Geweldige column van Thijs Zonneveld over Gent Wevelgem 2015

|
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 26)
 • #56950

  Het duurde. En het duurde. En het duurde. De uren vlogen voorbij, en af en toe ook een renner met een fiets, maar de kilometers vlogen niet. Gent-Wevelgem duurde een week. Minstens.
  Soms zijn er koersen die lang duren omdat er niets gebeurt. Vlakke Touretappes waarin je urenlang tegen het smoelwerk van de eenzame vluchter Jean-François La Crêpe aan moet kijken, heuvelklassiekers waarin tweehonderd renners wachten op het laatste klimmetje, Vuelta-ritjes die speciaal zijn ontworpen voor siësta-liefhebbers.

  Gent-Wevelgem is normaal gesproken ook heel saai. Een wedstrijd voor sprinters – de bankiers van het peloton. Nooit op kop rijden, nooit een handje uit de mouwen steken voor anderen, maar op het laatst wel een sprintje trekken om de bonus op te halen.

  Welnu, gisteren was Gent-Wevelgem niet saai. Gisteren duurde Gent-Wevelgem een week omdat er zo veel gebeurde dat je het niet in één dag of in één koers kunt passen. En al helemaal niet in één column. Om de Gent-Wevelgem van gisteren te beschrijven heb je minimaal een trilogie van zestigduizend pagina’s nodig, bedrukt met heel kleine lettertjes.

  Je kunt een hoofdstuk of tien schrijven over de wind die renners en fietsen wegblies als plastic zakken van de Aldi over een leeg parkeerterrein. Je kunt een betoog van honderdduizend woorden tikken over de waanzin van koersen met windkracht negen, en je kunt een net zo groot pleidooi schrijven over de schoonheid ervan.

  Je kunt een paar perkamentrollen vol penselen over de Edele Kunst van het Waaierrijden. Of over het moment dat Geraint Thomas boven de berm zweefde als een fakir op een vliegend tapijt.

  Je kunt een schrift zo dik als het telefoonboek van Shanghai vullen over de tactische keuzes van Stijn Vandenbergh.

  Je kunt in vijftig tinten grijs dwepen met de netkousen van Luca Paolini.

  Ribbedebie

  Je kunt een column of tien tikken over Gert Steegmans, die halverwege de koers besloot te gaan waterfietsen.

  Je kunt een onderzoeksteam van twintig man zetten op de vraag waarom sommige halvegaren een wielsetje met hoge velgen staken.

  Je kunt een week talkshows vullen – zelfs zónder Peter R. De Vries – met Michel Wuyts die heel zachtjes ‘Ribbedebie’ in de microfoon fluistert als antwoord op elke vraag.

  Je kunt een documentaire maken over de eenmanswaaier van Jurgen Roelandts.

  Je kunt een cursus ‘Hoe Doe Je Zo Onhandig Mogelijk Een Regenjackje Uit’ geven, gepresenteerd door Sylvain Chavanel.

  Je kunt een seizoen 24 maken met Jack Bauer als Jack Bauer, waarin hij terroristen uitschakelt door ze een racefiets inclusief twee volle bidons tegen hun hoofd te gooien vanaf de overkant van de sloot.

  Je kunt – ach, jongens, je kunt de Gent-Wevelgem van gisteren niet beschrijven. Ook niet als je het probeert.

  Laat ik het zo zeggen: de volgende keer dat iemand je vraagt waarom je in godsnaam toch altijd naar dat wielrennen kijkt, dan sleep je diegene met zijn haren achter een computer, Google je op ‘YouTube Gent-Wevelgem 2015’ en klik je op play.

  Want de koers van gisteren is het beste bewijs dat wielrennen de zwaarste, belachelijkste en mooiste sport is die er bestaat.

  *Auteur Thijs Zonneveld is een ex-wielrenner. Hij werkt als sportverslaggever bij het AD en schrijft daarnaast columns voor NUsport.nl.*
  http://www.nu.nl/sport-column/4021095/koers-week-duurde.html

  #56951

  Hierboven een geweldige column van Thijs Zonneveld over de koers van het seizoen waarschijnlijk?
  Echt een prachtig stuk, nog nooit zoiets moois gelezen.

  #56953

  Mooi idd.

  #56954

  Mooi stuk, doet me direct weer nagenieten van de prachtige koers van gisteren. Goh wat is Thomas toch ook een mooie renner.

  Maar wat wordt er precies bedoelt met Ribbedebie?

  #56958

  @javier

  hahah die begreep ik ook niet. Iemand die hier het antwoord op weet misschien?

  #56959

  Dit verduidelijkt het één en ander. De columns op hetiskoers over Gent-Wevelgem (het zijn er een hoop) zijn trouwens ook zeker het lezen waard!

  Vind Zonneveld een beetje een gladjakker, maar schrijven kan hij als de beste!

  #56960

  Michel Wuyts zegt altijd dat iemand ‘Ribbedebie’ is, als iemand weggesprongen is en zal gaan winnen. Paolini reed weg, Terpstra en Thomas gingen erachteraan, maar toen zij gingen kijken, kwam Wuyts: “Hij is ribbedebie!” En Jose: “Jua, hij is ribbedebie.”
  Typische Wuyts-uitspraak.

  #56962

  Ook BramTankink vond het een mooie column:

  Quote:
  Bram Tankink @bramtankink · 12h 12 hours ago
  @thijszonneveld top column Thijs. Tijdens de koers hebben we ook vaak gezegd ‘dit is waanzin’. Maar stiekem vonden we het schitterend.
  #56966

  De eenmanswaaier van Roelandts. :p

  Inderdaad fantastische column.
  Van begin tot eind genoten van deze koers. Professionele renners die op het vlakke demmareren en geen 35/u halen.

  #56968

  @Kobe

  Hahah klopt helemaal. Volgens mij was af en toe de snelheid maximaal 15/20 km per uur wat natuurlijk nog steeds verdomde hard is in zulke omstandigheden.
  Daarnaast zuur dat Dylan Groenewegen van Roompot gediskwalificeerd is. Rijdt je de koers uit wordt je eruit gezet, schandelijk van de organisatie!

  Driedaagse zal denk ik morgen afgelast worden toch? Windstoten van meer dan 100 km/h verwacht met heel veel regen!

  #56979

  Het was inderdaad een mooie koers, het zal wel de laatste keer zijn dat zoiets kan door het aanstaande slecht-weer-protocol van de UCI. Een ander minpuntje was de protestactie van de boeren met tractoren. Ze stonden dan wel niet op de weg maar ik kan me voorstellen dat een eenzame vluchter (Roelandts) toch een stresshormoon produceert met al die schreeuwende boeren langs de kant wat een negatieve invloed had op zijn presteren. Met een ander publiek langs de kant had hij misschien wel gewonnen.

  #56981

  Ben het wel volledig eens met deze zin uit de column:

  Je kunt een schrift zo dik als het telefoonboek van Shanghai vullen over de tactische keuzes van Stijn Vandenbergh.

  Man man wat maakt die vent toch vaak tactische fouten. Echt een uitstekende renner maar zo’n laag intellect als het aankomt op ploegentactiek.

  #57098

  Thijs Zonneveld schrijft leuke stukjes, maar ik vind dat Frank Heinen het altijd nog even wat mooier vervat: Column Frank Heinen over Gent-Wevelgem

  #57100

  Thijs (bijna*) altijd +10
  Tekst letterlijk kopiëren -1

  (*) het blijft een Ajacied :|

  #57126

  Die column van Frank vind ik inderdaad nog mooier maar beide columnisten hebben het vooral te danken aan die prachtige koers zelf.

  #57127

  @pirazzi
  Die boeren leken eerder op fans dan op een woedende menigte. Een commentaar wat ik overigens ook las bij deze prachtige foto’s (die ook wel het vermelden waard zijn)

  http://cyclingtips.com.au/2015/03/photo-gallery-2015-mens-gent-wevelgem/

  #57128

  Prachtige foto’s Wheely!

  #57182

  Protesterende boeren gaven eerder nog een extra dimensie, gekkigheid ten top, prachtig. Denk dat Roelandts er ook alleen een kick van kreeg, hij ging pas na de boerenzone stuk niet?

  #57191

  Column was wel OK vergeleken met zijn normale wrk. Hij heeft er ook van genoten. Circus, F*ck het UCI-protocol, leve de koers!

  Jullie ook gezien dat ‘sir’ Wiggins liep te mekkeren bij de jury, welnu, laat hem maar helemaal niks presteren in Roubaix aub.

  #57205

  Het is gewoon prachtig hoe sommige mensen de heroïek van de wielersport kunnen beschrijven! Echt superknap

  #57271

  Mooie column inderdaad. En van Frank Heinen kan ik ook altijd genieten.

  #57276

  Mooie column, zeker als je de koers hebt gezien. Ik ben zelden zo blij geweest als afgelopen zondag dat ik mijn oude videorecorder had ingesteld voor een koers die ik normaal gesproken alleen in samenvatting kijk.

  #57314

  Ik heb een groot deel van de wedstrijd ook opgenomen (op hard disk) en zal dat waarschijnlijk gaan terug bekijken bij de eerstvolgende saaie Tour-etappe.

  #57319

  http://www.yarak.cc/gentwevelgem

  Nog wat mooie foto’s

  #57340

  Prachtige foto’s klootje!
  Vooral als ze daar die boeren voorbij reiden.

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 26)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Net binnen