Liveblog op WielerFlits

|
22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)
 • #468479

  Vorige maand hebben we tijdens de Giro d’Italia ons traditionele ‘Volg hier-topic’ vervangen door een Liveblog. Een grote groep van onze betrokken bezoekers was hier niet blij mee en heeft dat op verschillende manieren kenbaar gemaakt. Om de discussie een centrale plek te geven, openen we hierbij dit topic waarin we met jullie de toekomst van live verslaggeving op WielerFlits willen bespreken en antwoord geven op jullie vragen.

  Waarom een liveblog?
  Met WielerFlits willen we een plek creëren waar wielerfans naartoe komen, om zich te informeren over wat er speelt in de wielersport en dit met elkaar te bespreken. We zijn hierbij continue op zoek naar manieren om daarin te verbeteren. Met name in de verslaggeving van wat allemaal er speelt tussen start en finish, kunnen we nog wel wat verbeteren.

  Een volg-hier topic voorziet daar volgens ons onvoldoende in. Behalve dat we bezoekers die op zoek zijn naar de laatste stand van zaken in de koers wegsturen naar andere sites, waren we voor updates afhankelijk van bijdragen van anderen die misschien niet altijd beschikbaar zijn. We vonden dat dit beter moest en zijn daarom gestart met eigen updates van het koersverloop.

  Bovendien zorgt een liveblog ervoor dat we op een andere manier verslag kunnen doen. Het liveblog biedt bijvoorbeeld een plek voor het melden van wetenswaardigheden waar we normaal gesproken niet zo snel een bericht van zouden maken. Daarnaast kunnen onze redacteuren ter plaatse hier makkelijker foto’s, video’s en andere sfeerdetails kwijt, die niet direct in een wedstrijdverslag passen.

  Liveblog tijdens de Giro
  Tijdens de Giro hebben we met het liveblog alle etappes van start tot finish gevolgd. Ondanks de nodige kritiek, zien we dat er in grote getale gebruik wordt gemaakt van deze nieuwe feature. Zo werden de liveblogs 30% meer bezocht dan de volg hier topics tijdens de Giro vorig jaar. Ook de tijd die bezoekers besteden is met 21% toegenomen (terwijl dit al jaren een dalende trend vertoont).

  Terecht merkte een van onze leden laatst op dat kijkcijfers nooit het enige argument mogen zijn. Daar sluiten wij ons bij aan, maar desalniettemin zijn we blij met deze cijfers. We hielden rekening met een forse daling in het bezoek, maar dat blijkt (ondanks een vroege opgave van Dumoulin) niet het geval te zijn.

  Een van de punten van kritiek die we kregen, is dat wanneer je de tv aan hebt staan, de verslaggeving in het liveblog weinig tot niets toevoegt. Dat klopt, maar het liveblog is dan ook vooral bedoeld voor mensen die om welke reden dan ook niet in de buurt van een tv zijn. Met name op mobiel is het nu makkelijker om snel te weten te komen wat de actuele situatie in koers is.

  Ook kregen we van meerdere leden te horen dat er online betere livetickers te vinden zijn dan de onze. Dat geven we zonder problemen toe. Er zijn nog genoeg verbeterpunten en de komende weken gaan we nieuwe verbeteringen doorvoeren. Zo willen we grafisch duidelijker maken wat de huidige situatie is, bijvoorbeeld door het toevoegen van kopgroepen en tijdsverschillen.

  Wat we onderschat hebben, is hoe de chatbox ontvangen zou worden. In theorie is dit een ideale vorm om met elkaar te bespreken wat er op dit moment speelt. Daarnaast is het zo dat deze (extern gehoste) chatbox minder zwaar is voor onze server, wat betekent dat we drukke pieken beter op kunnen vangen.

  Nu blijkt dat we het reageren misschien iets te makkelijk hebben gemaakt. In de praktijk blijkt dat een chatbox een andere dynamiek met zich meebrengt dan de vertrouwde commentfunctie en niet bij iedereen in de smaak valt. Ook de (beperkte) grootte van de chatbox is voor een deel een doorn in het oog. We gaan dan ook kijken of we dit in de toekomst kunnen personaliseren, zodat iedere bezoeker zijn eigen gewenste grootte kan bepalen.

  Liveblog tijdens de Tour
  Tijdens de Ronde van Frankrijk zullen we opnieuw verslag doen door middel van liveblogs, waar we enkele verbeteringen aan toe gaan voegen. Om leden die een voorkeur hebben voor meepraten via de vertrouwde comment-functie tegemoet te komen, bieden we op het forum een plek waar de koers op een andere manier dan in de chat besproken kan worden. Elke dag zal hier een nieuw volg hier topic worden geopend. In het liveblog komt een link naar dit forumtopic.

  Om verwarring te voorkomen, kiezen we ervoor om het liveblog en het volg-hier topic niet samen in onze newsfeed aan te bieden. Het liveblog geniet hier de voorkeur, omdat bezoekers die geen gebruik maken van de reactiefunctie hierin sneller de laatste stand van zaken terug kunnen vinden.

  We beseffen dat dit compromis niet voor iedereen een gewenste oplossing is. Desalniettemin horen graag op welke manier we onze live verslaggeving kunnen verbeteren. We zijn dan ook benieuwd naar jullie (constructieve) feedback en verbeterpunten over het liveblog.

  #468489

  Ik vind het “nieuwe Volgblog en Chat” op zich een logische toevoeging aan Wielerflits. Ik mis echter zelf het tragere volg topic als Hang out plek voor de Harde kern” Jullie zouden het voorbeschouwings topic kunnen hernoemen naar “Volgtopic/ hangoutplek”

  Ik heb deze giro volfoende tijd in de chat doorgebracht om een iets zinnigs te zeggen. Als de koers nog kabbelt dan gaat het wel. Ondanks de off topic zaken als voetbal en tennis. Zodra de finale begint werkt de chat niet meer voor mij. Het gaat veels te snel, je kunt niet op elkaar reageren en ik heb al vaker gehad dat e.e.a vast loop voor kortere of langere tijd.

  Ik hoop dat er nog een rustige hangout plek blijft. En die Liveblog is prima maar kan nog wel beter,

  #468491

  Ik vond het eigenlijk wel mooi zoals het was. Op de rustige momenten een beetje keuvelen en geinen, op de spannende momenten veel inhoudelijk commentaar. Zodra de échte finale bezig was, zat ik op tv ook te kijken, en dan heb ik geen tijd om in de chat te tikken wat toch iedereen ziet.

  #468494

  Volg hier op het forum, prima!

  #468498

  Ik vind persoonlijk juist in de finale in een grote koers als de Giro de chat een vooruitgang op het livetopic, omdat door de drukte de vertraging op reacties in het livetopic nogal groot werd. Dat is met de chat geen probleem. Sowieso vind ik de chat een beter medium voor tijdens de koers dan een volgtopic en had dan ook graag gezien dat er vol op liveblog + chat werd ingezet, hoewel ik begrijp dat velen daar anders over denken en dus een compromis kan begrijpen.

  Naar mijn mening heeft de chat trouwens wel een harde kern, maar grotendeels bestaand uit andere leden dan het volgtopic.

  #468507

  Ik zou zeggen ga de komende tijd tijdens de Tour en Vuelta verder met doorontwikkelen en luister goed naar de kritieken. Blijf ook aangeven met welke verbeteringen jullie bezig zijn en misschien komen de voor en tegenstanders dan uiteindelijk dichter bij elkaar zodat er een product ontstaat waar iedereen over tevreden kan zijn. Dus geef wielerflits de kans om het product door te ontwikkelen en wielerflits hou de volgers goed op de hoogte… misschien dat we volgend jaar dan weer vooral bezig kunnen zijn met kijken naar de koers.

  #468515

  Juist door de snelheid van de chat ontbreekt alle mogelijkheid tot het inbrengen van nuance.

  De leukste vondsten of haarscherpste analyses verdwijnen binnen 5 ‘hup … !’ , ‘NEE! JA!’ , ‘Wie moet ik kiezen voor mijn shitpooltje?’ , ‘Wie was die renner die …?’ ‘ ‘@.., ik had het niet @ jou’ van je scherm de vergetelheid in. Ook is er een aantal fanatiekelingen op de chat terechtgekomen die het gewoon missen gelijk een mongolenwaaier, de hele toon wordt meer tienerig en dreinerig, vast te gek voor alle clicks weet ik veel maar een forse inlevering qua niveau.

  Ook het liveblog zelf vind ik persoonlijk van een hoog ‘no shit Sherlock’-gehalte en met een nogal overdreven Kirby-saus overgoten. Alles is vet ! Alles is spannend ! ZO gaat HET gebeuren ! DE streep komt naderbij ! De visuele vormgeving van de profielen is drama wat vast met copyright etc te maken heeft en er mist hoe de route precies op landkaartniveau verloopt.

  Voer met name een functie in waarbij je de ‘liveblog’ en chat van elkaar scheiden kan want voor een hele hoop bezoekers zal gelden dat ze maar 1 van de 2 willen zien. Ik wil best sportief de chat aanvliegen aankomende tour (want hij gaat sowieso door totaal ongeacht de feedback hier, ook daar hoef je geen Einstein voor te zijn) maar dan niet met dat Captain obvious – gedoe links er bij. Het leukste van volg hier is dat de gehele verslaggeving door je forumgenoten wordt verzorgd en dan op niet zo’n afgeschaafde, one size fits all veilige, it’s a small world after all – manier.

  #468522

  Volg hier topics heb ik nooit zo veel om gegeven, maar vond ik wel overzichtelijker om te lezen dan de chat.
  Het liveblog vind ik daarentegen juist wel fijn. Als ik zelf zit te kijken, heb ik het niet nodig, maar om tijdens mijn werk te weten hoe het er voor staat, is het wel makkelijk om even door zo’n liveblog heen te scrollen.

  #468611

  Zo’n uitgebreide inleiding nodigt nou niet meteen uit tot een open evaluatie. Het klinkt allemaal vooral als ‘wij vinden dit en wij willen dit nu eenmaal’. Tsja, dan heeft geen enkele evaluatie zin. Wat overigens prima past in een actuele trend op WF.

  De paar keer dat ik de Chatbox heb bekeken
  – werden binnen twee minuten zeven reacties ‘weggeflitst’
  – werd binnen een minuut negen keer de samenstelling van een kopgroep van 30 man gecopy/paste vanaf PCS
  – antwoordde iemand met ‘Ja’ op een vraag of opmerking, maar op welke?
  – deden enkele redacteurs van WF (die vroeger zelf via de volgtopics op WF actief zijn geraakt) een droevige poging om duidelijk te maken dat je via de chatbox best een discussie kunt voeren
  – struikelde ik over de hoofdletters en de uitroeptekens
  – vond iemand het nodig om mee te delen dat hij eerst nog even een nieuwe wasmachine oid ging kopen

  De paar keer dat ik de Liveblog heb bekeken
  – liep deze ruimschoots achter op de actualiteit
  – probeerden WF-redacteuren schijtlollig te zijn

  Als je een Liveblog goed doet, dus minimaal even goed als wat elders te vinden is, kan dat best meerwaarde hebben. Maar dan liefst in combinatie met het traditionele volgtopic. Zowel de Liveblog als de Chatbox zijn daarvoor geen geschikt alternatief. Een Chatbox is op geen enkele manier een geschikte feature, omdat het precies het impulsieve onderbuikgedrag stimuleert dat je als inhoudelijke community in het geheel niet moet willen.

  #468719

  De chatbox is inderdaad zoveel minder overzichtelijk en zo zwaar door kretologie overspoeld, dat in de chat van één etappe x-maal opnieuw naar de nieuwe Cima Coppi wordt gevraagd.

  Ik ben heel benieuwd hoeveel beter de liveblog wordt, want er moet echt flink verbeterd worden voordat er echt een toegevoegde waarde ontstaat. Het herinvoeren van een volwaardig volgtopic dat dan hopelijk alleen voor het serieus bediscussiëren van de koers gebruikt gaat worden lijkt alvast een grote verbetering ten opzichte van de Giro-chatbox met ambivalente functie.

  #468732

  Toen ik dit nieuwe forum zag had ik geen enkele zin om reageren, met de gedachte ach ze doen er tocg niks mee en de volgende ideeën zullen ook wel door onze strot worden geduwd. Maar vandaag zal ik ook mijn bijdrage hieraan leveren met wellicht de ijdele hoop dat de redacteuren toch eens niet alleen willen luisteren maar ook eens actie willen ondernemen.

  Zo’n uitgebreide inleiding nodigt nou niet meteen uit tot een open evaluatie. Het klinkt allemaal vooral als ‘wij vinden dit en wij willen dit nu eenmaal’. Tsja, dan heeft geen enkele evaluatie zin. Wat overigens prima past in een actuele trend op WF. (Quote van xstinc)

  Hier sluit ik mij volledig bij aan. De redacteuren claimen steevast dat ze zichzelf zeer meegaand vinden met de wensen en ideeën van gebruikers. Nou zal ik het nog 1 maal zeggen heren redacteuren dit kan veel beter.

  Mijn voorstel voor dit onderwerp is heel simpel:
  Houdt de liveticker met eigen berichten en dergelijke. Ikzelf zal hiervoor nog steeds naar sporza gaan aangezien deze kwalitatief zo ver voor jullie ticker staat dat je het nog geen stip aan de horizon kan noemen. Een verbeterpunt is de frequentie van updates aangezien er soms 20 minuten niks nieuws werd gepost. Daarnaast moet het grafisch veel beter. Maar het is niet per se de ticker waaraan ik mij stoor. De chat is met een woord bagger. Hieraan ga ik verder geen woorden vuil maken. Zet de ticker in een vast blok waarin je kan scrollen. Hierdoor kun je eronder nog een normaal blok zetten voor reacties. Mijn laatste tip is om een aantal frequente bezoekers van wielerflits, zij die willen, vooraf in te lichten over nieuwe ideeën. Hierdoor kun je deze ideeën testen voordat het idee de praktijk wordt.

  #468795

  “Om verwarring te voorkomen, kiezen we ervoor om het liveblog en het volg-hier topic niet samen in onze newsfeed aan te bieden. Het liveblog geniet hier de voorkeur, omdat bezoekers die geen gebruik maken van de reactiefunctie hierin sneller de laatste stand van zaken terug kunnen vinden.”

  Ik denk niet dat de reacties helemaal onderaan de pagina de gemiddelde bezoeker helemaal in verwarring zouden moeten brengen en ik zou de liveblog en reacties dan ook het liefst samen op 1 pagina zien.
  Opzich is in het forum ook prima maar ik betwijfel of er dan nog evenveel reacties zullen komnen.

  #469213
  Quote:
  ik zou de liveblog en reacties dan ook het liefst samen op 1 pagina zien.

  Een ontwerp met reacties onderaan de pagina hebben we overwogen, maar zien we niet als een ideale combinatie. Door de werking van het liveblog (waarbij om de paar minuten door een update het oudste bericht naar beneden verschuift), zou dit betekenen dat terwijl je de comments aan het lezen bent, deze regelmatig naar beneden verschuiven.
  Dit werkt denk ik behoorlijk irriterend. Dit valt weliswaar op te lossen met een iframe (waarbij het liveblog een vaste hoogte heeft), maar praktisch kleven hier weer andere nadelen aan.

  #469217

  @Martin
  Ik ben wel benieuwd aangezien ik weinig verstand van ict heb en nu ook voor het eerst het woord iframe hoor, wat zijn hiervan de praktische nadelen want dit leek mij juist de beste oplossing. Ik gaf al aan ‘vast blok’ maar voortaan zal ik dan dus het woord iframe gebruiken.

  #469261
  Quote:
  k ben wel benieuwd aangezien ik weinig verstand van ict heb en nu ook voor het eerst het woord iframe hoor, wat zijn hiervan de praktische nadelen want dit leek mij juist de beste oplossing.

  Voornaamste nadeel van een iframe is onder meer dat het de overzichtelijkheid van de liveticker beperkt. We vinden het gebruiksvriendelijker dat een gebruiker door te scrollen alle updates kan lezen, terwijl dat bij een vast blok (waar oude updates na verloop van tijd enkel oproepbaar zijn door een extra klik of andere actie) na verloop van tijd verdwijnen.

  #469283

  Ah, ok.

  #469337

  Ik ben verrast door het aantal negatieve reacties op het verhaal van de redactie, terwijl ze tegemoetkomen aan onze wensen. Ik vind WF best open in wat ze vertellen. Ze hadden al aangegeven dat ze eerst zelf gingen evalueren en het vervolgens aan ons voorleggen. Als ik het goed begrijp blijft de chatbox naast de liveblog, maar komt er een traditionele volg-hier bij op het forum. Dat lijkt me een prima oplossing voor de volg-hier-liefhebbers en de redactie kan verder gaan met hun liveblog waar blijkbaar best veel bezoekers op afkomen. Laten we niet vergeten dat de redactie ook een boel bezoekers bedient die geen reacties achterlaten. Eigenlijk zijn de reactie-achterlaters een minderheid van de bezoekers, die wel flink bijdragen aan de ervaring van alle bezoekers.
  Ik ben zelf een volg-hier liefhebber, omdat het meer inhoudelijk commentaar oplevert en vanuit dat standpunt zie ik ook een voordeel in de nieuwe opzet. Misschien gaan de snelle roepers zich uitleven op de chat en laten ze de volg-hier links liggen. Iedereen tevreden?

  #469339

  Nog inhoudelijk op liveblog/chatbox: (Waar ik niet van plan ben veel te komen in de Tour)
  -Ik vind het logisch dat bij het liveblog de nieuwste berichten bovenaan komen en bij de chatbox de nieuwste onderaan, maar is dat naast elkaar ook logisch? Misschien moeten bij beide de nieuwste berichten bovenaan komen. Ik dacht erover dat de chatberichten ook chronologisch misschien mee konden lopen met de liveblog berichten, maar als de chatbox extern is, zal dat wel te moeilijk zijn.
  – Het scrollen werkte niet lekker. Als ik door de chatberichten heenscrollde en helemaal beneden kwam, dan scrollde vanaf dat moment het liveblog naar beneden, terwijl ik mijn muiscursor bij de chatbox had.

  #471209

  Prima verhaal, wat mij betreft, Martin.

  Daarnaast vind ik de post van RV ook top.

  Volgens mij is er voor een volg-hier-topic en een livechat een heel ander publiek. Zoals het zich ook in dit topic manifesteert, zijn sommige mensen (‘harde kern’, ‘ouwe garde’, forumbezoekers) veel meer op zoek naar diepgang en waardevolle en originele bijdrages.
  Andere mensen zijn daar niet in geïnteresseerd (of niet in staat tot diepgaande discussies).
  Het lijkt mij prima in daarom beide doelgroepen op deze manier te bedienen. Ik kijk nu al uit naar de prachtige anekdotes die op het forum gaan verschijnen tijdens de Tour.

  Ik geniet er altijd van dat dit soort welgemanierde en welbespraakte discussies op het internet mogelijk zijn, Wielerflits is daarin best uniek.

  (En RV, xistnc e.a.: vergis je niet, de meeste mensen in Nederland zijn hier niet intelligent genoeg voor, laat ze lekker in de chat wat roepen.)

  #481023

  Alles wat er nu gebeurt is allemaal alleen maar gebaseerd op de aanname, en let op: dit is zeker een aanname, van WF dat een liveticker en een discussietopic naast elkaar verwarrend zouden zijn. Dat slaat “in my humble opinion” helemaal nergens op.
  Het is niet verwarrend als er achtereenvolgend een voorbeschouwing, de starttijden en de beperkte mening van twaalf nobodies een eigen topic krijgen, maar een liveblog en een discussietopic is er te veel aan? Jaja…
  Daarnaast is er overigens volgens mij helemaal niemand die commentaar heeft op het liveblog. Het is lang niet het beste liveblog dat er is; veel te veel randzaken, doorgestuurde tweets, lolligheid, en in vier uur tijd max. 20 koersgerelateerde berichten. Alleen dat is op zich geen reden om negatief te zijn. De reden voor alle negatieviteit is dat jullie in het proces ons een suffe chatfunctie in de maag hebben gesplitst. En dat vind ik echt kwalijk. Het getuigt ten eerste van weinig feeling met jullie vaste publiek en ten tweede hebben jullie jezelf ontzettend in de klauwen gesneden, want hierdoor is het liveblog een negatief thema geworden in plaats van een leuke nieuwe feature. En dit wordt versterkt doordat jullie het groepje vaste reageerders hebben weggezet in het verdomhoekje van WF, het forum.
  En daar erger ik me misschien nog meer aan dan aan die chatfunctie. Dat de vaste kern, met nou eenmaal hun nukken, vastigheidjes en gebruiksaanwijzing, blijkbaar minder belangrijk zijn dan de expansiedrift.

  #481053

  Helemaal eens met @West.

  #483482

  Mijn conclusie is dat het volgtopic in net forum doodbloedt. En niet omdat de volgtopic-adepten niet willen, maar het nodigt gewoon niet uit.
  Voor de live-chat is zelfs het van toepassing zijnde 3-letter-woord een eufemisme. Niet terug te lezen, tig keer dezelfde vraag en hetzelfde antwoord, maar door de ontbrekende koppeling van reactie op eerdere post onvermijdelijk.
  Mij ontgaat ook ten enenmale waarom niet het alternatief in elk geval tijdens de Vuelta getest zou kunnen worden, live-blog met chat ernaast bovenin, volg-reacties onderin. Eerst maar eens laten zien hoe onwerkbaar het zou zijn, maat ik verwacht slechts toegezwaaide lof!

22 berichten aan het bekijken - 1 tot 22 (van in totaal 22)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Headlines