Combi Tour-Vuelta voor klassementsrenners

|
25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 106)
 • #97627

  Het is opvallend dat meerdere renners na een topklassement in de Tour overwegen of al hebben besloten om ook de Vuelta te rijden. Sommigen vragen zich af waarom Gesink en Mollema dit dan niet kunnen. Een gedachte die bij me opkwam was dat een renner die uitkomt rond plaats 6 / 7 / 8 waarschijnlijk meer in het rood heeft moeten rijden. Immers, de absolute toppers (klassementsleider en diens directe concurrenten) rijden minder lang op of vlak onder hun limiet dan degenen daar net achter. Gesink en Mollema waren zeker in de afgelopen Tour precies die renners die het vaakst in de positie kwamen van net aanhaken of net afhaken en alles moeten geven om de achterstand te beperken. Renners als Froome, Quintana, Valverde, Nibali en in mindere mate Contador zaten vaker in het spel van tempoversnellingen en herstelmomenten… het tactisch steekspel.

  Zo kwam ik op het idee om een compleet overzicht te maken van de resultaten van de top 10 van de Tour in de Vuelta, en ik heb de Giro ook meegenomen. De voorgaande vijf jaar heb ik bekeken. In de berichten hieronder plaats ik de uitkomsten en wat mij daarbij opvalt.

  #97628

  – Van de 50 verdeelde top 10-eindklasseringen in de Tour in de jaren 2010-2014 is er geen enkele voorafgegaan door een top 10-klassering in de Giro. Niemand van al de betreffende renners heeft zelfs maar de Giro gereden. Er was wel ene Contador die in 2011 in eerste instantie tot een vijfde plaats kwam na Giro-winst , maar beide resultaten werden geschrapt. Nu vier jaar later heeft hij die klasseringen nogmaals/alsnog behaald…

  #97632

  – In die vijf jaar is het 16 keer voorgekomen dat een renner na een top 10 in de Tour aan de start stond van de Vuelta, waarvan:
  * 5 keer eindigde in een opgave (waarbij een top 10 nooit in zicht was): A. Schleck in 2010, Van den Broeck in 2012, Kreuziger in 2013, Pinot en Zubeldia in 2014.
  * 5 keer eindigde (ver) buiten de top 10: Kreuziger (28e) en Plaza (16e) in 2010, Mollema (52e) en Fuglsang (29e) in 2013, Ten Dam (44e) in 2014.
  (ter completering: de in 2010 als Tourwinnaar geschrapte Contador reed daarna geen Vuelta, de eveneens dat jaar geschrapte Menchov wel en werd 41e)

  #97634

  – De zes keer in vijf jaar dat het lukte om na elkaar top 10 te rijden in de Tour én Vuelta:
  * Rodríguez in 2010: 6e en 4e.
  * L.L. Sánchez in 2010: 9e en 10e.
  * Froome in 2012: 2e en 4e.
  * Rodríguez in 2013: 3e en 4e.
  * Valverde in 2013: 8e en 3e.
  * Valverde in 2014: 4e en 3e.

  Drie Spanjaarden waarvan twee het al twee keer lukte + Froome.
  Is daarin een logica te vinden?
  Voor Spanjaarden is de Vuelta natuurlijk extra belangrijk om aan deel te nemen.
  Contador ontbreekt in het rijtje te verklaren door: deelnames aan Giro (deed Valverde nog nooit), paar keer niet mogen starten in de Tour en vorig jaar uitgevallen in de Tour.
  Froome in 2012: leek in de Tour sterker dan zijn kopman Wiggins en hoefde ondanks zijn werk als meesterknecht allicht niet vaak in het rood te rijden en had daardoor nog enige doch beperkte fitheid in de Vuelta.

  #97636

  kan ik heel kort over zijn een tour tot het gaatje is een minder vuelta klassement.

  #97687

  Dat nu mogelijk de top 4 van de Tour aan de start verschijnt van de Vuelta is dus opvallend. Zeker omdat het een jaar is waarin er een kleine vier weken tussen zit en geen vijf zoals in 2010 en 2013.


  @djoriana

  Dat lijken de cijfers inderdaad te bevestigen.

  Mannen als Rodríguez en Valverde hebben wel mooie dubbele klassementen gereden maar in de Vuelta is het over het algemeen natuurlijk net iets beter te doen om hoog te eindigen dan in de Tour. De laatste keer dat Valverde de Vuelta reed zonder de Tour vooraf was in 2009 en toen won hij.
  Ze zijn beide ook nooit in de positie geweest dat ze echt meestreden om Tour-winst wat scheelt in de omschakeling na afloop van de Tour.
  En niemand heeft dus een dubbel podium behaald in de laatste vijf jaar.

  #97688

  Nog een paar statistische feiten om aan te geven hoe moeilijk óf hoe uniek het zal zijn voor Froome, Quintana, Valverde of Nibali om de Vuelta te winnen:

  * De laatste Vuelta-winnaar die vooraf de Tour had uitgereden was… in 2005 Heras (45e) of Mensjov (85e) afhankelijk van wie je als winnaar ziet.
  * De laatste Vuelta-winnaar die vooraf top 10 had gereden in de Tour was in 2000 eveneens Heras (5e).
  * Sinds de Tour in het najaar wordt verreden (vanaf 1995) heeft nooit een renner de Vuelta gewonnen na een podiumplaats in de Tour.
  * Het dichtstbij kwam Jalabert in dat eerste jaar (4e in de Tour en Vuelta-winnaar) maar dat jaar zaten er wel zes weken tussen.

  De enigen die vanaf 1995 een dubbel podium hebben gereden zijn:
  Beloki in 2002: 2e en 3e (zes weken ertussen)
  Sastre in 2007: 3e (na schrappen Leipheimer) en 2e (vijf weken ertussen)
  Sastre in 2008: 1e en 3e (vijf weken ertussen)

  Edit: Beloki 2002 i.p.v. 2012 uiteraard

  #97689

  @AndriesW
  2012 Beloki? :P

  Verder lijkt het me een gelopen zaak. Rodriquez en Valverde kunnen het aan, LL Sanchez haalde in 2010 zijn top 10 klasseringen vanuit lange ontsnappingen en Froome was in de Vuelta van 2012 nooit zo sterk als het jaar ervoor of de Tour ervoor.

  Ook interessant lijkt me de combinatie Giro – Vuelta, want volgens mij is de Vuelta winnen na een top 10 in de Giro ook nog best lastig.

  #97702

  Dat heeft Nibali gedaan een paar jaar terug, 3e in de Giro en daarna winst in de Vuelta. Vorig jaar was Quintana ook hard op weg, die combinatie is veel beter te doen natuurlijk door de langere rustperiode tussendoor.

  Edit: mooi uitzoek werk overigens. Het deed mijn vermoedens gisteren tijdens de discussie over wel of geen deelname van Gesink en Mollema bevestigen. Vuelta rijden na een goede Tour is kansloos, behalve voor de hele groten.

  #97704

  @Netraam
  Nibali in 2010, reed podium in Giro en won vervolgens de Vuelta

  Wie weet flikt Aru dit jaar hetzelfde? Of Landa?

  Aru heeft vorig jaar al podium Giro en top 5 Vuelta gedaan.

  (Edit, innrt was me voor ;) )

  #97706

  Ik weet dat Nibali meerdere keren goed reed in beide, Contador in 2008 en Aru vorig jaar, maar het zijn er nog steeds maar erg weinig.

  #97707

  Misschien zou Kruijswijk het wel kunnen, mooi klassement rijden in zowel Giro als Vuelta.

  #97718

  wheely kruistwijk heeft ook de tour gereden, iets teveel van het goede

  #97727

  Ik blijf het nog steeds onbegrijpelijk vinden dat Kruijswijk is mogen starten in de Tour de France. (al heb ik er begrip voor dat hij zelf de tourstart in Utrecht voor geen goud wilde missen)
  TL-NL heeft wel een heel zwak 9-tal voor de Vuelta. Wat toch 1 van de allermooiste wedstrijden van het jaar is, met ook wel degelijk kansen voor een uitgeruste Kruijswijk en een hoop WT-punten. (lange tijdrit, ploegentijdrit en veel aankomsten bergop)

  #97729

  @Roberto01
  Niet dit jaar natuurlijk. In het algemeen.

  #97758

  @ wheely

  oh op die manier, ja ik denk ook wel dat hij dat zou aankunnen, hij zou weer volgens de Team LottoNL-Jumbo filosofie top 10 kunnen rijden.

  #97768

  Toch opvallend dat de combi Tour-Vuelta beter te doen is dan Giro-Tour. De laatste jaren dus drie renners die bijna in zowel Tour als Vuelta podium behaalden. Daar waar Contador de eerste in dit decennium is die top 10 rijdt in zowel Tour als Giro.

  De tussentijd tussen Giro-Tour en Tour-Vuelta is ongeveer gelijk. Er is dus of een psychologische barriere om de combi Giro-Tour te doen of de combi is gewoon zwaarder. En dan is de vraag of dit aan de zwaarte van de Tour of Vuelta ligt. Persoonlijk denk ik dat de laatste ronde toch de minst zware is. Veel aankomsten bergop maar dat is vaak de enige zware beklimming in een etappe.

  Wat wel opvalt is dat het (op LLS na) alleen de echte toppers zijn die in de combi Tour en Vuelta top 10 kunnen rijden. Wat dat betreft kun je van een juiste beslissing van Mollema en Gesink spreken om de Vuelta links te laten liggen.

  #97786

  Interessante info, Andries.

  De reden dat de Giro-Tour lastiger is dan de Tour-Vuelta ligt denk ik minder in de zwaarte van de rondes, of de tussenliggende periode. Het probleem is waarschijnlijk vooral dat het deelnemersveld anders is. In de Tour rijden de toprenners meestal. Voor een renner die de Giro heeft gereden is de Tour extra zwaar, want hij heeft een ronde in de benen en moet dan ook nog tegen de besten rijden. Andersom rijden bij de combi Tour-Vuelta de toprenners vooral voor een klassement in de eerste ronde. In de Vuelta krijg je dan grofweg gezegd een combinatie van vermoeide toppers, en frisse renners van een iets minder kaliber. Dat is volgens mij de reden dat je vaker een goed klassement ziet in Tour en Vuelta dan in de Giro en Tour.

  #97795

  Helemaal eens met MaukeBollema, die verklaring zat ook in mijn hoofd.

  Dat gezegd hebbende, hebben mannen als Aru en Landa wel een voorsprong op Froome, Quintana, Nibali en Valverde. Bij Purito denk ik dat hij het de afgelopen Tour wellicht iets rustiger aan gedaan heeft om in de Vuelta te kunnen vlammen.

  #97857

  Mooi dat er reactie en discussie is gekomen en ik kan bijna overal mee instemmen.

  Lijkt mij ook dat Aru en Landa bovenaan de favorietenlijst mogen worden gezet. Aru op 1 want hij heeft zich al meer bewezen dan Landa die nog moet bevestigen. Rodríguez zou inderdaad fitter en dus beter kunnen zijn dan die andere grote namen uit de Tour.
  Van Garderen heeft wel een groot deel van de Tour gereden maar niet de pittige Alpen-ritten. Moeilijk in te schatten hoe fris hij wel of niet zal zijn. Het ruim twee weken voor het klassement hebben gestreden zal toch wel zwaar doorwegen.


  @Moski

  Ik zie het ook als een gemiste kans voor Kruijswijk en dus TLJ hoewel inderdaad begrijpelijk dat hij graag in de Tour wilde starten. Dat hij pas tegen het eind van de Tour ‘iets’ zou kunnen was te verwachten en ik geloof niet dat hij de zesde plaats van Gesink heeft gered.


  @Netraam

  De combinatie Giro-Vuelta zal ik ook uitzoeken.
  Als je kijkt naar renners die dit jaar noch in de Tour noch in Giro top 10 hebben gereden dan kom je dus bij Rodriguez uit, en Van Garderen maar die was er wel lang naar op weg. Voor het overige is het dan puur gissen wie er mogelijk een Cobootje of een Hornertje kan doen.

  #97907

  Wat ging er vooraf aan de 50 verdeelde top 10-eindklasseringen in de Vuelta in de jaren 2010-2014:
  * 2 keer deelname aan Giro én Tour: Sastre 2010 (G: 8e, T: 20e, V: 8e), Rodríguez 2014 (G: opgave, T: 54e, V: 4e)
  * 21 keer deelname aan alleen de Tour waarvan:
  – 8 keer was geëindigd met opgave
  – 7 keer was geëindigd buiten top 10
  – 6 keer was geëindigd binnen top 10 (zoals gisteren al bleek)
  * 15 keer deelname aan alleen de Giro waarvan:
  – 2 keer was geëindigd met opgave
  – 5 keer was geëindigd buiten top 10
  – 8 keer was geëindigd binnen top 10
  *12 keer geen deelname aan Tour of Giro

  Inzoomend op de 15 podiumplaatsen in vijf jaar Vuelta:
  * 6 keer voorafgegaan door géén deelname aan Tour of Giro
  * 3 keer voorafgegaan door deelname aan Tour geëindigd met opgave
  * 1 keer voorafgegaan door deelname aan Tour geëindigd buiten top 10
  * 2 keer voorafgegaan door deelname aan Tour geëindigd binnen top 10
  * 3 keer voorafgegaan door deelname aan Giro (telkens binnen top 10 en zelfs allemaal podium: Nibali 2010 (G: 3e, V: 1e), Rodríguez 2012 (G: 2, V: 3), Nibali 2013 (G: 1, V: 2))

  Inzoomend op de winnaars:
  * Nibali (2010) was vooraf al 3e in de Giro
  * Cobo (2011), Contador (2012), Horner (2013) reden vooraf geen Tour of Giro
  * Contador (2014) reed vooraf Tour geëindigd met opgave

  #97924

  Bovenstaande opsomming laat volgens mij een bekend beeld zien. De combinatie Giro-Vuelta is uiteraard beter te doen dan Tour-Vuelta maar wordt door de absolute toppers niet vaak gedaan omdat deelname aan de Tour voorrang krijgt. Nibali scoorde twee keer goed met de combinatie en het is logisch dat juist een Italiaan eerder voor deze combi kiest en de Tour dan maar overslaat. Rodríguez was er in 2012 succesvol mee maar zal allicht nog steeds balen dat hij toen in de slottijdrit de eindzege nog net verspeelde aan Hesjedal.

  Dat er in de Tour niet gauw een erg verrassende winnaar of bijna-winnaar is (hoewel, Péraud vorig jaar qua positie dichtbij kwam) heeft niet alleen met de sterkte van het deelnemersveld te maken, althans qua namen. Want doen toppers uit de Tour wel mee dan zijn ze niet op hun top. En als deelname aan de Giro een goede prestatie in de Vuelta niet of nauwelijks in de weg hoeft te staan, is het andersom weer zo dat het geen voordeel lijkt te hebben. Kortom: renners van kaliber subtop die in Spanje hun eerste grote ronde van het jaar rijden en daar hun topvorm weten te bereiken (mogelijk na jaren van vallen en opstaan) kunnen daar boven komen drijven.

  In 2011 waren Cobo (1e) en Froome (2e) grote verrassingen. Maar wie hielden ze zo verrassend onder zich? Wiggins (3e), die meedeed na opgave in de Tour, had de leiding in het klassement maar verloor die op de Angliru, niet bepaald een fijne berg voor een klimmende tijdrijder. Mollema (4e) had de Tour al gereden hoewel door ziekte niet voor een klassement. Mensjov (5e) was over zijn hoogtepunt heen al was hij nog wel 7e in de Giro geweest.

  In 2013 was Horner de grote verrassing. Nibali (2e) had dat jaar de Giro gewonnen en werd pas in de laatste dagen van de Vuelta van de eerste plaats verdreven. Valverde (3e)en Rodríguez hadden beide een Tour in de benen waarin ze resp. 8e en 3e waren geworden. Roche (5e) reed ook al de Tour en is zelf niet echt een grote naam.

  #97948

  Conclusie, Pozzovivo en Dani Moreno (Roche en Henao als ze rijden) zijn de grootste uitdagers van Aru. Met natuurlijk potentiële top 5 plekken voor Landa, Purito en Valverde.

  Alle gekheid, het verbaast me niks, al heb ik de cijfers niet naast elkaar gelegd, vermoedde ik wel dat Quintana, Nibali en eventueel Froome, de Vuelta niet zo maar even zullen gaan winnen.

  De cijfers zijn nog wel een stukje schokkender dan ik had verwacht. Puncheurs als Purito en Valverde daargelaten. Van de typische 8-12 berg op finishes is zo’n 80% daarvan natuurlijk muren van een kilometer of 4. Daar kun je veel seconden winnen en in die ene échte bergetappe verlies je maar een minuut of wat. Het is ook niet voor niets (volgens mij) dat de top3 van de Vuelta de laatste jaren veel dichter bij elkaar staat dan in Giro en Tour.

  #97949

  De beste kans voor iemand als Gesink om eens podium in een grote ronde lijkt me om een keer helemaal voor de Vuelta te gaan. Met in het eerste deel van het jaar een aantal koersen van een week en de Waalse klassiekers. Maarja, de Tour heeft zoveel status.

  Trouwens, een outsider voor de komende Vuelta: Pozzovivo.

  Om de cirkel rond te maken doe ik morgen nog een overzicht gezien vanuit de Giro.

  #97950

  Oh, puik werk trouwens Andries!

25 berichten aan het bekijken - 1 tot 25 (van in totaal 106)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Headlines