Maak Tour de France aantrekkelijker

|
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 93)
 • #276922

  Beste wielerliefhebbers,
  Er wordt steeds gesproken en geklaagd over het feit dat De Tour de France zo saai is door de lange vlakke etappes en dat de sprints zo levensgevaarlijk zijn.

  Ik ben sinds 1987 naar de TdF gaan kijken, op mijn 17de. In het begin zat ik ieder jaar naar uit te kijken en zat ik uren aan de buis gekluisterd. Waarom? de spanning! Tijdritten, aankomst bergop, vluchters terugpakken in de laatste km. Demarrages.

  Nu ben ik wat ouder en heb geen enkel jaar sinds 1987 de tour overgeslagen, ik kijk nu idd alleen de laatste kilometers en mijn hart bonkt nog steeds in mijn keel bij een sprint.

  Ik zat te denken aan veranderingen in de tour om de tour nu, ook voor de jonge kijkers en in de toekomst leuker en spannender te maken. Daarom wil ik graag enkele ideeën opperen in de hoop dat het een bijdrage kan leveren en een start kan betekenen voor veranderingen in de tour waar toch veel wielerliefhebbers naar verlangen.

  1) Sprinters en algemeen klassementsrenners hebben andere belangen. Spaar de sprinters en algemeen klassements renners en maak de etappe uitdagender door:
  In een lange etappe van 210 km de parcours op te splitsen in 2 takken vlak voor ingang van een stad of dorp.
  De sprinters met 3 helpers stuur je naar tak 1 die leidt over een vlakke parcours door de stad om een tussensprint aan te gaan.
  De Algemeen klassementsrenners met knechten stuur je via tak 2 over een berg/heuvel waar zij onderling het gevecht aangaan en evt bonificatieseconden kunnen verdienen of een voorsprong in de rit kunnen pakken.
  Groep 1 en 2 kunnen na passeren van de stad of nadat ze de berg over zijn, weer bijelkaar komen door de 2 takken samen te laten komen. Dit zou je bij het passeren van meerdere steden/dorpen kunnen doen.

  Indien sprinters en algemeen klassementsrenners samen in een peloton aankomen rijden bij de finish dan kun je de volgende regel instellen indien er een massasprint aan zit te komen.
  Regel: vanaf de laatste 2 kilometers mogen algemeen klassementsrenners niet mee in de massasprint, zij moeten op een kleine afstand volgen.
  De sprinters krijgen ruimte door maximaal 3 helpers die hun sprinter naar de finish mogen brengen/lanceren. Gevolg: geen drukte, gedrang en irritatie en de kans op een lelijke valpartij is minimaal en te overzien.

  Indien vluchters kans maken om de dagwinst te pakken dan kunnen zij ongestoord zoals altijd voor hun kans koersen.

  Organisatorisch is het een kleine moeite aangezien een stad toch grotendeels wordt afgezet, en bovendien hoef je maar een deel van de stad af te zetten.

  De kijkers/bewoners en fans kunnen kiezen of ze naar de sprint kijken of op de berg willen staan. Betekent dat het verkeer wordt verspreid.

  Voor ploegleiders en begeleiders geldt: 1 ploegleider kiest voor tak 1 en 1 assistent voor tak 2 bijv, afhankelijk van de belangen die op het spel staan.

  Ik hoop dat mijn idee een oplossing kan zijn.

  #276936

  Mijn verhaal is net zo lang en saai als een lange vlakke touretappe met ik citeer Gijs Zonneveld”bewegend behang”. Maar je hoeft t maar 1x door te lezen hoor.

  #276943

  Correctie: thijs zonneveld

  #276944

  De Tour inkorten van 3 naar 2 weken is ook een optie dan kunnen renners 2 grote rondes rijden zoals de giro, vuelta en tour in 1 jaar. Het is toch niet van deze tijd dat een mens zo moet afzien en na zijn sportcarriëre opgebrand raakt? En zijn kinderen niet bij zijn jonge kindjes kan zijn?

  #276963

  wat een verschrikkelijk idee die 2 weken, ik krijg er gewoon jeuk van.

  #276997

  Het is helemaal niet moeilijk om het aantrekkelijker te maken, zie Giro. Het is gewoon pure onwil/commercie.

  #277006

  De sprint waar Sagan gedeklasseerd werd bewijst dat gedrang niets uitmaakt. Met 10 sprinters buitelen er nog 5 over elkaar heen.

  Wielrennen is als vissen. Niet iedereen kan het geduld opbrengen om er naar te kijken. Misschien is BMX-en meer iets voor jou.

  #277008

  Nou al de 2e x dat je mijn uitspraken jat Kingstown. Ben je fan? :)

  #277009

  Veel bijzonders en onzinnigs al voorbij zien komen deze tour, maar deze prangende vraag zie ik echt graag beantwoord:

  Wie heeft er zo weinig interessants in zijn leven dat ie naar vissen gaat zitten kijken?!

  Hoewel die vraag inderdaad ook eigenlijk gesteld mag worden over de Tour dit jaar. Wat dat betreft gaat de vergelijking dan wel op.

  #277037

  Volgens mij is het niet zo ingewikkeld om het allemaal wat interessanter te maken. Van iedereen die er verstand van heeft hoor je: het is zo gesloten omdat de Worldtourpunten zo belangrijk zijn. Er liggen er wat Worldtourpunten aan de streep van elke etappe maar er zijn er vooral veel op te halen bij het eindklassement. Daarom durft niemand meer aan te vallen.

  Oplossing: een apart tussensprint klassement met Worldtourpunten voor de eindwinnaar, Worldtourpunten voor het punteneindklassement zodat sprinters niet na twee weken afstappen en Worldtourpunten voor het bergklassement zodat echt goede klimmers voor dat klassement gaan. Vooral als dat interessanter is dan pakweg 8ste te worden in het algemeen klassement.

  #277040

  De balans is volledig weg in de Tour. De Giro heeft altijd de beste balans qua etappe’s.

  Ik zou zeggen UCI verplaats de tour naar mei en de Giro naar juli.

  #277047

  3km regel en 3 sec regel afschaffen. En voor de veiligheid veel minder renners en veel minder motoren. Alleen wt ploegen met 7/8 renners. Veel strengere tijdslimiet.
  Veiligere dwz brede en lange sprint aankomsten. Meer finishes bergop.

  #277054

  1) Kleinere ploegen, maximaal 7 renners.
  2) Kortere etappes, desnoods op een circuit.
  3) Vlakke aankomst mag, maar geen volledig vlakke ritten.
  4) In vlakkere ritten de tijd opnemen op 5km voor de streep (of daar in de buurt, afhankelijk van de situatie ter plekke), waarna vanuit het peloton 1 renner per ploeg mag meedoen aan de sprint. Iedereen die voor het peloton zit, doet ook mee voor de ritzege.
  5) Geen oortjes en ook geen andere vorm van elektronische communicatie tussen renners en team. Misschien ook fietscomputers verbieden, want die zullen geleidelijk aan alleen maar meer functies krijgen.

  #277059

  Het voorstel van JimTour is nogal artificieel. Het voorstel van Kirsipuu is niet zo relevant voor de vlakke etappes denk ik.

  De lange etappes is niemand echt blij mee, maar als stad X en stad Y betalen om start-/finishplaats te zijn en die liggen 220 km uit elkaar, wat te doen? En men wil toch ook heel Frankrijk door. Dit soort etappes zul je sowieso blijven houden. De etappes iets minder vlak maken zou een beetje helpen, maar dat is in Frankrijk niet makkelijk.

  Wat kleine verbeteringen zie ik wel. Je zou het aantrekkelijker kunnen maken om in de vluchtgroep te zitten in vlakke etappes, bijvoorbeeld door de tussensprint belangrijker te maken. Nu is het 20/17/15/13/11/10 t/m 1. Wat als je het 40-30-20-15-12-10 t/m 1 maakt? Een renner als Backaert zou dan nu op 70 punten staan. Goed, de vraag is of je dat wilt, en je krijgt ook een andere dynamiek (voor tweedelijnssprinters wordt zo’n ontsnapping ook interessant, waar dan wellicht het peloton weer op reageert). Misschien zijn er ook andere (betere) oplossingen om vluchtgroepen aantrekkelijker te maken, in ieder geval lijkt me een situatie waarin de ploegleider van Wanty het zijn renners verbiedt om in de vluchtgroep te zitten iets dat je als tourdirectie liever niet hebt…

  #277062

  Ik ben voor vlakke etappes. Ze hoeven overigens niet perse lang te zijn. Mag wel.

  #277065

  @ Klootje:

  Welke uitspraken?

  Overigens zie ik nog steeds niet in dat minder renners/ploegen alles veiliger/aantrekkelijker gaat maken. Ik vrees zelfs voor het omgekeerde. In de tijd dat er nog 10 renners per ploeg waren werd er minder geklaagd. Hoe minder renners hoe meer geklaag. Ik zie sowieso geen probleem afgezien van de mensen die constant vermaakt willen worden. Voor hun is wielrennen de verkeerde sport.

  Alles heeft te maken met commercialisering en de professionalisering . En dat veranderd echt niet. De geest is allang uit de fles en de tijd van banden om de nek en je eigen fiets moeten repareren die komt echt niet terug. “Niemand” wil dat en 1 van de gevolgen daarvan is dat het allemaal een stuk minder spannend en spectaculair is geworden. Als er dan toch iets veranderd moet worden verbied dan maar die computers op de fiets.

  #277071

  “In de tijd dat er nog 10 renners per ploeg waren werd er minder geklaagd.”

  Correlatie != oorzakelijk verband

  #277091

  Deze week waren er verhalen uit de oude doos bij Vive le Velo.
  De winnaar van de etappe kreeg toen 4 minuten Bonificatie ( nr 2 kreeg 2 min ) Waarschijnlijk waren dat etappes van 500 km ofzo.
  Maar boni minuten maken dat sprinters ook kans maken….

  #277120

  @poeksel:

  Als je Worldtourpunten kan pakken door hoog te eindigen in het tussensprintklassement maak je de vlakke etappes in mijn ogen juist wel aantrekkelijker. Mannen die nu nauwelijks kans hebben op punten komen dan wel ineens in aanmerking en kunnen daarvoor gaan rijden. Voor ploegen die geen top-klassementsman of topsprinter hebben wordt het tussensprintklassement een doel en gaan daarvoor strijden. Hoop ik. Net zoals er meer echt om de bollentrui zal worden gestreden als je daarmee Worldtourpunten kan pakken.

  #277126

  Ik las het niet helemaal goed, je hebt inderdaad een punt.

  #277136

  Poeksel, is dat eigenlijk een issue in jouw sport? Aantrekkelijker maken voor de volgers?

  #277141

  Ik vind het idee van Thijs Zonneveld net in de avond etappe erg goed: worldtour punten bij tussensprints en bergsprints.

  #277144

  @klootje: Ja, er wordt wel eens geklaagd over (te veel) remises. Ook zijn er tegenwoordig meer toptoernooien met korte bedenktijd (en dus meer fouten => meer spektakel).

  #277149

  De hele etappe, jaa de hele, naakte vrouwen langs de weg!!

  #277170
  Quote:
  Tomprocycling
  Ik vind het idee van Thijs Zonneveld net in de avond etappe erg goed: worldtour punten bij tussensprints en bergsprints.

  Zou Thijs hier mee lezen? Ik heb al veel ideeën van Zonneveld gehoord over het interessanter maken van de koers maar deze nog nooit.

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 93)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Headlines