WK 2019: Gareeva blijft Van Anrooij voor op tijdrit voor junior-vrouwen

maandag 23 september 2019 om 12:48
WK 2019: Gareeva blijft Van Anrooij voor op tijdrit voor junior-vrouwen

Aigul Gareeva - foto: Cor Vos

Aigul Gareeva is de nieuwe wereldkampioene tijdrijden bij de junior-vrouwen. Helemaal vlekkeloos ging dat niet, want in de finale nam ze een verkeerde afslag. Haar voorsprong bleek echter groot genoeg om Shirin van Anrooij en Elynor Bäckstedt voor te blijven.

Op hetzelfde parcours als de Team Mixed Relay stond de Nederlandse Femke Gerritse als eerste aan het vertrek. Op het opdrogende wegdek zette de 18-jarige renster na 13,7 kilometer de klok stil op 24:05. Lang hield haar tijd geen stand, want de Française Lea Curinier, die twee ritten later was gestart, stelde de snelste tijd al met ruim een halve minuut scherper. De Amerikaanse Megan Jastrab deed er vervolgens nog een schepje bovenop door nog een halve minuut sneller te gaan.

Het werd echter de Italiaanse Sofia Collinelli, die voor langere tijd de tussenstand aanvoerde. De nummer zes van het vorige EK tijdrijden in Alkmaar scherpte Jastrabs tijd aan met negen tellen en zag onder anderen Amelia Sharpe, Cedrine Kerbaol en Lara Gillespie tekortschieten. Toen was het wachten op de binnenkomst van de tweede Nederlandse. Leonie Bos was aan het tussenpunt na 6,3 kilometer 0:39 langzamer dan de Italiaanse, maar aan de finish pakte ze de toptijd in 22:37!

Bos’ tijd houdt lang stand
De vice-kampioen tijdrijden van Nederland bleek een uitstekend tweede deel te hebben afgelegd en daarmee schoof ze door naar de hot seat, die tot dat moment toe warm gehouden werd door Collinelli. Daarna waren ook Frances Janse van Rensburg en Noemi Ruegg goed onderweg, maar de Zuid-Afrikaanse en de Zwitserse kwamen duidelijk tekort ten opzichte van de toptijd van Bos. Wel moesten er toen nog wat renners finishen.

Leonie Bos – foto: Cor Vos

Onder hen was ook de enige Belgische, Julie De Wilde. De pas 16-jarige renster, op de tijdrit de nationaal kampioene, moest echter vijftig seconden toegeven aan de aankomst. De Amerikaanse Zoe Ta-Perez kwam dicht bij de tijd van Bos, en strandde op slechts vier seconden. Aan het tussenpunt ging het echter steeds sneller, met de Nederlandse Shirin van Anrooij, de Russische Aigul Gareeva en thuisfavoriet Elynor Bäckstedt die de snelste tijden klokten.

Backstedt kon even daarvoor haar titelambities evenwel bijna opbergen toen ze tijdens een van de linke bochten wilde overpakken naar haar tijdritstuur, waarbij ze ternauwernood overeind bleef. Even daarna werd de toptijd van Bos dan toch verbeterd. De Zweedse Wilma Olausson bleek haar tijdrit net als de Nederlandse goed te hebben ingedeeld en was aan de finish vier seconden sneller. Dan moesten nog slechts zes rensters een tijd neerzetten.

Van Anrooij even aan de leiding
De Chileense Catalina Anais Soto Campos en de Kazachse Ulyana Sukhorebrik kwamen tekort, maar dat gold niet voor Van Anrooij. De Europees kampioene van Alkmaar haalde in de slotfase Sukhorebrik in en verbeterde de snelste tijd naar 22:19. De volgende binnenkomer was Gareeva. De Russische was pijlsnel onderweg, maar sloeg in de slotfase plots de afleiding voor de motards in. Daarmee dreigde ze haar kansen te vergooien, waarna ze snel omkeerde.

Eenmaal terug op het parcours bleek haar voorsprong voldoende om zich zo’n misstap te kunnen veroorloven en ze scherpte de snelste tijd aan met drie seconden. Toen Camilla Alessio uit Italië niet aan haar tijd kwam, moest alleen Bäckstedt nog binnenkomen. Voor het goud en zilver kwam de tijd van de thuisfavoriete tekort, maar achter Gareeva die het goud pakte en Van Anrooij (zilver) pakte ze bronzen medaille.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

11 Reacties

Franco Ballerini 23 september 2019 om 12:53

Mooi dat Gareeva toch nog won nadat ze de verkeerde afslag nam. Kostte haar minstens 10 seconden. Ze nam wel veel risico in de afdaling met haar stuiterende achterwiel.

0
detac 23 september 2019 om 12:54

holy moly wat een bedroevend slechte tolk zeg……

0
Franco Ballerini 23 september 2019 om 12:56

Wat zei ze dan echt?

0
detac 23 september 2019 om 12:57

Vertel het mij maar? Ik kon niks maken van dat gebrabbel dus ben benieuwd wat jij hebt gehoord.

0
Peter Lippens 23 september 2019 om 17:06

viel toch best mee, was niet echt vloeiend Engels maar toch veel verstaanbaarder dan 92% van de Ollanders als ze Frans praten ….

0
Kelder is de Man 23 september 2019 om 18:00

Lippens
Geen vergelijking natuurlijk. Engels wereldtaal en van die 92% zijn er vast niet veel tolk.

0
Jowinho 23 september 2019 om 12:59

Mijn complimenten aan Cor Vos. Wat een fantastische foto.
Edit: en dan wordt die foto vervangen.

En die tolk was nog onduidelijker dan het Russisch van Gareeva.

0
detac 23 september 2019 om 13:07

Inderdaad, zonde was een schitterende foto.

0
Nick Doup 23 september 2019 om 13:11

De eerste foto was van vorig jaar in Innsbruck. We hebben natuurlijk liever een recente ;)

0
Oblomov 23 september 2019 om 13:55

Van Anrooij ontpopt zich dit seizoen toch wel tot een serieus talent op de weg. Eerstejaars nog maar.

Dacht eerst dat ze in het wielrennen een carrière in de schaduw van Pieterse tegemoet ging, maar wat Van Anrooij op de weg laat zien is indrukwekkender dan wat Pieterse op de mountainbike laat zien. Benieuwd wat dat in het veld opleveren gaat.

0
HoofdIsVrij 23 september 2019 om 14:28

Gelukkig wint ze alsnog ondanks die verkeerde afslag.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone