Tour de France 2023 | In 21 etappes van Bilbao naar Parijs

De 110e editie van de Ronde van Frankrijk wordt verreden van zaterdag 1 tot en met zondag 23 juli. De drie weken durende wielerwedstrijd start in het Spaanse Bilbao en eindigt hoogstwaarschijnlijk geheel volgens de traditie in de Franse hoofdstad Parijs. Tijdens de 21 etappes van de Tour 2023 zal de Deen Jonas Vingegaard proberen om zijn gele trui die hij in de zomer van 2022 won te verdedigen.

De Tour de France start in 2023 voor het tweede jaar op rij buiten de Franse landsgrenzen. Nadat in 2022 Denemarken gastheer was van het Grand Départ, zal in 2023 de belangrijkste rittenkoers van het jaar in Spanje starten. De wielergekke regio Baskenland is namelijk de eerste Touretappes. De regio heeft van organisator ASO namelijk drie starts en twee aankomsten toebedeeld gekregen.

De Tour de France 2023 begint – in tegenstelling tot in 2022 – weer met een rit in lijn. Plaats van dienst is Bilbao, waar ook de eerste gele trui zal worden uitgereikt. Dat is door organisator ASO al in maart 2021 bekendgemaakt. Het is de eerste keer sinds 1992 dat het Tourcircus in Spanje begint. Destijds begon de Tour in San Sebastián met een proloog en een rit-in-lijn, gewonnen door respectievelijk Miguel Induraín en Dominique Arnould.

De 185 kilometer lange openingsrit kent het zwaartepunt in de laatste vijftig kilometer. Daar zijn drie beklimmingen met de Côte de Morga, de Côte de Vivero en de Côte de Pike die beklimmingen opgenomen.

De tweede Touretappe gaat over 210 kilometer van Vitoria-Gasteiz naar San Sebastián. De rit voert het Tourpeloton door de provincies Biskaje en Alava. Tijdens deze etappe krijgen de renners onder meer de legendarische Jaizkibel voor de kiezen. De derde en laatste etappe in het Baskenland, start in Amorebieta en voert langs de Baskische kust, doorheen San Sebastián, richting het Franse deel van Baskenland. Waar de finish dan ligt, houdt de organisatie nog even geheim. Waarschijnlijk wordt deze rit de eerste kans voor de sprinters.

Voorlopig etappeschema Tour de France 2023

zaterdag 1 juli 2023 : etappe 1 – Bilbao naar Bilbao (185 km)
zondag 2 juli 2023 : etappe 2 – Vitoria Gasteiz naar San Sebastián (210 km)
maandag 3 juli 2023 : etappe 3 – Amorebieta-Etxano naar nnb

Het complete parcours van de Tour de France 2023 wordt in oktober bekendgemaakt.