Wout van Aert triomfeert in stoffige Strade Bianche

Door , zaterdag 1 augustus 2020 om 18:44
Wout van Aert triomfeert in stoffige Strade Bianche

foto: Cor Vos

Wout van Aert heeft de Strade Bianche gewonnen. De renner van Jumbo-Visma kwam na 180 kilometer wedstrijd solo aan in Siena. De Vlaming was op de laatste sector van de dag ten aanval getrokken, waarna niemand hem meer van de zege kon houden. Davide Formolo werd tweede, Maximilian Schachmann derde.

Dan eindelijk werd de Strade Bianche verreden. De wielerliefhebber heeft er vijf maanden op moeten wachten. In deze vijf maand zagen zij nog wel Primož Roglič Sloveens kampioen worden en Gregor Mühlberger domineren in het Făgărașgebergte, maar een echt belangrijke wedstrijd hadden zij al even niet meer gezien.

In de Strade Bianche konden de beste renners ter wereld het weer voor het eerst met elkaar uitvechten. De meeste renners zaten zelfs nog zonder koersritme en dus werd het een grote ontdekkingstocht toen om 13.45 uur het startschot werd gelost in Siena.

Kopgroep met Van Kessel en Declercq
Zes renners trokken er na het startschot snel op uit. Benjamin Declercq, Corné van Kessel, Nicola Bagioli, Simon Pellaud, Quentin Pacher en Iuri Filosi waren de renners die zichzelf de vroege vlucht mochten noemen. Ze reden een voorsprong van meer dan twee minuten bij elkaar, maar niet lang daarna nam Astana het heft in handen.

Pech voor enkele favorieten
Daarvoor hadden zich al enkele incidenten bij de favorieten voorgedaan. Julian Alaphilippe kampte met een mechanisch defect, Vincenzo Nibali en Peter Sagan hadden een lekke band. Allen wisten weer snel terug te keren in het door Astana geleide peloton.

Pellaud gaat alleen verder
De kopgroep werd wel slachtoffer van het tempo van de Kazachse WorldTour-formatie. Na meer dan een uur koers spatte deze uit elkaar. De Zwitser Pellaud bleek de sterkste van het zestal te zijn. Hij zette solo zijn wedstrijd voort.

Van der Poel en Alaphilippe laten zich zien
De eenzame vluchter deed het goed. Pellaud bouwde zijn voorsprong uit tot bijna vier minuten, maar in de laatste honderd kilometer werd zijn voorsprong steeds kleiner. Zeker nadat Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel een bommetje dropten op tachtig kilometer van de meet. De twee geraakten niet weg, maar het eerste waarschuwingsschot was gelost.

Craddock, Jungels en Burghardt voegen zich bij Pellaud
Drie andere renners reden vervolgens wel weg. Lawson Craddock, Bob Jungels en Marcus Burghardt pikten Pellaud snel op, waarna zij een voorsprong probeerden uit te bouwen op het peloton, dat niet heel groot meer was.

Van der Poel betrokken bij valpartij
In het peloton werd er op dat moment een valpartij gemeld met Alaphilippe, Van der Poel en Nibali. Zij konden hun weg wel weer vervolgen en aansluiten bij het peloton, waar de voorsprong van de vier koplopers als sneeuw voor de zon was verdwenen.

Clarke en Fuglsang openen finale
De finale kon daarna echt beginnen op weg naar de achtste sector van de dag, de Monte Sante Marie. Simon Clarke probeerde het op deze sector bijna meteen. Michael Gogl, Gorka Izagirre en weer Burghardt probeerden te volgen, maar zij werden snel gecounterd door Jakob Fuglsang. De Deen gaf er een mokerharde klap op en reed weg met nog 55 kilometer te gaan.

De kopgroep – foto: Cor Vos

Kaf wordt van het koren gescheiden
Bij de achtervolgers waren Maximilian Schachmann, Davide Formolo, Michal Kwiatkowski, Alberto Bettiol, Greg Van Avermaet en Wout van Aert goed zichtbaar. Van der Poel en Alaphilippe waren dat niet. Zij kwamen tekort om zaterdag een rol van betekenis te spelen.

Fugslang teruggepakt, zes renners blijven over
In de laatste vijftig kilometer lukte het Fuglsang niet om zijn voorsprong uit te bouwen op een nieuw ontstane groep achtervolgers met Bettiol, Formolo, Van Avermaet, Van Aert en Schachmann. Sterker nog, de Deen werd met nog 42 kilometer te gaan ingerekend door de achtervolgers. Een grote wapenstilstand volgde daarna. De zes koplopers wisten dat een van hen er met de overwinning vandoor zou gaan.

Schachmann en Van Aert proberen het
De volgende poging kwam daarna op naam van Schachmann. De Duitser kreeg Van Aert met zich mee met nog 22 kilometer te gaan. Bettiol, Formolo en Fuglsang wisten de aansluiting te maken, maar voor Van Avermaet ging het licht uit. Met nog twintig kilometer te gaan bleven er nog vijf renners over.

Van Aert probeert het – foto: Cor Vos

Van Aert rijdt weg
De Colle Pinzuto en Le Tolfe bleven daarna als voorlaatste en laatste sector over. Op de Colle Pinzuto deed Bettiol een dappere poging, maar de kopgroep bleef nog altijd intact. Van Aert had daarna op de laatste sector meer succes. De renner van Jumbo-Visma nam een kleine voorsprong in de afdaling, waarna hij stevig doortrok. Het doek viel ondertussen voor Fuglsang.

Winst voor Van Aert
Van Aert bleef vol gas geven. Daarachter hielden Bettiol, Formolo en Schachmann de Vlaming in het vizier. Van Aert liep niet uit bij Bettiol, Formolo en Schachmann, maar de achtervolgers kwamen ook niet dichterbij. Met een voorsprong van twintig seconden begon de koploper vervolgens aan de slotkilometer.

In de slotkilometer kwam de overwinning van Van Aert niet meer in gevaar. In Siena mocht de Vlaming vervolgens eindelijk het zegegebaar maken, nadat hij in voorgaande edities twee keer derde was geworden. Achter Van Aert werden Formolo en Schachmann tweede en derde.

Van Aert met de zege – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

107 Reacties

Scott Sunderland 1 augustus 2020 om 20:47

Brent Bookwalter knap op de zevende plaats trouwens. Die maakte zich vorig jaar behoorlijk zorgen las ik toen of hij überhaupt wel een contractverlenging zou krijgen bij Mitchelton-Scott met weinig andere opties. Die laat zien dat dat nieuwe contract niet onterecht was.

Teejay 1 augustus 2020 om 21:02

Is dit niet de allereerste grote klassieker van jumbo visma sinds freire in 2010 dieMilan Samreno won? Een echte "grote vis" dus.

tendam 2 augustus 2020 om 00:40

Gesink won zowel Quebec als Montreal, zelfde niveau koers, los van de status die je er wel of niet aan hecht.

Hollow Knight 2 augustus 2020 om 16:30

Strade Bianche is veel prestigieuzer dus kom niet af met die flauwe koersjes in Canada.

Michelangelo 1 augustus 2020 om 21:11

Knappe zege van Wout… had alleen nog wat stof op zijn schouders, terwijl hij tijd genoeg had om er dat even af te poetsen.

Ik denk dat er weinigen zijn die hem dit niet gunnen. De ultieme bekroning na een periode van revalidatie en thuis stilzitten.

Ik heb ook het idee dat hij bij TJV op zijn plek zit. Hij komt een stuk relaxter en gelukkiger over dan bij Nuyens en zijn ploeg. Niet alles draait om WvA, en dat doet hem volgens mij heel veel goed. Je ziet het aan zijn prestaties, maar ook aan zijn interviews.

En een heel mooi moment gekozen voor zijn aanval. De Cauwer zag het niet door al het stof, maar ik zag ineens een renner minder in de stofwolken bij de afdaling. Spannend tot 2 km voor het einde; als ze iets minder pokeren rijden ze er misschien nog naar toe. Maar toen ik Formolo rechtop zag zitten, wist je dat het boeken toe was.

Romāns Vainšteins 1 augustus 2020 om 21:31

Haha, jij altijd met je hoe en wat wie precies overkomt in welke periode.

Michelangelo 1 augustus 2020 om 21:36

Gelukkig trek jij volle zalen RV!

peervaneynthoven 1 augustus 2020 om 23:45

Bij “Forum Stats” achter “Forumrol” staat: “Bijdrager”. Zou hij dat zelf hebben ingevuld? @RV

djerkson 2 augustus 2020 om 00:07

RV staat bekend als het orakel van WF, met pseudo-intellectuele prietpraat en steeds aanvallen op de man, nooit op de argumenten die worden aangehaald. Een topper achter zijn toetsenbord.

girardengo 1 augustus 2020 om 21:13

Fantastisch mooie wedstrijd, elk jaar weer. Wout van Aert haalt eindelijk zijn grote koers binnen, en dat na zo’n blessure. Jammer dat Van der Poel er niet bij zat. Komt nog wel, niet top maar wel 15e in zijn eerste deelname. Niet de laatste zoals ik verwachtte maar Van Aert heeft de hype rond Evenepoel een beetje getemperd;-)

Michelangelo 1 augustus 2020 om 21:37

Evene-WIE??
Nooit van gehoord ;-))

jan van schijndel 1 augustus 2020 om 23:49

prachtige overwinning dit van Wout van Aert. Heel mooi dat hij zo sterk is teruggekomen na zijn val in de tour van circa 1 jaar geleden. Dik verdient voor een pracht coureur

HF2013 2 augustus 2020 om 01:25

Genoten van deze koers. Echt een heel select groepje dat er vandaaf voor kon gaan en erg weinig die überhaupt de finish hebben gehaald.

Vraag me af of daar ook nog een soort ‘sparen’ vanwege het drukke programma bij zit.
Aan ene kant wil je kilometers maken, maar aan andere kant ga je die (te)veel mogen maken de komende 3 maanden.
Daar zullen de verschillende inspanningsexperts wellicht anders over denken.

Michelangelo 2 augustus 2020 om 09:11

Ik denk niet dat renners in deze warmte graag over hun toeren gaan. Ik denk ook niet dat je daar conditioneel beter van wordt.

En mentaal lijkt het me lastig om jezelf te koken als de overwinning uit beeld is. Dat verklaart voor een groot deel de gigantische verschillen aan de meet. Want toen de kopgroep eenmaal weg was lag het tempo niet meer verschroeiend hoog.

john 2 augustus 2020 om 12:00

Dus er zijn toch nog Belgen die normaal over de streep komen als ze winnen

john 2 augustus 2020 om 14:53

Zit lulletje rosewater (Kerkhoffs) niet meer bij de storry onder de kranten (telegraaf)dat ze met een vette kop komen ploegen vechten om Wout van Aert vast te leggen ,kan me niet voorstellen dat hij ondanks doorlopend contract weg gaat bij Jumbo

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair