De 50 meest aansprekende Wielerkoersen (25 (semi-)klassiekers en 25 meerdaagsen.

|
16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)
 • #779636

  In een tijd dat wielrennen alsmaar meer mondialiseert en het aanbod groeiende is, kan ik de hang naar wat vertrouwd is niet onderdrukken. Meer dan welke sport ook leent wielrennen zich voor heldenepossen uit het verleden en koersen met een rijke historie, genieten mijn voorkeur. Hieronder volgt een lijst met de 25 mooiste een- en meerdaagsen. Benieuwd naar jullie zienswijzen… wellicht zie ik nog enkele parels over het hoofd.

  (semi-)klassiekers:

  – Amstel Gold Race
  – Brabantse Pijl
  – Clasica de Almeria
  – Clasica San Sebastian
  – E3 Saxo Bank Classic
  – Gent – Wevelgem
  – Giro dell’Emilia
  – Giro di Lombardia
  – Gran Premio Industria e Artigianato
  – Grand Prix de Denain
  – Grand Prix la Marseillaise
  – Kuurne – Brussel – Kuurne
  – La Fleche Wallone
  – Liege – Bastogne – Liege
  – Milano – San Remo
  – Milano – Torino
  – Omloop het Nieuwsblad
  – Paris – Roubaix
  – Paris – Tours
  – Ronde van Vlaanderen
  – Scheldeprijs
  – Slag om Norg
  – Strade Bianche
  – Tro-Bro Leon
  – Trofeo Laigueglia

  meerdaagsen:

  – Benelux Tour
  – Criterium du Dauphine
  – Etoile de Besseges
  – Giro d’Italia
  – Paris – Nice
  – Route d’Occitanie
  – Ruta Ciclista del Sol
  – Settima Internazionale di Coppi e Bartali
  – Tirreno – Adriatico
  – Tour de France
  – Tour de l’Avenir
  – Tour de l’Isard
  – Tour de la Provence
  – Tour de Pologne
  – Tour de Romandie
  – Tour de Suisse
  – Tour des Alpes – Maritimes et du Var
  – Tour Down Under
  – Tour of Britain
  – Tour of the Alps
  – Volta ao Algarve
  – Volta Ciclista a Catalunya
  – Vuelta a Burgos
  – Vuelta Ciclista a Espana
  – Vuelta Ciclista al Pais Vasco

  Sidenote… dit is een alfabetische opsomming van de mooiste 25 overall.

  #779723

  De meningen zullen hierover verdeeld zijn maar GP Québec en GP Montréal horen in mijn ogen hier zeker bij.

  #779814

  die zitten wat mij betreft in een groepje kort erachter met ook Dwars door Vlaanderen, Le Samyn en de twee klassiekers uit Zwitserland (Aargau en Lugano), maar geen enkele uit bovenstaande 25 zou ik ervoor inwisselen.

  Jij wel?

  #779819

  Ja hoor, Almeria, Premio Industria en Denain sowieso.

  #779822

  Plouay, Parijs-Brussel en Frankfurt (alleen al om de naam Rund um den Henninger Turm) vind ik koersen met een rijke historiek, zou ik altijd verkiezen boven de 3 die Ab noemt.

  #780330

  Parijs – Brussel is voor mij een relatief onbekende, interessant.

  #780685

  Bij de ronden mis ik Itzulia Basque Country en de Belgium Tour en ook de Gran Premio Miguel Indurain of Tre valli Varesine zouden wat mij betreft erin horen. En de reeds eerder genoemde Plouay en Frankfurt en de Canadese koersen. Maar zou er wel teveel krijgen dan, want zou puzzelen worden welke koersen naast Brabantse Pijl en La Marseilaise bij de eendaagsen eruit moeten en bij de meerdaagsen zou ik Besseges en (dit zullen velen vreemd gaan vinden) de Tour de France elimineren.

  Die laatste koers is veruit de saaiste van de drie grote ronden en ondanks het feit dat ze hebben getracht het parcours wat meer divers te maken, is de spanning qua klassement er vaak na één bergetappe al uit. Daarnaast zitten er altijd een hele rits relatief saaie etappes bij (zoals de laatste over de Champs Elyssee) die soms maar enkele kilometers interessant zijn. Wat dat betreft zijn Giro en Vuelta al jaren zowel voor de renners als de kijkers een stuk uitdagender. Enige wat de ronde interessant maakt is de hele mediahype eromheen.

  #780860

  Gerrit, ik ga zeker met je mee dat de Tour de minst interessante is van de drie Grote Ronden. Alleen qua deelnemersveld is het wel grandioos altijd, de Giro moet het soms met een handjevol toppers doen. Maar juist dat geeft dan weer een veel meer onvoorspelbaar wedstrijdverloop.

  Voordeel van de Tour is ook de meest ideale plek op de kalender.

  Itzulia Basque Country, daar heb ik nooit eerder van gehoord. Ik ben benieuwd naar je verhaal hieromtrent.

  #780861

  Is de Itzulia Basque Country niet gewoon de Ronde van het Baskenland? Want die staat er als Vuelta Ciclista al Pais Vasco al vermeld.

  #780900

  Dat is ‘m ja 😉

  #781848

  @Wim Kruithof

  Die ideale plek op de kalender is vooral voor het publiek omdat het in de vakantie valt, maar als je als renner 2 grote ronden goed wilt zijn dan is het handiger om te proberen te pieken in de Giro en de Vuelta. Het is vaak net te lang om de Giro en de Tour of de Tour en Vuelta te combineren. Al wordt het wel gedaan en soms zelfs met succes.

  En qua deelnemersveld zie je toch altijd een aantal renners die niet voor de Tour gaan. Vorig jaar waren dat bv. Bernal, Pinot en de broertjes Yates. Op zich wel logisch aangezien ze tegen een Pogacar zo goed als kansloos lijken en dan heb je ook nog eens Roglic.

  Maar bij de Giro en Vuelta zijn altijd wel een stuk of 10 namen te noemen die podium kunnen rijden, terwijl ik bij de Tour maar een paar extra namen kan opnoemen. En dan vergeten we de verrassingen zoals Caruso, Carthy, Haig, Geoghegan Hart, Hindley en Vingegaard die vooraf niet op het podium werden verwacht. En van die laatste namen is alleen Vingegaard de verrassing in de Tour, dus de grootste verrassingen zijn juist bij de andere ronden (iets vaker de Giro overigens) En dat maakt het voor mij en de neutrale kijker denk ik veel interessanter, maar dat was je al met me eens.

  #781895

  Jammer dat we de Züri Metzgete/Kampioenschap van Zürich niet meer aan de lijst toe kunnen voegen. Mooie koers was dat, helemaal als het qua weer begon te spoken.

  #783845

  Gerrit, eens. Daarom hoop ik enorm dat Roglic komende jaren het geweer van schouder verandert en vol voor de Giro gaat. Zou echt zonde zijn als hij uiteindelijk ‘enkel’ de Vuelta won – Pogacar zie ik hem niet kloppen – en de Giro is als liefhebber, veel mooier om te volgen.

  Alleen de Tour is overal, dat maakt het mooi. Iedere dag tot in de late uurtjes wordt gemijmerd over heldenepossen en iedere krant schrijft erover. De Giro wordt chronisch tekortgedaan.

  #784019

  Wim, dat klopt, maar we mijmeren over de Tour in de avonduren, vanwege de vakantieperiode… Had de Giro of de Vuelta in die periode gezeten dan was dat de grootste etappekoers van het jaar geweest. Ik vind dan ook dat niet alleen de Giro tekort wordt gedaan, maar de Vuelta ook. Heb ook daar mooie en heroïsche momenten meegemaakt.

  De aandacht voor een Giro of Vuelta is er alleen als er opeens een Nederlander de kans maakt die koers te winnen. Toen Kruijswijk het roze droeg, ging de NOS het opeens uitzenden en ook met Dumoulin zagen we opeens livebeelden uit Italië en later uit Spanje. Terwijl die koersen voor een mooier schouwspel zorgen dan de meeste Touretappes.

  Maar goed, de Tour heeft dat geluk en als wielerliefhebber mogen we blij zijn dat er 1 koers in het jaar is, waar hele programma’s omheen worden gemaakt.

  #784024

  Maar zouden we dan toch een renner gaan krijgen die alle andere in de schaduw zet en die vaker dan 5 keer de Tour gaat winnen. Qua leeftijd kan Pogacar nog jaren mee. Meen dat het bij het commentaar van Milaan-Sanremo was dat daar door de commentatoren al over gesproken werd en het vergelijk met Eddy Merckx al werd gemaakt. Vooral omdat Pogacar naast de Tour al een aardige palmares aan het opbouwen is.

  Karsten Kroon gaf nog wel aan dat het voor iemand als Pogacar moeilijker is om al die andere koersen die Merckx gewonnen heeft eveneens te winnen aangezien men tegenwoordig veel minder koersen per jaar rijdt. Maar dat het indrukwekkend is wat Pogacar tot nu toe laat zien staat als een paal boven water.

  Zal voor Roglic en andere klassementsrenners inderdaad erg lastig worden die man te verslaan en wellicht is het alleen daarom al raadzaam om de focus niet elk jaar ook op de Tour te leggen.

  #784193

  Helemaal eens, stel dat een Avondetappe werd georganiseerd die drie weken door Italië of Spanje meereist, zou prachtig zijn. Maar het gros van de Nederlanders wil vooral in de zomervakantie, dikbuikig hangend op een terrasstoel of langs de koers in Zuid-Frankrijk, meegenieten van wielrennen. Om erna tot aan de Amstel niets meer te kijken. Ik hoop dat wielrennen steeds meer toegankelijk wordt voor het grote publiek en steeds meer aandacht absorbeert. Dat zou een Giro of Vuelta alleen maar recht doen.

  Maar inderdaad, ik vrees dat Pogacar lang gaat domineren. In ieder geval heb ik Roglic nog niet een keer zijn jongere landgenoot zien verslaan. Weliswaar in Baskenland vorig jaar, maar dat was vooral op ploegenspel en tactiek gebaseerd. Zoiets zou UAE in de Tour niet overkomen. Ik zou werkelijk niet weten hoe en waar Roglic Pogacar moet kloppen.

16 berichten aan het bekijken - 1 tot 16 (van in totaal 16)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

Headlines