Wout van Aert: “Pasta op het kerstmenu”

Door , dinsdag 25 december 2018 om 16:50
Wout van Aert: “Pasta op het kerstmenu”

©Photopress.be

Vrolijk kerstfeest iedereen. Vandaag lijkt me niet de dag om het in mijn column over uitrijden op de rollen of een tijdsklok te hebben. Het is meer gepast om even stil te staan bij de drukke periode voor de veldrijders. Toch een apart gegeven om bijvoorbeeld daags na Kerstmis vol aan de bak te moeten als topsporter. Dat betekent pasta in plaats van kalkoen.


Ook ten huize Van Aert-De Bie staat de familie centraal in deze periode van het jaar. Gisteravond – kerstavond – vierden we bij familie van de ouders van Sarah. Mijn vrouw heeft best een grote familie en ik zou me niet goed voelen bij het idee dat de volledige planning moet omgegooid worden omdat de schoonzoon toevallig een veldrijder is. Dus sluiten we gewoon aan bij het feest, weliswaar met mijn job in het achterhoofd. Voor een glaasje alcohol pas ik. Ook bij het eten let ik op, zelfs al stond vandaag geen wedstrijd op het menu. In deze fase van het seizoen is het absoluut geen optie om te zondigen.

Met de benen omhoog op de sofa
Af en toe denk ik toch wel eens aan de Amerikaanse collega’s die in deze periode in België of net over de grens in Nederland verblijven om hier in de laatste week van het jaar een aantal crossen te betwisten. Het is dubbel voor hen. Zij missen dan weer hun familie, anderzijds komen ze niet in de verleiding van het lekkere eten.

Vandaag zijn we te gast bij mijn ouders. Samen met mijn zus en mijn grootvader. Daags voor de wereldbekermanche in Heusden-Zolder, dus voor mij staat vooral pasta op het menu. De sfeer is ongedwongen. Als ik even met de benen omhoog in de sofa wil liggen, kan dat gewoon. En tegen een uur of negen ’s avonds rijden we terug naar huis. Kwestie van de gewoontes daags voor een wedstrijd niet te veel te veranderen.

Vanaf eerste minuut belangrijk
Voor mij staan deze week nog vier wedstrijden op de kalender. Vier crossen in vijf dagen met morgen Heusden-Zolder, vrijdag Loenhout, zaterdag Bredene en zondag Diegem. Intensief genoeg. Er wordt me wel eens gevraagd of dat te vergelijken is met een kortere rittenkoers op de weg. Niet echt, eigenlijk. Als je op de weg nog de vermoeidheid van daags voordien in de benen voelt, heb je nog wel wat tijd om dat gevoel om te keren. Als je in Diegem niet met een fris gevoel aan de start staat, ben je meteen gezien. In de cross is het vanaf de eerste minuut belangrijk.

In tegenstelling tot een aantal collega’s is Diegem voor mij de laatste in de reeks. Op 1 januari ben ik er niet bij in Baal. Bewust. Zo kan ik na Diegem twee dagen rust inbouwen om vanaf Nieuwjaar met een fris lichaam nog een stevige en kwalitatieve trainingsweek in functie van het Belgisch kampioenschap in te lassen. Ik heb in de DVV Trofee geen klassement te verdedigen, dus kan dat perfect. Leuke bijkomstigheid: ik kan de overgang van oud naar nieuw iets meer ontspannen vieren dan andere jaren. Al zal het nu niet plots drie uur ’s nachts worden…

La Mézière
Een week later pas ik trouwens ook voor de nieuwe wedstrijd in Brussel en zal ik een wedstrijd in het Franse La Mézière rijden. Met een dubbele reden: iedereen weet dat ik niet vies ben van een buitenlandse trip, dus ging ik graag in op hun voorstel. Het lijkt me niet slecht voor het veldrijden om als wereldkampioen ook eens naar het buitenland te trekken. Daarnaast word ik er financieel niet slechter van, daar moet ik niet voor liegen.

Dit artikel delen:

62 Reacties

Wheely 25 december 2018 om 17:55

Vrolijk Kerstfeest Wout!

fringale 25 december 2018 om 17:57

ik gun je geen paasei maar een kassei op het paasmenu

EddyB1958 25 december 2018 om 19:28

Op het Paasmenu staat voor de renners in 2019 De Amstel Gold Race.

fringale 26 december 2018 om 22:53

ok, een slecht geparkeerde auto dan…

ah-ja 25 december 2018 om 18:39

Geen klassieker als Baal, maar wel La Mézière… ok.. dan kan ie toch nog een wedstrijdje winnen deze winter

kielabokki 25 december 2018 om 19:24

Als Wout gister zijn excuus aan biedt moet hij vandaag niet weer het uit zijn mond veel gehoorde ik wil niet, maar uitspreken.

Samlambeej 25 december 2018 om 19:47

Succes Wout !

Baukema Tomoulin 25 december 2018 om 19:52

Prima column weer. De beste wensen WvA en alle andern hier!

Hensie 25 december 2018 om 21:18

Vergeet vooral niet uit te fietsen na het eten. Thuis kan dat vast zonder klokje.

Martin Bergstra 25 december 2018 om 21:46

Kookwekker wout

Verweggistan 25 december 2018 om 22:16

Dat is wel irritant, zodra je je kookwekker op 10 minuten, gaat ie eerst nog uitrijden, dan is ie precies op tijd voor t eten.

vanSpringel 25 december 2018 om 22:54

MvdP zal vandaag wel een fles bier opentrekken denk ik, met daarna een grote boer.

Blaudzun 25 december 2018 om 23:12

Beste Wielerflits, ik heb nu een paar columns van WvA gelezen. Conclusie: bespaar je de kosten. Dit voegt echt niets toe. Liever een columnist a la stef clement met een uitgesproken mening.

sooike 25 december 2018 om 23:23

Volledig met je eens Blaudzun. Een column moet voldoen aan een aantal voorwaarden: een uitgesproken, liefst afwijkende eigen mening, spitsvondig taalgebruik en een pakkende slotconclusie. Wout van Aert voldoet aan geen enkele van deze voorwaarden. Het is een kinderlijk geschreven verslagje van zijn doen en laten met kerst; geen enkele verwijzing naar Van der Poel’s hegemonie of het UCI-klokje of zijn nieuwe ploeg, om maar een paar themaatjes uit mijn mouw te schudden. Een tip voor WF: gun je columnruimte aan mensen uit het wereldje die echt iets te vertellen hebben of stelling durven te nemen, zodat we getriggerd worden om verder te lezen !

Stijn ... 26 december 2018 om 00:03

sooike, ik denk dat Wout ook van plan was om zijn mening te geven in columns maar dit niet meer zo veel doet omdat als hij gewoon eens zegt dat iets beter zou kunnen in de sport, door velen gewoon wordt afgestempeld als een ‘dikke nek’ wat totaal niet waar is. En als je de columns niets vind lees ze dan ook niet, genoeg mensen die het wel leuk vinden, door die columns heb ik wielerflits ook ontdekt leek mij eerst wel leuk om met mensen over cross te praten maar hier is de laatste tijd onterecht veel negativiteit rond wout, spijtig.

peervaneynthoven 26 december 2018 om 00:20

He @sooi,wakker geschoten? O ja natuurlijk ,Wout van Aert gaat voor Jumbo-Visma rijden. Is dat het? Over de prestaties in 2018 de visie voor de komende jaren en het beleid, sponsoring en de uitbouw van de (nieuwe) ploeg valt denk ik weinig negatiefs te melden. Maar misschien vind je nog wat. Slecht management, slechte ploegleiders, Gesink etc.etc. Dat ik je weinig heb kunnen “traceren” de laatste tijd zegt eigenlijk al voldoende. Wie heeft die voorwaarden voor een column die jij noemt aan je verteld. Het is namelijk complete nonsens. Er bestaan n.l. geen “voorwaarden” voor een column. Waar staat dat een columnist met een mening of afwijkende mening moet komen. Verhalende columns bestaan ook. Ik zou zeggen lees eens wat columns uit verschillende dagbladen en toets die eens aan jouw voorwaarden. Overigens zie ik nergens boven het verhaal van Wout van Aert “Column” staan, of zie ik iets over het hoofd?

Veloburto 26 december 2018 om 00:50

Helemaal eens met Blaudzun. De columns van Van Aert gaan echt helemaal nergens over. Goede renner en goede kerel, maar gewoon geen interessante columns

kielabokki 26 december 2018 om 01:30

Volledig eens. Beetje kinderlijk geschreven en weinig interessant. En toch denk ik dat zowel WF en WvA om verschillende redenen tevreden zijn.

sooike 26 december 2018 om 09:20

@peer
Verdiep je eens echt in columns jongen, voordat je allerlei onzin uitslaat. Niet op de man spelen , maar columns lezen graag !

Martino87 26 december 2018 om 10:43

Eens met het bovengenoemde: voegt niks toe.

Ook niet vreemd, want een goede column schrijven is niet voor veel mensen weggelegd.

Mwielerfan 26 december 2018 om 14:16

@stijn die sneer na de wedstrijd laatst over het klokje had niks met professionalisering te maken. We horen vandaag dat hij nota bene al akkoord was met het klokje.

peervaneynthoven 26 december 2018 om 20:41

@sooi. Uit hoofde van mijn vakgebied lees ik elke dag ongeveer 10 columns met een grote mate van diversiteit. Verdiepen? Onzin? Hoezo? Het denigrerende “jongen” kan je wat mij betreft achterwege laten. We zullen elkaar regelmatig tegenkomen op dit forum en hoop dan dat je met sterkere reacties komt. Geef eens antwoorden op vragen die b.v. aan je worden gesteld. Dat heb ik regelmatig gedaan. Maar meestal geef je een salvo af en ga je in je schuilkelder als nadere uitleg of onderbouwing worden gevraagd.

sooike 26 december 2018 om 21:33

@peer
Uit hoofde van mijn vakgebied lees ik dagelijks 11 columns en schrijf ze zelfs ooit zelf. En mijn leermeester was professor Paardekoper, wellicht jou niet bekend. Dezelfde man die Youp, Ruud Groen, Postema en vele andere bekende columnisten de kneepjes van het vak leerde. Zijn credo: opvallende stellingname, duiden van persoonlijke mening en opvatting, opvallend taalgebruik, humor als daar aanleiding voor is en vooral een treffende slotzin of -regel, die de aanleiding voor een column dekt. Nog meer tips nodig? Schei toch uit jongen, de “lieve Rita’stijl” van Van Aert is aardig om te lezen, maar heeft totaal niets van een column. Of is in jouw optiek iedereen die wekelijks een rubriekje heeft een columnist? Dat denken in mijn krant BN-ers als Paul de Leeuw, Marjan Berk en Vincent Bijlo ook. Zij doen verwoede pogingen, maar ze zijn geen columnisten ! Tot zover mijn les, je mag nu je boterhammetjes gaan opeten !

peervaneynthoven 27 december 2018 om 00:35

@sooi. Fijn dat je “zelfs ooit zelf columns schrijft”. Of schreef? Je maakt me nieuwsgierig en ben dan ook benieuwd of je veel van de oude Paardekoper hebt opgestoken. Ik wil ze graag lezen want “the proof of the pudding is in its eating”. Waar kan ik die op internet vinden? Laat maar weten zodat ik nog van je kan leren op dat gebied. Overigens heb je dat denigrerende toontje tussendoor met jouw taalvaardigheid toch helemaal niet nodig. Vooral als mensen het niet met je eens zijn heb je daar een handje van. Overtuigd als je vaak bent van je eigen gelijk.

Deel Koeper 25 december 2018 om 23:35

Er staat niets in deze column waarover we negatief kunnen doen, dus doen we daar maar negatief over! Dat is wat wij toevoegen!

Mainfield -14 26 december 2018 om 07:17

Deze column is inhoudelijk niet sterk maar over het algemeen vind ik ze wel interessant om te lezen , zondag had ik weer us tijd om een veldritje mee te pakken en daar toch moeten vaststellen dat het jammer is dat Vd poel niet net als Wout Parijs Roubaix gaat rijden

Sandervs76 26 december 2018 om 08:55

edit wf: laat onzin achterwege

Merlinappa 26 december 2018 om 09:03

Ik vind het altijd een beetje vlakke columns, weinig diepgang en ik zie niet echt een (sterke) eigen mening terugkomen. Niet per sé slecht, maar het wordt wel wat eentonig zo.

Enneh, als je een column hebt, heb je juist de kans om dieper in te gaan op zaken zoals dat klokje. Kan je juist begrip mee opwekken, of in ieder geval de situatie goed uit de doeken doen zodat iedereen weet wat er nou precies speelde. Jammer dat Wout dit niet doet.

Mwielerfan 26 december 2018 om 14:18

Mee eens. Best grappig om de beleving van een renner te horen en het maakt wva een stuk sympathieker. Maar het is wel erg braaf allemaal en onbegrijpelijk dat hij klokgate niet noemt, dat hij nauwelijks iets over het conflict met Nuyens heeft gezegd enz

Verweggistan 26 december 2018 om 09:18

De columns wisselen wat af tussen meningen (over crossen in de VS bijv.), ingaan op de actualiteit (weg bij Willems) en inkijkjes in het leven (over trainingen of zoals nu). Het is ook lastig om iedere week een goed onderbouwde mening te hebben over je werk, waar je de hele dag mee bezig bent en dus middenin zit. Van buitenaf is het vaak makkelijker oordelen. En als sporter een uitgesproken mening openbaar maken is ook niet altijd handig; het is een klein wereldje.

FDJ 26 december 2018 om 09:22

Eens met de meeste commentaren. Het idee van een column an sich is te prijzen alleen degene die het nu doet is tot nu toe kleurloze grijze muis gebleken met een hoog lief dagboekgehalte.

Probeer een Stef Clement of Bram Tankink te strikken. Beiden gestopt als wielrenner en personen die wel een interessante mening hebben itt dit. Ik denk ook dat Wout niet de persoon is die geschikt is voor een column.

tendam 26 december 2018 om 10:08

Een kleurloze grijze muis waarvan elke scheet op enorme kritiek kan rekenen op dit forum… zo kleurloos is hij dus blijkbaar niet.

Ik denk dat het gezeur over Van Aert zijn grondslag heeft in 3 dingen:
1. hij is Belg
2. hij is geen Mathieu van der Poel
3. hij heeft getekend bij Jumbo (dat is nog het ergste!)

Romāns Vainšteins 26 december 2018 om 10:54

van Aert is natuurlijk verre van kleurloos en een spraakmakende man-op-2-wielen, al is het om al zijn nevenprojecten en vakkundige carriere-en-imago planning. Echt een heel zelfstandig en ‘modern’ heerschap binnen de wielrennerij, zelfs in die mate dat ik er als ploeg flink over na zou denken voordat ik hem binnenhengel.

FDJ 26 december 2018 om 11:04

@tendam en romans de opmerking kleurloze grijze muis sloeg uiteraard op deze columns. Ik vind de columns op deze wijze geen meerwaarde hebben.

Dacht dat wel duideluik over was gekomen, maar bij deze.

Romāns Vainšteins 26 december 2018 om 11:24

Akkoord. Klopt wel dat de columns vaak wat veilig gaan over haphap-sportsport-slaapslaap-reisreis-crosscross terwijl hij juist lekker los kan gaan over alle rond hem spelende mythen & sagen.

Veloburto 26 december 2018 om 11:45

@tendam, beetje trieste reactie. Ik kan je verzekeren dat mijn afkeer van Van Aerts columns, helemaal niets met zijn nationaliteit, Van de Poel of Jumbo hebben te maken. Ik vind het juist leuk dat hij voor Jumbo heeft getekend, omdat het een goede renner is

Mwielerfan 26 december 2018 om 14:26

Wva is totaal geen grijze muis, daarom is het zo absurd dat z’n columns dat wel zijn.
Verder werd hij juist maandenlang toegejuicht hier. Juist omdat 90% tegen Nuyens was en veel mensen een goede renner die voor jumbo kiest opeens 3x sympathieker vinden.
Maar goed dat blijkt allemaal niet genoeg want nu blijkt de laatste weken wel heel duidelijk hoe sympathie echt is ;)

peervaneynthoven 27 december 2018 om 00:44

@FDJ.Het is duidelijk dat mensen die niet meer in het peloton zitten hun “interessante mening” gemakkelijker kunnen opschrijven dan Van Aert die nog (langere tijd ) deel uit maakt van dat peloton. De laatste moet nog wel degelijk rekening houden met zijn werkomgeving en dat doet hij ook. Hoezeer anderen dat ook zouden willen, het is moeilijk en onwenselijk voor hem om b.v. iets (negatiefs) te zeggen over de situatie met Nuyens e.a. omdat deze zaak nog voor moet komen en onder de rechter is.

Theo Bovengemiddelkamp 26 december 2018 om 10:37

Als hij een uitgesproken mening heeft, wordt hij afgezeken op Wielerflits.
Als hij geen uitgesproken mening heeft, wordt hij afgezeken op Wielerflits.

Fast Freddy 26 december 2018 om 10:54

+1
Een opmerking over een klokje zorgt al voor 200+ reacties op de site, laat staan als hij hier een duidelijke mening gaat droppen. Al zegt ie dat de wereld rond is, zijn er nog steeds die een reden vinden om hem verwijten te maken.

peervaneynthoven 27 december 2018 om 00:48

+2

bloemist 26 december 2018 om 10:54

Wout heeft de pech een superieure tegenstander in zijn generatie te hebben. En toch wist hij Mathieu al vier keer te verslaan in een WK. Wout heeft best wel een groot aantal supporters, maar de meerderheid kiest voor veel winnaar Mathieu. Door zijn drie jaar samen werking met Niels Albert, zijn de vroegere fans van Sven Nijs Wout ook wat minder genegen. Een paar top prestaties op de weg is de beste remedie om daar verandering in te brengen. Jumbo was een moeilijke keuze maar beter dan nog één jaar bij een Pro Continentale ploeg, met een World Tour contract voor de volgende drie jaar op zak. De sfeer zou in 2019 verre van optimaal geweest zijn, en dat zal mogelijk ook een beetje mee gespeeld hebben bij het op stappen.

yo-eddy 26 december 2018 om 12:17

Ik denk ook dat Mathieu op veel mensen wat sympathieker overkomt als mens, Wout (en bv ook Sanne Cant) hebben een wat donkere en norse uitstraling, dat speelt ook mee in de beeldvorming.
Kijk naar een Nijs en ook Tom Boonen, beiden killers met een vlotte babbel en goede uitstraling, daar krijg je fans mee.
Ander voorbeeld is Bob de Jong, fantastische sporter met een groot palmares, zeer vriendelijk maar met de uitstraling van een pak incontinentie luiers. Kom zelfs na zijn olympische titel geen ploeg of sponsor vinden ……. tragisch maar waar.
Persoonlijk verbaas ik mij ook over de keuze van Redbull om van Aert te sponsoren ipv VdP.

Anyway, objectief allemaal toppers en je hebt verschillende types nodig voor strijd in de sport (Nadal/Federer, Rossi/Biaggi, Messi, Ronaldo etc etc ) ….. ik geniet :)

Mwielerfan 26 december 2018 om 14:31

Bob de Jong won ook op een nummer dat nauwelijks meer uitgezonden werd en bijvoorbeeld vrijwel uit de wereldbeker is geschrapt. Hij is verder niet super charismatisch maar een stuk vriendelijker dan de inderdaad norse wva. Bij bob ging het veel meer om eigen trainings aanpak.
Bij wva maakt de tegenstander voor de sympathie niet veel uit. Het is z’n eindeloze gezeur dat mensen gaat tegenstaan. Hij is eerlijk als ie verliest maar meent onwijs veel rechten te hebben zoals een contract kunnen opzeggen zonder consequenties (ben toch geen slaaf) en nu weer met die klok

Poeksel 26 december 2018 om 11:26

Ik lees de columns van Van Aert graag. Het niveau van de reacties is wel laag helaas….

Charlie33 26 december 2018 om 11:40

Oneens met Blaudzun. Ik kijk elke dag of er al een nieuwe column van Wouter op Wielerflits staat. En als de column er dan opstaat ga ik gelijk lezen. Super interessant om te lezen wat deze topsporter allemaal bezig houdt. Zowel binnen als buiten de koers. Echt een verrijking voor de wielerliteratuur dit.

Maxim Horssels 26 december 2018 om 11:49

Zo te lezen stond er bij heel wat van jullie azijn op het kerstmenu. Desalniettemin dank dat jullie de moeite nemen om te reageren, maar jullie zijn niet verplicht deze column te lezen he. Vind je het niks dan kan je deze berichten ook overslaan. Voor nu een fijne tweede kerstdag. Hopelijk staat er voor de zure reageerders vandaag iets anders op het menu dan weer een groot glas azijn. ;)

Mwielerfan 26 december 2018 om 14:33

Vreemd dat commentaar op wva als zuur wordt geclassificeerd. Hij heeft toch alle aanleiding gegeven op commentaar.
De columns zouden van elke andere renner prima zijn. Maar van het middelpunt van de storm verwachten mensen terecht iets meer.

Kelder is de Man 26 december 2018 om 19:13

MH
Vind je het commentaar niets, dan kan je het ook gewoon overslaan. Je bent niet verplicht om het te lezen:p

Sandervs76 26 december 2018 om 19:37

edit wf: tot ziens

sooike 26 december 2018 om 22:05

Jij zult het ver brengen in je vak als je zo omgaat met kritische opmerkingen. WF blinkt al niet uit in eigen opvattingen en meningen, maar als ze dan worden geuit zijn ze misplaatst of worden kritische kanttekeningen betiteld als “zuur”. Een beter spiegelbeeld van de redactie had je niet kunnen geven, of spreek je “zuur” namens jezelf en niet namens de hele redactie ?

Romāns Vainšteins 26 december 2018 om 22:15

Mijns inziens moeten de redactieleden zich niet in de discussie mengen en die over laten aan de specialisten zoals, bijvoorbeeld, Sooike en ondergetekende.

Er staat wel een smilie bij maar dat is geen joker.

Kelder is de Man 27 december 2018 om 00:47

En een ban voor Sander is jammer.. z'n bijdrage was zeer vermakelijk.

EddyB1958 26 december 2018 om 12:59

Sorry maar eerst rijdt hij er 30. Slaat hij zelfs de cross in Lille over, en nu gaat hij voor de poen in Frankrijk rijden, wordt Van Steenbrugge te kostelijk ?

Stijn ... 26 december 2018 om 17:24

Lille is met reden het voorjaar
En van Frankrijk, goed voor internationalisering (kan vdp nog wat van leren) en als hij er veel geld voor krijgt zou het gewoon dom zijn om het niet te doen.

Martin Bergstra 26 december 2018 om 14:43

Zit ook nogal een groot verschil tussen journalisten van België en Nederland.

bloemist 26 december 2018 om 20:49

Wout rijdt in Frankrijk als voorbereiding op het Belgisch kampioenschap. Vorig jaar reed hij voor de titel na een stage en ondanks winst was hij er niet op zijn best in de eerste koers helft.

sooike 26 december 2018 om 22:29

@RV
Eigenlijk zijn er maar twee echte specialisten die zich met recht “kenner” mogen noemen. Jij bent er eentje van en ik de ander ! De rest, sorry dames en heren, is “bladvulling”, net als de “columns” van Wout !

Kelder is de Man 27 december 2018 om 00:51

Ha.. Geef Sooike een veer en hij wil meteen een vuist..

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.