Technische vraag: probleem met afstellen derailleur

|
10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • #246467

  Hoi wf’ers,

  Gisteravond mijn derailleur opnieuw proberen af te stellen, omdat sommige verzetten niet lekker liepen en de ketting van voren soms ook wat aanliep. Normaal lukte dit me wel, maar nu krijg ik het maar niet voor elkaar. 2 problemen:

  – Voorderailleur: ketting blijft klein beetje aanlopen op grote tandwiel (en bij kleinste kransjes achter). Heb derailleur aan binnenblad zo afgesteld dat het net niet aanloopt en op buitenblad middels stelschroef zover mogelijk naar buiten gezet. Nog steeds is dat niet voldoende. Iemand een idee?

  – Achterderailleur: ik krijg de ketting niet meer op de kleinste 2 tandwielen. Tot dat punt loopt ie eigenlijk prima, maar daar houdt het op. Zowel met stelschroeven als met spanningskabel geprobeerd op te lossen, maar zonder succes. Het lijkt ook wel alsof het draaien aan het wieltje voor spanning helemaal geen effect meer heeft. Kan dit kapot zijn gegaan door mijn gepiel? Wat kan er aan de hand zijn?

  Hoop dat iemand me nog wat tips kan geven. Alvast bedankt!

  Groeten, Peter

  #246470

  Is het derraileur niet verbogen?

  #246487

  Eigenlijk heb ik in zo’n geval maar één tip: niet zelf blijven aankl*ten.

  #246493

  @ jorryt: dat denk ik niet. Eerst lukte het nl. nog wel, maar na het verstellen dus niet meer. Ik ga voorzichtig genoeg ermee om, om te durven stellen dat het niet tijdens het verstellen verbogen is

  @ xistnc: haha, tja, die conclusie trek ik als ik hier geen goede gouden tip krijg om het zelf op te lossen. Ik voel me iig. niet te goed om er gewoon mee naar de fietsenmaker te gaan ;)

  #246501

  Tja. Zijn altijd van die afwegingen. Ik zat ook regelmatig zelf te klussen aan de fiets met behulp van google als bron. Maar ben daar toch mee gestopt hoor.

  Uiteindelijk is het ofwel zo dat je voor de pro’s toch net niet goed kan uitleggen wat het probleem is. Of je kan gewoon uberhaupt niet vinden wat je zoekt. Inmiddels breng ik gewoon mijn fiets zo nu en dan voor een onderhoudsbeurt weg. Soms gewoon omdat het me verstandig lijkt, soms ook omdat ik ergens iets hoor/zie/voel wat me zorgen baart of wat gewoon niet naar behoren werkt.

  Anyway. Ook mijn tip is dus om het gewoon fysiek bij iemand te laten zien die het kan verhelpen eigenlijk.

  #246537

  Mogelijke oplossing
  Voorderailleur. Mogelijk een tikkie gedraaid ? Of te slappe kabelspanning ?
  Achter: Ketting op de grote plaat voor en achter op het kleinste kransje. Dan opnieuw de kabel goed strak zetten.
  Toch niet per ongeluk een 7 speed derailleur met een 9 speed achterwiel ? ;-)
  Succes ermee

  #246660

  @ allen: bedankt voor jullie hulp. Ik heb het gisteravond voor 95% voor elkaar gekregen. Ketting komt in ieder geval weer op alle kransjes. Loopt ook bijna overal mooi, op 2 na. Dat krijg ik net niet voor elkaar, maar ik wil er nu niet meer te veel aan zitten, dus ik ga morgen toch nog even langs de fietsenmaker voor de laatste 5%.

  Grootste probleem was dat ik te rigoureus te werk was gegaan met de kabelspanning en stelschroefjes. Toch weer wat geleerd dus :)

  #246666

  Stelschroefjes moet je eigenlijk vooral afblijven. Die zorgen ervoor dat je derailleur niet te veel naar buiten of binnen kan, daar stel je de versnellingen niet mee af. Als je die schroefjes verkeerd afstelt dan loopt je derailleur mogelijk zelfs in je spaken, met alle gevolgen van dien.

  Kabelspanning regelt de afstelling.

  Meldt je fietsenmaker even expliciet dat je aan de schroefjes hebt gezeten dan weet hij dat ie dat moet controleren. Als fietsenmaker hoef ik 9 van de 10 keer niet aan de schroefjes te zitten bij het afstellen dus met een beetje pech zal je fietsenmaker daar ook niet aanzitten en je zit dus nog steeds met het risico dat je derailleur in je wiel loopt, hoe soepel je versnellingen ook werken.

  #246702

  Klopt Dekker, dat heb ik inmiddels ook geleerd. Schroefjes staan nu goed, want zowel op kleinste als grootste krans geen probleem. Maar ik zal het iig. melden. Bedankt!

  #246759

  Misschien mosterd na de maaltijd, maar welk materiaal heb je? Merk, type, serienummer, enz?
  Shimano?
  Kijk dan eens in hun technische helpdesk: http://si.shimano.com/#/
  Hier staat duidelijk uitgelegd per onderdeel / derailleur hoe je hem moet monteren en afstellen.
  Een weetje over 11-speed achterderailleurs, de afstelling van het achterpad komt erg nauw. Het loont dan om een pad-richter te gebruiken om ervoor te zorgen dat je derailleur recht hangt. Anders krijg je deze nooit goed afgesteld.
  Veel lees- en sleutelplezier!

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Headlines