Blockhaus (column)

|
5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • #256070

  Spontaan idee voor een column na een droom. Ben normaal geen schrijver, maar ben benieuwd wat jullie er van vinden.

  Blockhaus. Deze naam dwaalt al een week lang door mijn hoofd. Blockhaus, Blockhaus. Als ik me er een voorstelling van moet maken, kom ik in mijn beste Duits uit bij een blokhut. Maar wie gaat er in hemelsnaam een blokhut bouwen boven op een berg? En waarom? En voor wie?

  Blockhaus is een beklimming die aanstaande zondag in de Giro d’Italia het slotstuk vormt van de 9e etappe die verder een relatief vlakke aanloop kent.
  Speurend naar de klim in Zwitserland op het routekaartje, kom ik erachter dat Blockhaus helemaal niet in Zwitserland ligt. Da’s waar ook! Deze jubileum-Giro blijft 3 weken lang gewoon in Italië. Blockhaus ligt gewoon midden in Italië!

  Nader speurwerk wijst uit dat Blockhaus een gruwel van een klim is en één van de zwaardere van Europa. De beklimming duldt ook geen lidwoorden voor zich, laat dat duidelijk zijn. Je “sterft op Blockhaus” en niets anders. Overigens blijkt de klim officieel gewoon Passo Lanciano te heten, maar dat klinkt mij toch te romantisch en te lief. Blockhaus it is!
  Vluchters die met 5 minuten voorsprong aan Blockhaus beginnen, zien de favorieten in de laatste kilometers voorbij denderen (Rolland uitgezonderd).

  Ik droomde gisteren zelfs over Blockhaus. Ik reed in een auto omhoog over een mistige weg en zag renners huilend, achteruit fietsend Blockhaus beklimmen (of liever afdalen). Soms dwalen mijn gedachten iets af en kom ik ineens uit bij Gillhaus. Hans. Waar hangt hij tegenwoordig uit? Of Bauhaus. Phil. In mijn droom gooide hij zijn sprintersbenen overboord het ravijn in en reed met de besten mee omhoog. De Paus, witte rook uit de Etna.…

  Ik kijk uit naar zondag. Al tijden! Ontknopingen op de velden en oorlog op de wegen. Op het kleine scherm voetbal, op het grote scherm Blockhaus!

  #256081

  leuke poging , en aanleiding om die klim eens onder de loep te nemen :)

  volgens mij valt het nog allemaal enigszins mee, een aanloop van zo’n 4%, stukkie dalen en dan de echte klim, 13,5 km redelijk gelijkmatig, vrijwel alles onder de 10% met 2 uitschieters, een stukkie net boven de 10 en een stukje waar net 14% wordt aangetikt.
  ze rijden niet helemaal naar boven, de finish ligt op zo’n 1650 meter hoogte.

  #256490

  Is inderdaad zoals 8.6 het zegt;En is tevens bekend om haar mooi wegdek,de Block-Haus de la Majella
  met boven ook nog de resten van een oud fortje…

  #256581

  Mooi verhaal zjoske maar de messen zullen nog wel niet geslepen worden, de sluwen hebben nog weinig zin in het podium en 13km klimmen lijkt het klassement nog niet op zijn kop te gaan zetten, lijkt slechts een aanloop.
  Misschien wel weggelegd voor je een schrijvers carriére a la Tim Carabbé, schrijven doet schrijven, succes.

  #256660

  Leuk gegeven inderdaad, die naam spreekt zeker tot de verbeelding maar dat deed de Etna ook. Bauhaus zal en bloc Blockhaus trotseren, ik hoop dat hij in de ontsnapping zit en met een voorgift kan beginnen.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

Headlines