WFL: Tour 2022 – Wielerflits Fantasy League

|
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 282)
 • #819580

  WFL: Tourspel – Wielerflits Fantasy League

  Aangezien de voorbereidingen op de Tour de France op volle toeren zijn geraakt en de eerste Tourspellen zich alweer aankondigen introduceer ik alvast een nieuw spel, de Wielerflits Fantasy League. Altijd spannend, een nieuw spel. Hopelijk is er animo. Feedback en vragen zijn natuurlijk altijd welkom.

  Een waar begrip aan de andere kant van de oceaan, de zogeheten Fantasy Leagues. Vooral bij het American Football speelt een groot deel van de Verenigde Staten week in week uit in dit soort spellen tegen vrienden, collega’s en kennissen. Intussen zo prominent aanwezig dat je naast alle traditionele statistieken bij vrijwel alle gokkantoren en casino’s kunt wedden op het aantal behaalde fantasypunten. Daarbij dacht ik, waarom zou dat principe niet op het wielrennen toe te passen zijn!?

  Het spel volgt een gedachtengoed dat de Amerikaanse topsport kenmerkt: enkel de winst telt. Onderlinge rivaliteit staat in dit spel centraal. In het spel neem je het iedere etappe in een direct duel op tegen een tegenspeler. Daarbij maakt het niet uit of je met één punt of honderd punten verschil wint, een overwinning is een overwinning en een nederlaag is een nederlaag. Hoe beter je ratio van overwinningen tegen gespeelde duels, hoe hoger je in de stand komt te staan. Echter, een echte Amerikaanse competitie eindigt natuurlijk niet met een eindstand, daar moeten Play-Offs aan te pas komen. Via een knock-out toernooi zal er uiteindelijk een winnaar worden gekroond.

  Het spel kent ook vleugjes van andere bekende wielerspellen. Zo stel je een team samen dat punten kan verdienen, zoals bijvoorbeeld bij Scorito en verwante spellen. De teams worden samengesteld middels een draftprocedure, nog zo’n typisch Amerikaanse invloed. Enigszins vergelijkbaar met de biedrondes uit de verschillende CQ-spellen, maar dan toch weer een beetje anders. Kies je voor de sprinters, vluchters, klassementsmannen of weet je de gouden combinatie te vinden waarmee je iedere dag weer kans maakt op een nieuwe zege. Ben je nieuwsgierig, lees dan verdere toelichtingen en uitleg in de volgende posts.

  Bekijk voor een overzicht van de structuur dit Google Spreadsheet:
  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1KfroC6w__VGqQOH1WYB9_w_K8ylP_CLNrEB04l8i7jo/edit?usp=sharing

  Bekijk voor een gedetailleerde uitleg van de draft dit Google Doc:
  https://docs.google.com/document/d/13qfTisyL2GqHA-3phclWo1w2PDS6oOSeJwpQHJhFZsM/edit?usp=sharing

  Deelnemers
  1. Drossard Kudus
  2. Ab Normaal
  3. Maillot à Pois
  4. SvenVDB
  5. Rabbiej
  6. Mithrandir
  7. Arry1338
  8. bastaix
  9. King Kelly
  10. Zwartebroekengeletrui
  11. Bonorrie
  12. Gerrit Glomser

  Reserves
  13. vernis
  14. Peter Post Forever

  #819587

  Programma
  Pre-game
  22 juni – Loting divisies
  23 juni – Draftronde 1 (vóór 22:00) – Eerste 6 renners
  25 juni – Draftronde 2 (vóór 22:00) – 10 renners
  27 juni – Draftronde 3 (vóór 22:00) – 10 renners
  28 juni – Draftronde 4 (vóór 22:00) – 10 renners
  29 juni – Draftronde 5 (vóór 22:00) – 10-24 renners (nader te bepalen)

  Regular Season
  1 juli – Etappe 1: Kopenhagen > Kopenhagen – Rival Round
  2 juli – Etappe 2: Roskilde > Nyborg – Rival Round
  3 juli – Etappe 3: Vejle > Sonderbørg – Divisional Round
  4 juli – Rustdag: Transferdag 1
  5 juli – Etappe 4: Duinkerken > Calais – Divisional Round
  6 juli – Etappe 5: Rijsel > Arenberg – Bonus Round
  7 juli – Etappe 6: Binche > Longwy – Divisional Round
  8 juli – Etappe 7: Tomblaine > La Planche des Belles Filles – Rival Round
  9 juli – Etappe 8: Dole > Lausanne – Divisional Round
  10 juli – Etappe 9: Aigle > Châtel – Divisional Round
  11 juli – Rustdag: Transferdag 2
  12 juli – Etappe 10: Morzine > Megève – Rival Round
  13 juli – Etappe 11: Albertville > Col du Granon – Divisional Round
  14 juli – Etappe 12: Briançon > Alpe d’Huez – Rival Round
  15 juli – Etappe 13: Le Bourg d’Oisans > Saint-Étienne – Divisional Round
  16 juli – Etappe 14: Saint-Étienne > Mende – Rival Round
  17 juli – Etappe 15: Rodez > Carcassonne – Bonus Round
  18 juli – Rustdag: Transferdag 3
  19 juli – Etappe 16: Carcassonne > Foix – Divisional Round
  20 juli – Etappe 17: Saint-Gaudens > Peyragudes – Bonus Round

  Play-Offs
  21 juli – Etappe 18: Lourdes > Hautacam – Plaatsingsronde
  22 juli – Etappe 19: Castelnau-Magnoac > Cahors – Kwartfinale
  23 juli – Etappe 20: Lacapelle-Marival > Rocamadour – Halve Finale
  24 juli – Etappe 21: La Défense Arena > Parijs – Finale

  #819590

  Een post met verdere uitleg komt er voorlopig nog niet doorheen/moet worden goedgekeurd, dus de opzet, regels en verdere toelichtingen zijn ook te vinden in dit Google Docs document: https://docs.google.com/document/d/13qfTisyL2GqHA-3phclWo1w2PDS6oOSeJwpQHJhFZsM/edit?usp=sharing

  #819599

  Ziet er interessant uit. Ik wil wel meedoen.

  #819610

  Het is een concept waar ik helemaal niet mee bekend ben, dus in navolging van Pippi Langkous denk ik er waarschijnlijk wel heel goed in ga zijn ;-)
  Schrijf me maar op ;-)

  #819615

  Ik wil dit ook wel eens proberen!

  #819633

  Vraag me af hoe veel er gaat af hangen van geluk maar slechts 1 manier om daar achter te komen. Ik doe ook graag mee.

  #819689

  Ik doe graag mee!

  #819758

  Ik doe zeker mee met zo’n initiatief!

  #819790

  Ik wil het ook wel eens proberen

  #819813

  Dit ziet er fantastisch uit qua concept, ik doe graag mee!

  #819846

  Ik zou hier ook graag aan mee willen doen.

  #819856

  Ik wil het ook wel gaan proberen. Lijkt me een leuk spel

  #820044

  Wil het proberen. Enige nadeel is dat je dagelijks iets moet doorgeven en dat wil ik wel eens vergeten…

  #820124

  @Gerrit herkenbaar probleem. Voordeel is wel dat als je niets doorgeeft je ploeg gewoon blijft staan. Je mag wissels ook van te voren al doorgeven, bijvoorbeeld: in etappe 8 wil ik renner X wisselen voor renner Y en voor etappe 12 wil ik renners A en B wisselen voor renners C en D. Ook voor de draft zou je wat mij betreft gelijk een paar rondes vooruit kunnen werken. Nadeel is dan wel dat je niet echt kunt inspelen op de keuzes van anderen en geluk een grotere rol zal spelen.

  #820126

  Fijn om te lezen dat zovelen er oren naar hebben. Het lijkt erop dat mijn post met de verdere opzet en regels er niet doorkomt, dus deze zullen terug te vinden zijn in de Google Docs uit de eerste post.

  #820729

  Ik ga kijken wat het handigste is… Dat van vooraf de etappes doorgeven lijkt me inderdaad iets om in gedachten te houden… Qua draft hebben we gelukkig steeds twee dagen de tijd, dus daar moet ergens een gaatje te vinden zijn.

  #820806

  Ik doe ook graag mee

  #820852

  Ik doe graag mee

  #821108

  @vernis @Peter dank voor de interesse. Om mezelf niet voorbij te hollen heb ik besloten om voor dit eerste spel met 12 deelnemers te spelen. Het liefst had ik al getest tijdens de Giro maar tijdsgebrek gooide roet in het eten. Mocht het organiseren te managen zijn zal ik voor een volgend spel ruimte inrichten voor meer deelnemers.

  Ik noteer jullie als eerste reserves. Voel je dus vrij om ook een lijstje in te sturen, je weet immers nooit.

  #821299

  Loting
  Nu de belangrijkste voorbereidingsrondes achter de rug zijn hebben we een laatste blik kunnen werpen op de renners die over anderhalve week in Kopenhagen aan het startpodium van de Tour de France zullen verschijnen. Hoewel we nog niet alle deelnemers kennen weten we waar de grote kopstukken ongeveer staan. Aankomende donderdag is de deadline voor het eerste draftballot, de eerste zes kopstukken, die waarschijnlijk de ruggengraat van onze selecties zullen vormen. Bij ons is het deelnemersveld intussen al wel bekend en dus wordt het tijd dat we onze tegenstanders te weten gaan komen.

  Twaalf deelnemers, verdeeld over drie divisies met ieder vier spelers. Wie het in het wielrennen het getal 3 laat vallen wordt natuurlijk op de drie grote rondes gewezen, de Giro d’Italia, de Tour de France en de Vuelta a España. De drie divisies zullen worden vernoemd naar de iconische leiderstruien van deze rondes, de Maglia Rosa, de Maillot Jaune en de Jersey Rojo.

  Divisie Rosa
  De divisie vernoemd naar het iconische roze kleinood van de Italiaanse grote ronde. Ten danken aan de kleur van de organiserende krant, de Gazetta della Sport. Afijn, u kent het verhaal. De eerst uitgelote deelnemer zou zijn bollentrui maar al te graag inruilen voor het roze kleinood. Maillot à Pois neemt het in deze divisie op tegen Rabbiej, Gerrit Glomser en Ab Normaal.

  – Maillot à Pois
  – Rabbiej
  – Gerrit Glomser
  – Ab Normaal

  Divisie Jaune
  Bijgelovigen onder ons hebben misschien wel zitten bidden om in deze divisie uitgeloot te worden. Immers, wat is een beter voorteken op het winnen van het Tourspel dan het binnenhengelen van de zo begeerde gele trui. En als ze echt bijgelovig zijn moeten ze vooral voor één divisiegenoot vrezen. Zwartebroekengeletrui is namelijk in deze divisie ingedeeld, alsof het in de sterren geschreven stond. Hij zal het opnemen tegen King Kelly, Arry1338 en Mithrandir.

  – Zwartebroekengeletrui
  – King Kelly
  – Arry1338
  – Mithrandir

  Divisie Rojo
  Ten slotte hebben we de rode divisie. Hier zal men af moeten wachten wat het ware karakter van die kleur gaat worden. Krijgt men hier het schaamrood op de kaken, of wordt het meer avondrood dat voor hoop kan zorgen. Wellicht wordt in deze divisie de rode loper naar de finale zelfs uitgerold. Ook hier een noemenswaardige link. Wist u dat bastaix de benaming was voor Barcelonese scheepslossers in de 13e tot 15e eeuw? bastaix zal het in deze divisie opnemen tegen Drossard Kudus, Bonorrie en SvenVDB.

  – bastaix
  – Drossard Kudus
  – Bonorrie
  – SvenVDB

  #821325

  Respect voor Drossard Kudus voor het ontrafelen van de betekenis van “bastaix”… Geen Franse kunstenaarsnaam met pretentie… Neen, wel, vaak “slaven”, die de scheepsvrachten in Barcelona handmatig moesten lossen. Kruiken, vaten, koffers… dat alles over een smalle loopplank naar de kade.
  Wat heeft dit met koers te maken? Niets dus, alleen lieten ze me denken aan “de Flandriens” tijdens een modderige helletocht richting Roubaix. Koers is passie,is afzien,is glorie, maar meestal … niets

  #821369

  Kijk, zo leer je nog eens wat met het zoeken naar een leuk bruggetje. ;) Mooie toelichting bastaix!

  #821637

  Draft
  Om in de juiste sferen te komen voor aankomende donderdag een relaas van het geluk en de keerzijdes van deze populaire selectiemethode. De draft, een typisch Amerikaans sportverschijnsel. Een kans voor franchises om een (toekomstige) superster aan zich te binden.

  Als eerste kiezen wordt vaak gezien als een kans op een home-run. Vraag dat bijvoorbeeld maar aan de San Antonio Spurs uit de NBA, die na een rampseizoen in 1997 Tim Duncan in de schoot geworpen kregen. Hun 5 kampioensringen zouden vervolgens niet lang op zich doen wachten. Of vraag het de Pittsburgh Penguins uit de NHL, die in haar eerste 17 seizoenen slechts 3 keer een Play-Off serie wisten te winnen. In 1984 hadden zij eerste keus waarmee hockeylegende Mario Lemieux naar Pennsylvania werd gehaald. In ’91 en ’92 leidde hij de ploeg naar haar eerste twee Stanley Cups en redde de franchise vervolgens in 1999 van de financiële afgrond. Intussen zijn de Penguins één van de succesvolste ijshockeyteams aller tijden. Het kan verkeren.

  Anderzijds kan er ook veel misgaan. Wie twijfelde in 2007 aan de keus van Greg Oden door de Portland Trail Blazers. De Ohio State-center werd een Hall of Fame-carrière toegedicht, maar nog geen twee jaar na zijn debuut gaven zijn knieën uit. Hoe anders had de toekomst er uit kunnen zien als men Kevin Durant had gekozen, onlangs verkozen tot één van de 75 beste NBA-spelers aller tijden. Datzelfde jaar selecteerden de Oakland Raiders JaMarcus Russell met pick #1 als hun quarterback voor de toekomst. Twee jaar duurde de droom van de wisselvallige Russell slechts. Nadien werd hij, onder meer door twijfels over zijn toewijding en werklust ontslagen door de Raiders. Niet één andere NFL-franchise durfde het aan hem een tweede kans te geven. De carrière van Russell was over, een unieke kans voor Oakland verkeken. De volgende pick uit die draft, Hall of Famer Calvin “Megatron ” Johnson.

  Laat kiezen hoeft geen straf te zijn. De New England Patriots hadden in 2000 een pick in de zesde ronde, de 199e speler die geselecteerd zou worden. De gelukkige: ene Tom Brady. Na zijn debuutseizoen werd Brady de nieuwe quarterback van de Patriots en zou hen tussen 2001 en 2018 naar zes Super Bowl zeges leiden. Niet alleen maakte hij hen daarmee recordkampioen, maar wist hij door in 2021 met de Tampa Bay Buccaneers nog een Super Bowl te winnen. Daarmee heeft Brady meer Super Bowls gewonnen dan welke franchise dan ook. In de 198 picks voor één van de, zo niet dé beste footballer aller tijden, slechts één andere Hall of Famer, Brian Urlacher. Ook in de NBA kunnen we die parallel trekken. In een matige draft viel Giannis Antetokounmpo in 2013 naar de 15e pick. Acht jaar later leidde de tweevoudige Most Valuable Player zijn ploeg naar hun eerste titel in 50 jaar. Ook de huidige MVP, Nikola Jokić was een onverwachte voltreffer. De Servische reus was de 41e van 60 picks. Zijn selectie werd wereldkundig gemaakt tijdens een Taco Bell-reclame.

  Onze draft is natuurlijk niet vergelijkbaar, met renners die tot meerdere teams kunnen worden verkozen. Toch zijn ook hier parallellen te trekken. In 2018 selecteerden de Oakland Athletics honkbaltalent Kyler Murray met de achtste pick. Echter, Murray bleek ook een goede quarterback. Een jaar later selecteerden de Arizona Cardinals de Texaan met hun eerste pick in de NFL-draft. Pro-Bowler Murray moet nog altijd zijn eerste wedstrijden in een A’s-shirt afwerken. Bekendst is natuurlijk de flamboyante Bo Jackson. Hij speelde tussen 1987 en 1990 voor zowel de Los Angeles Raiders van de NFL als de Kansas City Royals uit de MLB. In de winter werkte hij het American Footballseizoen af, om in de lente bij de honkballers aan te sluiten en in de herfst, zodra dat seizoen af is gelopen, de gridiron weer te betreden. Bo is de enige atleet die de eerste draft pick was in verschillende sporten en de enige atleet die in meerdere sporten tot All-Star werd verkozen.

  Succes met de eerste keuzes. De eerste 6 renners moeten donderdagavond voor 22:00 zijn ingeleverd.

  #821657

  Donderdag volgt dus de eerste draftronde. Om misverstanden te voorkomen graag drie elementen:

  – Je forumnaam
  – Rankschikking van renners obv voorkeur
  – Voornaam & achternaam van renner

  Bijvoorbeeld:
  Draftronde 1
  Drossard Kudus
  1. Fabian Cancellara
  2. Michael Rasmussen
  3. Alberto Contador
  4. Thor Hushovd
  5. Robbie McEwan
  6. Levi Leipheimer

  Ontvangen ballots
  Maillot à Pois ✅
  Rabbiej ✅
  Gerrit Glomser ✅
  Ab Normaal
  Zwartebroekengeletrui ✅
  King Kelly ✅
  Arry1338 ✅
  Mithrandir ✅
  bastaix ✅
  Drossard Kudus ✅
  Bonorrie ✅
  SvenVDB ✅

  Reserves
  vernis
  Peter Post Forever

  Inzenden mag via [email protected] (voorkeur) of via PB. Veel succes!

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 282)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.