Voorbeschouwing wielerjaar 2020

|
2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • #556022

  Nu de uci opnieuw een kalender heeft bekendgemaakt, hebben de renners opnieuw doelen om naar toe te werken. Maar niet alleen de renners zijn opgelucht, ook de trouwe wielervolgers kijken met weemoed uit naar die knotsgekke drie en een halve maand die te wachten staan in het najaar van 2020. Of er nog gekoerst zal worden en welke koersen er toch nog zullen sneuvelen, dat weet niemand op dit moment. Maar de nieuwe kalender geeft ons wel de mogelijkheid om met een eigenzinnige blik het aankomende koersjaar te voorspellen.

  Strade Biache: Pal in het midden van de zomer wordt het nieuwe wielerseizoen opnieuw op gang getrapt, Italië ontwaakt uit de volle corona crisis. De koers wordt gereden in volle zon bij een temperatuur van 36°C, het grind ligt glimmend te wachten op de renners. Giulio Ciccone trapt de concurrentie in gruzelementen, behalve Romain Bardet, die buigt het hoofd pas op de Piazza del Campo. Zdenek Stybar wordt derde. Bij de dames toont Annemiek Van Vleuten direct waarom ze wereldkampioen is.

  Ronde van Polen: Bij Jumbo-Visma vinden ze de Dauphiné te dicht tegen de Tour liggen, waardoor ze de Ronde van Polen gebruiken als laatste voorbereiding. Primoz Roglic wint en bewijst waarom hij de absolute kopman moet zijn voor de Tour. Tosh Van Der Sande wint een etappe als eerbetoon aan Bjorg Lambrecht.

  8 augustus: Milaan- San-Remo, la Primavera. Voor vele renners waarschijnlijk de eerste koers na de Corona tijden, pure klasse en talent zal dus belangrijker zijn dan een bepaalde voorbereiding. Op de Poggio gebeurt er weinig behalve wat Italianen die het met de moed der wanhoop proberen. Voor het eerst sinds 2016 krijgen we nog eens een sprint met een man of 40. Sagan, die zich helemaal afzijdig hielt op de Poggio, lijkt eindelijk zijn verdiende Primavera binnen te halen. Maar helemaal op het einde komt Sam Bennett nog uit zijn slipstream en wint. Sterke beer Kristoff sprint naar de derde plaats. Wuyts herhaalt 4 keer dat Bennett voor een Belgische ploeg rijdt. 1. Sam Bennett 2. Peter Sagan 3. Alexander Kristoff 4. MVDP 5. Arnaud Démare 6. Oliver Naesen 7. Caleb Ewan 8. Wout Van Aert 9. Hugo Hofstetter 10. Jasper Stuyven.

  In de Postnord UCI WWT Vårgårda West Sweden slaat Boels-Dolmans terug nadat ze op zaterdag in de ploegentijdrit de zege moesten laten aan Canyon-Sram. Jolien D’hoore toont dat ze nog niet versleten is en verslaat Lorena Wiebes in de spurt. Wiebes dient na afloop stante pede een verzoek tot transfer in.

  Dauphiné Libéré: Vele toppers sparen zich voor de Tour en beslissen om niet voluit te gaan. Pierre Latour spaart zich niet en harkt zich naar de zege. Op het podium prijken ook nog de namen van Tao Geoghegan Hart en Jack Haig. Evenepoel staat aan de start als voorbereiding op de Giro, maar hij komt er niet aan te pas. ‘De Muur Van Geraardsbergen zit nog in de benen’ staat de volgende dag in de kranten te lezen.

  16 augustus: Op de slotdag van de Ladies Tour of Norway bewijst Marianne Vos dat ze nog niet versleten is. Ze gaat naar huis met 2 ritzeges en de gele trui. Niewiadoma en Uttrup Ludwig staan op de plaatsen twee en drie. Met de Ride Londen kunnen de pure sprinters eindelijk eens raak schieten. Na een massale val die Groenewegen en Ewan uitschakelde wint Bennett na een nek-aan-nek duel met Ackermann. Gaviria die nog volgens de Emiraten nog altijd positief test op het Covid-19 virus ontbreekt, waardoor Philipsen mag sprinten en 3e wordt. Een week later wint Michael Matthews de Bretagne Classic voor Sagan en Van Avermaet, de toon is gezet. Bij de vrouwen kent Vos materiaalpech, Niewiadoma profiteert.

  Tour De France: De Tour De France levert heroïsche taferelen op. Peter Sagan is terug Peter De Grote en pakt in Nice de gele trui, later zullen nog 2 etappes en de groene trui volgen. Pierre Rolland rijdt de hele Tour in de aanval wat hem de bergtrui en de superstrijdlust oplevert. De finale van de tweede etappe is om duimen en vingers van af te likken. Na een aanval van Alaphilippe was Gallopin de enige die kon volgen. Marion Rousse stond haar held al op te wachten aan de aankomst, maar Gallopin weet Flipje voor te blijven en de oerschreeuw die volgde toen hij de finish passeerde die zullen Alaphilippe & Rousse zich nog lang herinneren. Op de eerste rustdag blijkt dat UAE renner Gaviria nog altijd positief test op het virus, de ploeg wordt naar huis gestuurd. Tadej Pogacar was klaar om met de gele trui terug naar Slovenië te vliegen laat een verbouwereerde Alan Peiper weten. Na ritzeges van onder andere Sam Bennett, Thomas De Gendt en Sergio Higuita is het tijd voor de 16e etappe. Nadat de UAE ploeg naar huis werd gestuurd, werden de maatregelen strenger. Het publiek werd verboden om tijdens de rit naar buiten te gaan, de Fransen konden dit niet vatten. Uit frustratie gingen ze ’s nachts naar het hotel van de huidige gele trui, Egan Bernal. Ze maakten kabaal waardoor hij de slaap niet kon vatten. De volgende dag profiteert Thibaut Pinot. Pinot geeft het geel niet meer uit handen. ‘Het bederfelijke Franse chauvinisme levert een Tourwinnaar op’ quote Wuyts. Colombia overheerst in de top 10. 1. Pinot 2. Quintana 3. Bernal 4. Roglic 5. Buchmann 6. Higuita 7. Mas 8. Uran 9. Bardet 10. Kruijswijk. ‘Kruijswijk zit op voorbereiding om de Giro te winnen’ is de algemene teneur op WielerFlits na de Tour. Ook voor een nieuwe privé sponsor weet Wiebes niet te winnen, Chantal Blaak wint La Course na een late aanval.

  September: Fabio Aru klopt Remco Evenepoel in de Tirreno. Sportwereld spendeert 2 pagina’s aan Evenepoel, 4 aan de Tour. Aru moet het hebben met 1 zinnetje. Zelfs Sep Vanmarcke die in Quebec wint krijgt maar 1 lijntje. Over de winst van Skujins in Montréal wordt helemaal niets geschreven. ‘We focussen ons op de Tour én Remco’ is het commentaar. In Vive Le Vélo spendeert Karl Vannieuwkerke meer tijd aan de Boels Ladies Tour en de Giro d’Italia Internazionale Femminile dan aan de Tour De France. Van Der Breggen wint de Boels Ladies Tour met 3 minuten voorsprong, Van Vleuten de Giro d’Italia Internazionale Femminile met 10 minuten voorsprong, toch noemt Karl dit absolute reclame voor het vrouwenwielrennen.

  WK: De gladiatoren uit de Tour beschikken nog over supercompensatie en rijden de concurrentie aan flarden. De 7 renners die de laatste ronde domineren komen allemaal uit de Tour. Uiteindelijk wint Thibaut Pinot na de Tour ook solo het WK, mede dankzij voorbeeldig afstoppingswerk van Alaphilippe en Bardet in de tweede groep. De tweede groep bestaat uit 6 renners en in deze volgorde wordt er gespurt: 2. Alaphilippe 3. Woods 4. Roglic 5. Bernal 6. Teuns 7. Bardet. Spanje en Italië wordt zoek gereden. Wuyts: “Teuns is onze meest betrouwbare schakel van het moment.” Bij de vrouwen wint Van Vleuten met 11 minuten voorsprong. Dennis wint de tijdrit op een BMC.

  30 september: Van Der Breggen wint nogmaals de Waalse Pijl. Bij de mannen wint Alaphilippe voor Pinot, Ulissi en Valverde. Albasini beëindigt zijn carrière met een 5e plaats. Dumoulin die voor de Tour moest passen door een ontstoken knie besluit om te hervatten in de BinckBanck Tour, dit doet hij mer verve door Mohoric af te houden.

  30 september: Luik-Bastenaken-Luik, la Doyenne. De renners die gepiekt hebben op de Tour en het WK beginnen de vermoeidheid te voelen. Fuglsang en Valverde pasten voor de Tour en blijken de friste benen te hebben op de Roche aux faucons. Valverde lijkt in het wiel te kunnen blijven, maar op de uitloper gaat Fuglsang er vandoor. Een bisnummer voor de Deen en hij wint opnieuw solo, Valverde komt alleen als 2e binnen. Schachmann wint het sprintje voor de derde plaats voor Teuns en Woods. Alaphilippe en MVDP vielen door de mand op de Roche aux faucons. “Ook de komende 10 jaar speelt Valverde hier nog mee voor de zege”, zei Wuyts. Bij de vrouwen wint Van Vleuten met 12 minuten voorsprong.

  Giro D’Italia: De Giro D’Italia, ofwel de Giro di Remco Evenepoel zoals Sportwereld de koers doopt in 2020. We krijgen een Giro die gemaakt is voor de Italofielen. Jonge snaak Samuele Battistella boekt er zijn eerste profzege, Davide Formolo besloot om de Giro boven Luik te verkiezen en bedankte de organisatie met 2 ritzeges. Ook ervaren rot Giovanni Visconti voert nog een laatste kunststukje op een wint een etappe. Hij kondigt prompt het einde van zijn carrière aan. Campenaerts wint de stijd tegen Evenepoel in Budapest, maar tegen wereldkampioen Dennis, op zijn BMC, zijn beide niet opgewassen. Dennis wint ook de laatste tijdrit, de 2e wint Evenepoel. Na de 2e tijdrid op etappe 14 prijkt Remco in de roze trui. Het Journaal opent met ‘Eddy Evenepoel op weg naar eindzege in de Giro’. In de beslissende 3e week blijkt Evenepoel bergop een maatje te klein. ‘Ook Merckx had het soms lastig in Italië’ lezen we op Sportwereld. Carapaz wint al bij al makkelijk de Giro. 1. Carapaz 2. Aru 3. Majka. Groenewegen en Ackermann verdelen de sprints. Ackermann sprokkelt meer onderweg en neemt de Maglia Ciclamino mee naar huis. Steven Kruijswijk wordt onzichtbaar 10e. ‘Hij rijdt zich warm voor de Vuelta’ is de algemene tendens op WielerFlits.

  10 oktober: De Amstel Gold Race. Na een zware Tour, WK en Luik zijn ardennen renners uitgeblust. MVDP valt aan op de Keutenberg en rijdt solo naar de aankomst. Oliver Naesen klopt Van Avermaet in de sprint voor de 2e plaats. Tim Wellens staat voor het eerst dit jaar in de top 10. Hij beslist om zijn seizoen door te trekken. Bij de vrouwen verrast Sofia Bertizzolo de wereldkampioene. Zondag in Gent-Wevelgem krijgen we echte koers te zien, Wuyts valt ettelijke keren in herhaling dat deze koers zoveel mooier is dan dat continue gedraai in Nederlands Limburg. Er is een stevige oktoberbries, waardoor we een harde koers krijgen. Na de laatste Kemmel schieten nog 18 renners over en een spurt lijkt onvermijdelijk. Tot Sagan in 5e positie een gat laat vallen en 4 renners laat wegrijden: Oss, Baska, Jungels en Garcia Cortina. Ze rijden naar de streep waar Baska makkelijk wint voor Garcia Cortina en Jungels. Een juichende Sagan wint de spurt voor plek 5. Bij de vrouwen kan Wiebes opnieuw niet winnen voor haar nieuwe privé-sponsor, ze moet Bastianelli en Vos laten voorgaan. Dwars Door Vlaanderen krijgt een matig deelnemersveld. Ex-wereldkampioen Pedersen en Edward Theuns zetten een koppeltijdrit op poten. Theuns zit zo hard te sterven in het wiel van zijn Deense ploegmaat dat hij niet aandringt op de zege. De Ronde Van Guanxi vindt ook nu plaats, de eindzege gaat naar Pavel Sivakov. In een reactie laat de Rus weten uiterst ontgoocheld te zijn dat Ineos hem niet selecteerde voor zowel Tour als Giro.

  Ronde Van Vlaanderen: Velen kozen voor dezelfde voorbereiding met de Tour de France. Bettiol, die een beetje dik uit de quarantaine kwam, reed alle kilootjes eraf tijdens een onzichtbare Tour en wint de Ronde voor een tweede keer op rij. Het scenario is haast identiek aan vorig jaar, we gaan opnieuw met een groep van een man of 20 naar de beslissende Kwaremont en Pater. Bettiol versnelt op dezelfde plek, MVDP zit in het wiel, maar moet een gat laten vallen. Wuyts kan niet beschrijven wat hij ziet. Ook tenoren als GVA, Sagan en Naesen moeten andermaal passen. Stybar is de enige die Bettiol kan volgen, waardoor Deceuninck afstopt. Bettiol wint de sprint van Stybar. Op 25″ wordt Van Avermaet 3e, MVDP 4e. Wuyts vraagt zich af of ze Bettiol dan toch echt niet konden volgen vorig jaar. In Italië wint Evenepoel een etappe en hij reageert dat Stybar en zeker niet Bettiol de sterkste man in koers was. Bij de vrouwen wint Marta Bastianelli, Vos wordt 2e en Van Der Breggen 3e.

  Op woensdag de Driedaagse Brugge-De Panne. Caleb Ewan paste voor de Giro en schenkt Lotto Soudal een klassieker. Ook Lorena Wiebes wint in De Panne en vraagt in het flashinterview of een WT team haar wil contacteren.

  Parijs-Roubaix:Voor velen de laatste kans op succes dit jaar. Voor het eerst in jaren spelen de mannen van Levevre geen rol van betekenis in Roubaix, Wuyts vraagt zich af of ze Boonen niet hadden moeten opstellen. Sagan, Vanmarcke en Van Aert rijden weg op 50 km van de streep en de andere favorieten zien ze niet meer terug. Samen met vroege vluchter Van Asbroeck komen ze naar de piste. Sagan wint de spurt vrij makkelijk voor Van Aert, Van Asbroeck en Vanmarcke. MVDP wordt 5e op meer dan een minuut. Wuyts vermeldt vooral dat de Belgen voor MVDP eindigde. Bij de vrouwen krijgen we een one-woman-show van Lucinda Brand.

  Lombardije: Valverde koos voor de Vuelta, waardoor hij hier niet start. Het zijn de tenoren van de Giro die het mooie weer maken in Lombardije, de zware Tour en het WK hebben de andere nog niet gerecupereerd. Ongeveer een jaar na zijn zware beenbreuk wint Pozzovivo zowaar een monument. Evenepoel viel vroeg aan en leek ijzersterk. “Arrivederci” horen we Wuyts nog enthousiast roepen. Maar Evenepoel parkeerde zoals Nibali destijds in Luik. Twee Italianen weten hem nog op te rollen, Ciccone en Pozzovivo. In de sprint krijgt Giulio een schakelprobleem, waardoor Pozzovivo wint. De goddelijke Remco eindigt uiteindelijk pas als 17e, Nibali die gevangen zat door het ploegenspel wordt nog 3e. 5 minuten na de aankomst beseft Wuyts plots dat Pozzovivo gewonnen heeft, omdat hij continu de situatie in de Koppenbergcross op de voed zit te volgen.

  Vuelta: De Vuelta is de dupe van de hernieuwde wielerkalender. Hoewel iedereen aangaf met de volle goesting te willen koersen valt het deelnemersveld tegen. De organisatie wanhoopt echter niet, het zijn vooral de Spanjaarden die het mooie weer maken en dat bevalt hen wel. Jakobsen en Hodeg winnen samen drie ritten, Levevre reageert gepikeerd omdat de pers vooral bezig is met het feit dat ze de Ronde en Roubaix niet konden winnen. Verder zijn het ook renners waarbij de Vuelta pas hun eerste grote ronde is dit jaar die het mooie weer maken. Onder andere Mohoric, Fuglsang, Sivakov en Van Der Sande winnen een rit. Het eindklassement gaat naar Valverde, het was een goed keuze om te passen voor de Tour en de Giro. De tweede plaats gaat naar Tom Dumoulin, Enric Mas wordt derde.

  #556047

  Er zullen hier op regelmatige basis nog meer eigenzinnige stukjes over de wielersport verschijnen. Ik hoop dat het aantrekkelijk is om te lezen. Tips en/of opmerkingen zijn uiteraard altijd welkom.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.