeen Klassement, het Puntenklassement en het Bergklassement. De positie van de renners in die klassementen wordt bij elkaar opgeteld en de renner met de minste punten staat 1e in het Combinatieklassement. Het minimum aantal punten is 3. Een renner met 3 punten staat dus eerste in zowel het Algemeen, het Berg en het Puntenklassement.

  Hoe werkt het ploegenklassement?
  Het ploegenklassement wordt berekend door de tijden van de eerste drie binnengekomen renners per ploeg op te tellen. Die tijd wordt dan weer opgeteld bij het totaal van de vorige etappe(s).
  In iedere etappe tellen de eerste drie renners die per ploeg binnenkomen, ongeacht hun positie in het klassement. Het eindklassement speelt ook geen rol in het ploegenklassement.

  Is er een maximaal aantal WorldTour teams dat in niet-WoldTour wedstrijden mag starten?
  Ja. In .HC koersen mag maximaal 65% van het deelnemersveld uit WorldTour ploegen bestaat en in .1 koersen is dat maximum 50%. In .2 koersen mogen geen WorldTour ploegen starten.
  De cijfers voor de punt geven aan of het een eendagskoers of een meerdaagse koers is. Een 1.HC is een eendagskoers, een 2.HC is een meerdaagsekoers op HC-niveau.

  (Anti)-Doping
  Voor UCI reglementen rondom doping zie hier

  Wie mag een renner schorsen?
  De nationale bond van het land waar de renner woont is de enige instantie die een schorsing mag uitspreken. Dus niet de UCI of het WADA (Wereld Anti-Doping Agentschap).
  De UCI maakt vooral anti-doping beleid en het WADA voert de controles uit. Samen werken beide instanties aan het biologisch paspoort. De UCI mag wel een renner op non-actief zetten nadat de renner betrapt is op doping. Vervolgens is het aan de nationale bond om wel of niet te schorsen.
  De UCI of de renner kunnen vervolgens wel in beroep gaan tegen de uitspraak bij het CAS (Internationaal Sport Tribunaal).

  Heb je nog meer van dit soort vragen, of juist antwoorden op vragen die je veel ziet, of heb je correcties of aanvullingen, laat het dan weten.

  #34076

  je hebt een fiets nodig om überhaupt te kunnen fietsen. door natuurkundige wetten zijn de wielen rond, om de kracht die je met het trappen (ronddraaien van de pedalen) genereert zo effectief mogelijk naar snelheid te kunnen vertalen. zolang je je stuur recht houdt fiets je in een rechte lijn, en als je van richting wil veranderen beweeg je je stuur naar de kant waar je heen wil (voor links beweeg je je linkerzijde van je stuur naar de ‘onderkant’ en de rechterzijde van je stuur naar de ‘bovenkant’, bij naar rechts andersom). en als je snelheid wilt minderen is er de mogelijkheid om te remmen. mocht dit alles nog een probleem zijn zou je kunnen overwegen om ‘zijwieltjes’ aan de achterkant van de fiets te monteren totdat je je evenwicht op een fiets zonder die zijwieltjes kan bewaren.

  of ben ik nu iets te basis met mijn wielerfeiten?

  de volgende les is voor gevorderden. ;)

  #34503

  Goede uitleg!
  Maar hoe zit dat met die verschillende categorieën, bijvoorbeeld .HC of. 1?
  Wat is de rangorde van die verschillende wedstrijden en welke zijn de belangrijkste/hoogste categorie?

  #34585

  @noah: De categorieën staan in het stuk op volgorde genoemd (je kunt het ook zien aan de hoeveelheid WT ploegen dat mag deelnemen, in de belangrijkste mogen de meeste WT teams deelnemen). De volgorde is dus eerst natuurlijk WorldTour, dan HC dan .1 en dan .2

  #71924

  Rider value is helemaal niet zo onduidelijk, tenzij er sinds 2014 veranderingen zijn geweest, zie http://inrng.com/medias/docs/UCI2014TeamSportingValue.pdf

  In het kort: Je krijgt punten op basis van je word tour, of continentale ranking. De toptien World Tour krijgt zoveel punten, de top twintig vervolgens ook zoveel punten. Verder krijg je een x aantal punten per gewonnen wedstrijd (en podium grote ronde). Het Rider Value wordt vervolgens bepaald over twee jaar. Overwinningen zijn voor het Rider Value erg belangrijk. Van een paar jaar geleden, toen procyclingstats het ridervalue nog behield, herinner ik me dat bijv. Theo Bos bijna net zoveel punten had als Robert Gesink (in een periode waarin Gesink in bijvoorbeeld Canada won). Dat verklaard dus waarom renners als Theo Bos, die veel buiten de World Tour winnen, belangrijk worden gevonden.

  De rider values van de hoogste X aantal renners van een team worden bij elkaar opgeteld voor het Sporting Value van het team, dat belangrijk is voor het behoud van status (naast financien, ethiek e.d.). Opvallend punt, als een renner van team wisselt blijft 20% van de punten bij het oude team.

  Zie bovenstaande link voor meer informatie

  #71928

  @Jealgu: Dank voor de aanvulling; daar is dit topic ook voor bedoeld.
  (Dit stuk stond overigens al voor 2014 op de oude WF site, is gewoon gekopieerd.)

  #80260

  @Verweggistan
  vraagje: kan het niet direct ergens terug vinden
  voorwaarden: wt – pct – ct ploegen (verschillen)
  i v m Novo Nordisk waarom ze niet continentaal kunnen zijn en daarom wel pro continentaal moeten zijn
  dacht iets van nationaliteit renners & wedstrijdprogramma

  #80265

  @ 8.6 je uitleg klopt niet helemaal.
  Het is namelijk niet mogelijk om rechtdoor te fietsen. Probeer maar eens te fietsen terwijl je je stuur gefixeerd hebt.

  #80282

  @billi
  Heb het inmiddels ook in het Raeymaekerstopic gezet, maar kopieer het ook maar even hier.

  Dat Novo Nordisk geen continentale ploeg kan zijn heeft te maken met de landenlicentie. Een continentale ploeg moet een licentie hebben van het land waar de meeste renners van in de ploeg rijden. In hun geval is dat nu Australië (drie renners), maar bij deze ploeg verschilt het feitelijk per jaar. Echter betekent dat tegelijk dat je uitgesloten wordt van alle .HC-koersen in andere landen, Qinghai en enkele andere Aziatische koersen uitgezonderd. Dus geen California, geen USA Pro Challenge en geen Denemarken.

  #80284

  bedankt 123poetertjes :)

  #80287

  Ik lees trouwens net dat de landgebonden regels enkel gelden voor de Europe Tour. Dus de Amerikaanse wedstrijden mogen ze gewoon aan meedoen, al nodigen die organisaties over het algemeen geen buitenlandse CT-ploegen uit. Enkel de Ronde van Denemarken, Groot-Brittannië en Turkije vallen dan buiten de boot.

  #80395
  Quote:
  Heb je nog meer van dit soort vragen, of juist antwoorden op vragen die je veel ziet, of heb je correcties of aanvullingen, laat het dan weten.

  Wat is het verschil tussen een proloog en een tijdrit.

  #80416

  @Pirazzi Een proloog wordt altijd als eerste van een etappekoers gereden en heeft een maximale lengte van 8 kilometer. Een tijdrit is het als het langer dan 8 kilometer is (en als het als eerste wordt verreden in een etappekoers). Alle andere tijdritten in een ronde worden tijdrit genoemd, ook als het korter dan 8 kilometer is.

  #80432

  hmm. toch hoor ik overal in de media over de proloog in Utrecht, terwijl die toch langer is dan 8km. maar de media hebben dan ook de ballen verstand van wielrennen

  #80470

  @8.6: Dat viel mij ook al op.

  #88085

  Wat ik me wel eens afvraag;

  Soms is het toch erg onvoorspelbaar wie de gele (en de andere kleuren) trui krijgt na een etappe in de tour, maar de gele trui winnaar heeft dan altijd al de sponsornaam van zijn ploeg op het shirt staan direct na afloop van de etappe.
  Heeft de organisatie dan al van alle ploegen een gele trui liggen met sponsornaam of zouden ze die ter plekke ‘maken’?

  #88098

  @noah: Ik heb daar een paar jaar geleden een filmpje over gezien; ze hebben we alle sponsorlogo’s klaarliggen en het logo dat nodig is, wordt op een gele trui ‘gestreken’/’gedrukt’.

  #88099

  @Noah De organisatie heeft een gele trui klaarliggen waar ze de sponsorlogo op strijken. Dit voor de vorm. Ondertussen zijn ze al bezig met het echte tenue, die de renner de volgende dag gaat dragen. Zo heb ik het iig een keer gehoord.

  #88101

  Handig, zo’n topic, ik snap inmiddels wat de aanduidingen .1, .2 en .HC betekenen.
  Maar waar staat het cijfer dat ervoor staat voor?
  Wat is dus het verschil tussen 1.1 en een 2.1 koers?

  #88103

  1 is eendagskoers en 2 is een meerdaagse koers.
  Edit; Goede vraag, ik heb het in de openingspost ook veranderd.

  #88125

  @fietsflap de 2 staat voor meerdaagse wedstrijden en de 1 voor eendagswedstrijden.

  Edit: wat Verweggistan net voor me zei.

  #88142

  @verweggistan enmhp88

  Bedankt voor jullie antwoorden, erg handig topic dit :-)

  #88171

  Wie bepaald wie geen tijd verliest en wie wel tijd verliest met een val in de laatste drie kilometer net zoals vandaag, en hoe bepalen zij dit?

  #88283

  Er zitten transponders op de fietsen, en bij het drie km-punt wordt de positie geregistreerd. Wie daar in de eerste groep zit krijgt dezelfde tijd, in dit geval van het groepje achter Stybar.

  #117094

  betreft: EuropeTour, AmericaTour, AsiaTour, OceaniaTour, AfricaTour
  vraagje: blijven de regels in 2016 hetzelfde of verandert de manier van puntentelling en renners die er voor in aanmerking komen
  (kan het niet zo een twee drie vinden)

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 99)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Laatste nieuws