Ik ben God niet

|
16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)
 • #468614

  Op Youtube zijn alle 7 afleveringen van de docu over Frank Vandenbroucke te zien.
  Op de elft van episode 4 benik werkelijk gaan zoeken van wanneer deze docu is, maar die is dus recent.
  Iedereen komt aan het woord uit de jaren negentig, waarvan we nu weten dat zo´n beetje alle renners EPO etc gebruikten maar er wordt met geen woord over gerept!
  Nee, het woord doping komt komt pas ter sprake als hij bij Cofidis zit en de frnse politie hem en Gaumont oppakt.

  Is het echt zo in Belgie dat het anno 2019 nog steeds onbespreekbaar is dat iedereen dat deed?
  De docu is best goed en volledig maar ik heb geen zin om alle 7 afleveringen te kijken wetende dat er niet smaar dan ook niets besproken wordt wat er in zijn tijd bij Mapei gebeurde..

  #468649

  Dan stop maar met kijken, wordt niet over gesproken. Meeste getuigen lefevere, van mol, Peeters zitten nog bij quick step, zullen voor hun medewerking wel geëist hebben dat het doping woord niet valt. Enerzijds verliest documentaire zo geloofwaardigheid anderzijds blijft het wel een straffe documentaire die vooral focust op de mentale instabiliteit van vdb. Het is onwaarschijnlijk welke prestaties hij toch nog kon leveren met zo een leven, doping of niet.

  #468746

  @joske

  Nu ik een stuk verder ben, in episode 5, begrijp ik wat je bedoelt.
  Het is echt heel triest en straf, goh :(

  Ik heb hem ooit nog gefotografeerd toen hij weer als liefhebber weer reed in 2007 was da denk ik.. Ik zal gelijk die beelden weer eens opzoeken.

  #468773

  Hij reed op de pot belge oftewel duivelselixer! Daar zat ondermeer cocaine, heroine en amfetamine in. Geen wonder dat hij labiel werd. Kon wel met een stijve s’nachts naar Sarah rijden tijdens de ronde van Spanje en de volgende ochtend fris en fruitig aan de start staan en winnen! Kom naar nu nog es om. Al die mannen werden gek, Pantani, Jimenez en van Ulrich is ook niet veel meer over.

  #468806

  @rouleur
  Maar hoe zit dan met doping controles? Renners werden toch gecontroleerd zo nu en dan bij de koers?

  In aflevering 6 waar hij weer opgepakt wordt nadat Sainz met zijn auto was aangehouden ( waar alleen maar homeopathische middelen in zaten zegt men in de docu) en waar bij een huiszoeking in VDB´s huis volgens de getuigen over datum zijnde doping werd gevonden.

  Lefevre, van Mol, Maeschalck etc. wassen hier hun handen in onschuld. Ze zeggen duidelijk dat ze dachten dat hij clean was, en niet wisten van het contact met Sainz.
  Op deze manier worden toch zowel Sainz als VDB geofferd? Want we mogen toch aannemen dat er bij Domo Farmfrites in 2002 volop door iedereen EPO etc. gebruikt werd? En zo werken de makers van deze docu toch mee aan zuivere geschiedvervalsing?
  Of zie ik dat verkeerd?

  #468865

  Als er al naar een ploeg wordt verwezen, is het Cofidis. Met Gaumont in het bijzonder. Met de voice-over wordt vaak het gebruik van drugs genoemd, maar waar het dan precies om gaat, is mij niet duidelijk. Bij de haartest, bij zijn schorsing van twee maanden, was de test negatief. Ik meen ergens te herinneren dat er destijds werd gezegd dat dat door het blonderen kwam. Of dat werkelijk zo werkt?

  #468912

  @donquijote De controles waren lange tijd gebrekkig . Er waren maskeringsmiddelen en nieuwe niet-traceerbare varianten (Aranesp bv. de wespen van Museeuw) en het biologisch paspoort werd pas in 2008 ingevoerd. Hoe ze het allemaal deden weet ik niet maar een Boogerd bekende uiteindelijk epo, groeihormoon en bloeddoping gebruikt te hebben en is nooit gepakt. Net als Armstrong en vele anderen.

  #468925

  @rouleur
  Ja dat snap ik.
  Maar de “Pot Belge” die je noemt met heroine, cocaine en amphetamine was natuurlijk wel gewoon op te sporen.

  #468927

  De docu is volledig gebaseerd op het eigen boek van VDB, daarin werd ook niet over doping gesproken.

  En wat de getuigen in de docu betreft, die zijn of zo blind voor de gebreken van VDB of zitten zelf nog volop in de wielrennerij en dan meestal nog eens in het QS-kamp…

  #468934

  @donquijote Het schijnt dat ze die vooral op training en in hun vrije tijd gebruikten, of hij nam voor de start nog een nieuw zakje bloed. De controles in de Vuelta heb ik nooit veel vertrouwd gezien winnaars als Cobo en Horner.
  https://nos.nl/artikel/2273909-langlaufer-hauke-op-heterdaad-betrapt-tijdens-toedienen-bloeddoping.html

  #468958

  Entourage die zegt: ik ben er zeker van dat hij schoon reed.

  Prachtportret, wanstaltige docu.

  Alsof er gezegd is, wat is het minimale dat we kritisch moeten zijn? Waar komen we nog net mee weg? Zo wordt ie dit ding.

  #469090

  Heb even de foto´s opgezocht die ik van hem maakte in West Vlaanderen op 24 juli 2009. Hij signeert zijn boek voor een fan, na de koers.
  Hij ziet er goed en blij uit. Dat was dus 2 maanden voor zijn dood.
  Hij koerste, misschien ziet hij er daarom zo gelukkig uit want hij was immers iets aan het doen dat hij graag deed: Koersen. Maar misschien is het ook wel zo zoals in de docu gezegd wordt, namelijk dat hij weer gelukkig was.

  All in all een aangrijpende 7 delige serie/docu van een in mijn ogen misschien wel geesteszieke man die als hij geen wielrenner geweest zou zijn ook hoogstwaarschijnlijk soortgelijke problemen gekend zou hebben.
  Helaas is de serie een totale aanfluiting want het hele dopinggebeuren wordt buiten beschouwing gelaten, wat zetten Lefevere, Wuyts c.s. zichzelf voor gek zeg. Iedereen weet nu in 2019 wel dat alle renners rond de eeuwwisseling volop van alles gebruikten. En op deze manier zwijgen daarover maak je je zelf belachelijk, en zoals ik al eerder zei offeren ze eigenlijk VDB en Sainz voor hun eigen onschuld.
  Een schande dat Canvas Daar aan meewerkt . Ik ben het met Kielabokki eens: “Prachtportret, wanstaltige docu”

  Frank zat overigens wel als een god op de fiets zeg, prachtige lange dijbenen. Zijn dochter zit hetzelfde op de fiets!

  #469326

  Heb er wel geboeid naar gekeken. Inderdaad blijft het epo-tijdperk wel heel vaag op de achtergrond. De zelfdestructie van Vandenbroucke werd gefaciliteerd door de toenmalige tijdsgeest, dat lijkt me duidelijk. Toch vraag ik mij af of het heel veel anders zou zijn afgelopen met Vandenbroucke indien hij geleefd had in een ander tijdvak. Ik zie hem meer als tragisch slachtoffer van zijn eigen talent en persoonlijkheid dan als slachtoffer van het epo-tijdperk.

  #469335

  Precies Jacco!

  Met je laatste zin ben ik het zeker eens. Zo kwam het wel naar voren in de docu.

  Maar dat VDB´s onstabiele gedrag gefaciliteerd werd door het EPO (en niet alleen EPO hè!) tijdperk lijkt me evengoed duidelijk, vandaar dat het me wel erg tegen borst stuit hoe allen; Lefevere, Peeters, Museeuw, Van Mol, Nachtegale etc. hun handen in onschuld wassen.
  Nogmaals: Een regelrechte schande.

  Als je trouwens die foto´s uit 2009 van VDB wil zien kan ik ze wel weer even ergens neerzetten.
  Misschien zijn het wel de laatste foto´s van hem als renner, bedenk ik me nu…

  #469457

  Ik hoop en denk dat buiten het totaal negeren van het doping aspect en ook het vergoelijken van veel van de daden van Vdb er wel wat waarheid in de documentaire zit. Het is, zoals hierboven gezegd, gebaseerd op zijn bibliografie die ook heel straf is om te lezen. Zijn familie lijkt toch veel dankbaarheid te tonen naar de andere getuigen en zeker zijn vader zou toch moeten weten hoe in die tijd de vork in de steel zat. Vandenbroucke lijkt me inderdaad vooral slachtoffer van zijn eigen labiele persoonlijkheid, echter zou dit ook wel fel versterkt geweest kunnen zijn door alle middeltjes zoals de pot belge die hij moest pakken om mee te kunnen. Hoe het hem in een proper tijdperk zou afgegaan zijn zullen we helaas nooit weten. Dat hij uiteindelijk sterft aan een longembolie in Senegal na zo een leven en zelfmoordpogingen, onwaarschijnlijk.

  Dat canvas (of alle belgische media) helemaal niet kritisch is, is iets dat de laatste jaren terug helemaal de verkeerde richting uit gaat mijns inziens. In programma’s zoals de kleedkamer en extra time koers komen lefevere en collega’s droogjes uitleggen dat ze zoveel winnen omdat er zo een goede sfeer is maar een kritische vraag over bijvoorbeeld dokter Ibarguren wordt gewoonweg niet gesteld. Nu ja de reporter van de hln affaire indertijd zal nu wellicht niet meer aan de bak komen, bijt niet in de hand die je voedt vermoed ik. Van een onafhankelijk nieuwsorgaan dat de vrt/canvas zou moeten zijn (in theorie) mag je toch wel meer verwachten vind ik. Alleen Vandeweghe durft nog eens iets zeggen: https://www.demorgen.be/meningen/ik-ben-god-niet-lijkt-goede-televisie-maar-op-cruciale-momenten-wordt-een-loopje-genomen-met-de-feiten~bfc45835/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  #469621

  Thanks voor de link Joske. Verfrissend kritisch, voor Vlaanderen.

16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.