Wout van Aert: “WK gaf me meer rust dan teleurstelling”

Door , dinsdag 5 februari 2019 om 18:38

©Photopress.be

Morgen sluit ik mijn veldritseizoen af. Voor het eerst – en meteen voor het laatst – in mijn teamoutfit van Cibel-Cebon. Het zal vreemd aanvoelen. Drie jaar lang heb ik in de winter met die regenboogtrui rondgefietst, ook op training. Nu is het tijd voor een nieuw hoofdstuk.


Decompressie is in de dagen en weken na het WK het codewoord. Logisch dat je als topsporter even stoom wil aflaten als je weken naar een groot doel hebt toegewerkt. Ik herinner me de titelstrijd van twee jaar geleden in Bieles. Ik kampte in de aanloop er naartoe met een knieblessure en het was afzien bij de beesten om daar in Luxemburg in topvorm aan de start te staan. Na dat WK was ik zowel mentaal als fysiek helemaal óp. Ik reed de daaropvolgende weken quasi op de automatische piloot, snakkend naar het einde van het seizoen. Pure decompressie.

Decompressie
Vorig jaar kwam er een kantelpunt. Na Valkenburg vreesde ik opnieuw decompressie, maar het draaide anders uit. Met dank aan mijn debuut in de Vlaamse voorjaarskoersen. De Omloop Het Nieuwsblad kwam er zo snel aan… Ik trok met Sarah een paar dagen naar Malaga, maar ik wilde zo rap mogelijk de knop omdraaien en de trainingen hervatten omdat ik in de Omloop al op niveau hoopte te zijn. Dat voorjaar brandde me vooruit.

Idem deze week. Laat me eerlijk zijn, ik heb vandaag al de switch gemaakt. Gisteren – maandag – was een reisdag. Met de Belgische selectie keerden we terug uit Denemarken. Vandaag stond echter al in het teken van mijn wegseizoen. Ik moest nog een cardiologisch onderzoek laten uitvoeren voor Jumbo-Visma, dat was er door het drukke programma nog niet van gekomen. Daarna reed ik naar de service course in ’s Hertogenbosch om nog wat materiaal op te pikken, zodat ik donderdag naar Girona kan afreizen. Ik kijk ernaar uit om de fietsen en de rest van het materiaal uit te testen.

Afgesloten hoofdstuk
Extra reden waarom ik geen decompressie vrees: het WK heeft me zeker geen diepe teleurstelling opgeleverd. Integendeel: mijn prestatie in Bogense schonk me extra mentale rust. Na enkele moeilijke maanden voel ik dat ik stilaan opnieuw de oude word, dat ik het hoofdstuk afgesloten heb. Vanaf nu kijk ik vooruit.

Morgen – woensdag – start ik nog in Maldegem. Voor het eerst in drie jaar – op het WK na – niet in de regenboogtrui. Natuurlijk zal dat vreemd aanvoelen. Hoe raar het ook klinkt, het was een gewoonte geworden om dat truitje aan te hebben. Toch vind ik het ook speciaal. Ik start in Maldegem met een shirt waarin ik nooit eerder gereden heb en dat ik nadien in competitie ook niet meer zal dragen. Op die manier is Maldegem het ideale moment om Cibel-Cebon en de andere sponsors die mij de voorbije maanden hebben gesteund, op gepaste wijze te bedanken. Liefst met een degelijke prestatie.

Drie weken Girona
Donderdag vertrek ik samen met Sarah naar Girona, waar we drie weken lang een huisje hebben afgehuurd. Het wordt een weekend om helemaal op mijn positieven te komen. Vanaf maandag begint de laatste rechte lijn naar de Omloop. Twee en een halve week in alle rust en anonimiteit hard werken met de bedoeling er begin maart meteen te staan.

Dit was trouwens de laatste column van deze winter. Leuk dat ik via deze weg af en toe mijn ei kwijt kon. Ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben gehad. Omdat elk woord dat ik uitspreek of schrijf wordt uitvergroot, kon ik ook niet altijd het achterste van mijn tong laten zien, maar ik heb toch geprobeerd om jullie hier zoveel als mogelijk een inkijk in mijn sportleven en gedachten te geven. Tot binnen een paar weken, wellicht ergens te velde.

© Photopress.be

Dit artikel delen:

42 Reacties

Kelder is de Man 5 februari 2019 om 19:15

Inderdaad een leuke inkijk in de gang van zaken en hoe zo’n winter voor jou verloopt.
Veel succes in het voorjaar Wout!

BW52 5 februari 2019 om 19:23

Sympathieke vent. Succes toegewenst

Thijs E 5 februari 2019 om 19:31

De ene beter dan de andere, maar wel een toegevoegde waarde. Gaan de collumns verder in het klassieke voorjaar?

Zou me overigens niet verbazen als relaxtere Van Aert woensdag wint van partyboy Van Der Poel.

sooike 5 februari 2019 om 22:35

Dat geloof je toch zelf niet? VdP rijdt ook morgen solo over de finish. Dat is zijn eer te na. Aarts tweede, Van Aert vierde. Larsje er tussen !

EddyB1958 6 februari 2019 om 10:33

Playboy van der Poel? Speelvogel ja, playboy neen.

aru123 5 februari 2019 om 19:33

Wout bedankt!
Heb ze met plezier gelezen.
@Redactie
Ik hoop dat de column een blijvend iets is op WF, of dat dat gaat met gastcolumns of een vast iemand maakt mij niet veel uit.

BAM 6 februari 2019 om 08:26

+1!

michiel 6 februari 2019 om 12:44

Helemaal mee eens!

Baik-Baik 5 februari 2019 om 19:39

Zoals RV hier al een paar maal aangaf lijkt Van Aert in zijn hoofd al steeds meer wegrenner te zijn. De uitspraken in deze column wijzen daar ook op.

Het was een mooie toevoeging deze column die ook voor veel exposure voor Wielerflits heeft gezorgd. Ik hoop dat er ook een column of twee gedurende het wegseizoen van een renner komt. Het zou mooi zijn als jullie een sprinter, klassieke renner, kopman voor de grote rondes neoprof en een ultra knecht weten te strikken zodat wij alle facetten van het wielrenner zijn meekrijgen.

Romāns Vainšteins 5 februari 2019 om 19:59

Uiteindelijk is het project column gewoon geslaagd want het heeft hier veel wintervermaak gebracht en van Aert, eigenlijk als eerste ooit, de eerzame titel ‘halve Nederlander’ opgeleverd. Het hier al eerder geopperde idee om een andere (ex)renner ons op columns te blijven trakteren juich ik toe. Een Nederlander of Vlaming ligt voor de hand maar mocht iets exotischers kunnen strikken eveneens prima. Misschien ieder kwartaal een nieuwe met dan ook een seizoensspecialist aan het woord (voorjaar een klassieke man, maanden erop een ronderenner, daarna een naseizoens-WK-man om zo weer bij van Aert terug te komen.

kielabokki 5 februari 2019 om 20:13

Stef Clement heeft vast een mening over van alles en nog wat.

Romāns Vainšteins 5 februari 2019 om 20:40

Absoluut en dat zou ook, met bijvoorbeeld ook een evenmin op zijn mond gevallen Leukemans, een favoriet van me zijn. De mooiste zou ik Rasmussen vinden, dat zou ook een mooie schifting teweeg kunnen brengen op dit forum tussen zij die maar door en door blijven gaan over gedane zaken tov degenen die dingen een plekje geven en vooruit kunnen kijken.

Kelder is de Man 5 februari 2019 om 20:49

Ik zou graag dingen lezen van Steven Kruijswijk. Niet uitbundig in interviews, maar volgens mij schuilt er meer in die grijze massa onder die rooie dos.

sooike 5 februari 2019 om 22:32

Laat het schrijven van columns over aan columnisten die er hun beroep van hebben gemaakt om met taal om te gaan, vanuit deskundigheid te triggeren en een uitdagend stukje te schrijven. De schrijfsels van Wout waren een soort dagboek-mededelingen, maar verdienen de titel “column” niet. Over zijn dagboekje hierboven: had er geen gelukwens aan het adres van Van der Poel vanaf gekund? of is dat dan niet meer professioneel Wout ?

Kelder is de Man 5 februari 2019 om 22:43

Hey Wout
Ken je Sooike al?
Als je hier leest.. tot de tijd dat je overstapt van Jumbo naar een ander team, zal je niets goed kunnen doen. Alles is fout.. je instelling, je mentaliteit, je stuurkunst, je voedingspatroon, je vriendin, je teamgeest, je haar, je koersinzicht, je trainingsschema etc etc..
Wen dr maar aan en probeer het te negeren. Mij lukt het nog niet…

bloemist 5 februari 2019 om 20:00

Vandaag in het Nieuwsblad het voor jaar programma van Wout en Mathieu. Weet iemand of Wout nu toch De Strade Bianche zou rijden zoals in de krant staat te lezen ?
Echt genoten van de wekelijkse Column en hoop heel vaak ergens te velde te zijn om Wout hard aan te moedigen.

Nick Doup 5 februari 2019 om 20:07

Ja, dat stond van begin af aan al op zijn programma.

KnightBiker 5 februari 2019 om 20:07

Hij maakt mooie stappen en kiest niet De standaard weg, Ik hoop op een mooie bevestiging dit voorjaar op de weg! En verder snap Ik dat de weg en de kasseien lonken, zodus een vol cyclocross seizoen wat lastig wordt…
Maar: hopenlijk gaat hij niet Het voorbeeld van Stybar en Boom volgen en blijft er substantieel en serieus deel cyclocross op Het programma, zonder klassementen maar met kampioenschappen en met ambitie.

FDJ 5 februari 2019 om 21:00

“Omdat elk woord dat ik uitspreek of schrijf wordt uitvergroot, kon ik ook niet altijd het achterste van mijn tong laten zien, maar ik heb toch geprobeerd om jullie hier zoveel als mogelijk een inkijk in mijn sportleven en gedachten te geven.”

Precies dit was ook mijn kritiek. Het kreeg meer een dagboek gehalte dan een column. In een column vind ik dat je volkomen onafhankelijk moet kunnen zijn om hem een succes te maken. Opzich is een column een meerwaarde. In deze vorm vond ik dat niet.

KnightBiker 5 februari 2019 om 21:31

Hm, Ik snap je een beetje, Maar De columns van Thijs Zonneveld kan Ik niet erg waarderen wegens teveel opportunistisch gewauwel: als columnist moet je overal altijd iets van vinden, ook als het eigenlijk nergens over gaat.

Romāns Vainšteins 5 februari 2019 om 21:43

Op dit forum hoeft een column niet per se altijd zo sterk te staan, het is de knecht die ons naar de voet van de muur brengt :)

Kelder is de Man 5 februari 2019 om 21:52

Het draagt de naam column, maar dat is het mi niet echt. Meer.. zoals hij zelf ook zegt, een kijkje in de wereld van een renner. Als jij je dan vast blijft houden aan de term column en de verwachtingen daarbij, kom je idd mss bedrogen uit. Voor mij had het wel een meerwaarde. Normaal was het hier 'swinters de afgelopen jaren behoorlijk saai en wachten op het voorjaar mbt berichten en reacties. Nu was er genoeg te lezen.

sooike 5 februari 2019 om 22:34

Bovendien moet je een beetje een taalvirtuoos zijn en dat mag je van een wielrenner meestal niet verwachten. Kortom: ik zit niet op deze dagboekjes te wachten. Huur dan een echte columnist in. Als het maar niet Mart Smeets is, want die is nog erger dan Van Aert.

Poeksel 6 februari 2019 om 00:07

Het draagt de naam column omdat het dat is.
"Een column is een met regelmaat verschijnend, kort stukje proza van een bepaalde auteur."

doorak 6 februari 2019 om 01:05

Boeien, column of verslag.
Is een verschil inderdaad en vooral voor de puristen. Feit is dat niet iedereen zit te wachten op de alles beter wetende columnist die zo nodig overal iets van moet vinden. Op enkelen na die graag wrijving zien.
Lijkt mij dat de meeste ook graag lezen over het hoe en wat of waarom door een renner zelf geschreven een desnoods geredigeerd.

Wheely 5 februari 2019 om 21:41

Voor de column wel jammer dat hij geen WK is geworden. Denk dat dat een smulverhaal had opgeleverd.

Nu lekker focus op de weg en zo min mogelijk randzaken. Succes Wout!

jooprioolpijp 5 februari 2019 om 21:56

Dank Wout en WF, graag een vervolg! Mag van van Aert, mag van iemand anders. Liefst iemand die niet al te hard onder de plak van de afdeling communicatie van de ploeg zit. Evt. een oud-renner. Rasmussen? lijkt me spannend. Tankink? idem. Als dat haalbaar is.

Thijs E 5 februari 2019 om 22:08

Misschien een poll maken met kandidaten die hier genoemd worden?

Beetje realisme kan geen kwaad, bijvoorbeeld Froome lijkt me bijzonder saai en onhaalbaar. Jan-Willem van ’t Schip lijkt me een garantie voor goede quotes.

Kan W-F lekker gericht rondbellen

Kelder is de Man 5 februari 2019 om 22:14

Goed idee.

Romāns Vainšteins 5 februari 2019 om 22:22

Dan zou ik de opties Tankink, Rasmussen en Leukemans opperen in de catagorieen NL, INT en VL. Ik kies voor deze 3 heren omdat ze, naar mijn weten geen enkele geldstroom hebben lopen vanuit een bepaald team die ze een bepaalde richting in duwt.

Lijstje hieronder zitten ook een paar mooie namen tussen.

Wheely 5 februari 2019 om 22:25

Wheely’s Wishlist:
-Wim Stroetinga
-Jetse Bol
-Primož Roglič
-Lars Van Der Haar
-Sam Oomen
-Jan Willem Van Schip
-Taco Van Der Hoorn
-Victor Campenaerts
-Thomas De Gendt

Lijkt me haalbaar!

Thijs E 5 februari 2019 om 23:49

Sam Oomen is inderdaad ook een goed idee. In zijn interviews is hij recht door zee. Lars van der Haar idem.

O. Naesen is ook lekker duidelijk, of een grappige Ozzy

Romāns Vainšteins 6 februari 2019 om 00:00

Bennett van Visma is ook wel een leuke kerel.

Wat wel blijft is die afhankelijkheid bij actieve renners, dat er een of andere l*l, soms 48 zelfs, eerst door de tekst heen moeten alvorens er geplaatst kan worden. Een sterke mening moet dan wel net tussen de teamregels doorgeplaveid worden.

Jacco van Stierop 6 februari 2019 om 00:12

Tankink? Leuke vent en prima wielrenner geweest. Maar heb mijn twijfels over een column van hem, ben bang dat het al gauw categorie Gert “d’rrrr an” Jacobs wordt en daar zit niemand op te wachten.
Bakelants lijkt me wel aardig, De Gendt wellicht ook. Zou me niet verbazen als Oomen enig talent bezit maar wordt waarschijnlijk te veel gehinderd door het protocollen-fetisjisme van zijn werkgever.

lodjan 6 februari 2019 om 08:06

Oomen
Van Schip
Adne van Engelen

kielabokki 5 februari 2019 om 22:35

Sam Oomen en JW van Schip allebei jongens waar wel eens heel leuk leesmateriaal van zou kunnen komen. Oliver Naesen, Jan Bakelants voor Vlaanderen lijkt me ook wel wat. Maar de ultieme natte Wielerflits is natuurlijk Evenepoel.

sooike 5 februari 2019 om 22:37

Misschien zijn Erik Dekker, Theo de Rooij of Erik Breukink ook wel aardige gastschrijvers . Over de RABO-periode….graag wel een echt kijkje in de keuken en in de tassen !

Kelder is de Man 5 februari 2019 om 22:45

Stop living in the past man..

sooike 5 februari 2019 om 22:55

Tuurlijk Kelder….al het onrecht in de doofpot…Het lijkt de echte wereld wel. Maar als jij schijnheilig mee wilt doen, vind ik het prima hoor. Lees nog een columnpje van Wout !

KennyKlimmen 5 februari 2019 om 23:36

Riccardo Ricco

Bert-JanLindefan 6 februari 2019 om 00:28

Als we toch namen aan het noemen zijn: Stef Clement, Michiel Elijzen, Tom Veelers. Zijn volgens mij vrij uitgesproken types die redelijk vrijuit kunnen praten en nog dicht op de materie zitten.

Maar ook erg genoten van Wout zijn column. Misschien niet vergelijkbaar met een echte columnist maar dat is zijn werk ook niet. Leuk inkijkje in zijn leven als prof. Succes op de weg wout!

MDKIDW 6 februari 2019 om 10:08

de ene keer was het wat beter dan de ander maar ik heb de colums in ieder geval met veel plezier gelezen.. Top.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.