Wielerploegen 2018: Sunweb
Foto: © Cor Vos | Team Sunweb
donderdag 18 januari 2018 om 09:00

Wielerploegen 2018: Sunweb

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we ieder dag een WorldTour-ploeg. In deze veertiende aflevering staat Sunweb centraal, de ploeg van Giro d’Italia-winnaar Tom Dumoulin.

Sunweb
Land: flag-de Duitsland
Sponsor: Vakantie-aanbieder
Sinds: 1999 (als Batavus-Bankgiroloterij-Big Star, Skil-Shimano, Giant-Alpecin en cosponsors)
UCI-code: SUN
Fietsen: Giant
Tenue 2018:

Aantal overwinningen 2017: 20
WorldTour-ranking 2017: 4e met 8033 punten
CQ-ranking: 7e met 8869 punten
PCS-ranking 2017: 5e met 3385 punten

Website: teamsunweb.com/
Facebook: /TeamSunweb
Twitter: @TeamSunweb
Instagram: TeamSunweb

2017
Een mooiere entree als hoofdsponsor had Sunweb bijna niet kunnen wensen. De nieuwe sponsor heeft de naam aan het team verbonden op het moment dat de ploeg, die al heel wat jaren succesvol is, echt begonnen is met prijzen oogsten. Een kwestie van geluk of scherpe visionaire blik? Bij sponsor Sunweb bekennen ze dat de prestaties van 2017 boven alle verwachtingen waren.

De eerste seizoenszege van Sunweb kwam al op de zevende wedstrijddag van de WorldTour. In Australië sprintte Nikias Arndt naar de zege in de Cadel Evans Great Ocean Road Race. De Duitser wist met een perfect getimede sprint nog net een groep vroege vluchter te overrompelen.

foto: Marcel Koch

In het Vlaamse voorjaar werd voor het eerst goed zichtbaar dat de transitie van klassiekerploeg naar een team met focus op de grote rondes, sneller is gegaan dan men vooraf had gedacht. Het feit dat voor de vertrokken John Degenkolb geen gelijkwaardige opvolger was aangetrokken, was al een vroeg signaal. In de kasseikoersen was Sunweb daardoor minder zichtbaar. Op de tweede linie leverde Mike Teunissen prestatie die van hem verwacht mogen worden. Met een twaalfde plek in Omloop Het Nieuwsblad begon hij hoopvol aan het Vlaamse werk, maar dat bleek achteraf ook zijn beste prestatie. In Dwars Door Vlaanderen finishte hij als 16e, maar in de monumentale klassiekers kon hij nog geen rol van betekenis spelen.

In het Ardennendrieluik waren de pijlen gericht op Michael Matthews. Een paar weken eerder was hij al de kopman in Milaan-San Remo, waar zelfs Tom Dumoulin voor hem in dienst reed. Met een twaalfde positie in de eindklassering werd daar niet het gewenste resultaat behaald. Matthews begon daarna wel met een WorldTour-zege aan de maand april door de openingsrit van de Ronde van Baskenland te winnen. In Gent-Wevelgem was hij opnieuw goed met een achtste plek. Het was echter wachten tot Luik-Bastenaken-Luik voor de echte uitschieter. Op drie tellen van winnaar Alejandro Valverde finishte Matthews in Ans als vierde.


Wat vervolgens gebeurde had zelfs niemand binnen de ploeg verwacht. In de Giro d’Italia steeg Tom Dumoulin niet alleen boven zichzelf, maar ook boven alle anderen uit. Halverwege de ronde pakte hij voor het eerst de leiderstrui nadat hij in de tijdrit van Foligno naar Montefalco de dagzege had veroverd. Ondertussen was hij al zijn luitenant Wilco Kelderman verloren door een laakbaar incident op weg naar de voet van Blockhaus (etappe 9). Dan was er nog het poepincident, de heroïsche zege op Oropa en zinderend spannende afsluitende tijdrit in Milaan. Voor Sunweb was de Giro een thriller met op de slotpagina het happy end.

Ook de Tour de France werd een succesvol verhaal. De ploeg koos voor een strijdplan gericht op ritzeges. Met tweemaal Matthews en tweemaal Warren Barguil bleek dat plan een gouden formule. De Fransman behaalde zijn eerste Tourrit ook nog eens op 14 juli, de Franse nationale feestdag. Dankzij zijn tomeloze aanvalsdrift in de bergritten wist hij bovendien de bergtrui naar Parijs te halen. Matthews deed hetzelfde met de groene puntentrui.


Twee weken later was er opnieuw WorldTour succes te vieren. In de eerste editie onder de nieuwe naam zegevierde Tom Dumoulin in de BinkBanck Tour. De Limburger sloeg de Tour over vanwege een geplande vakantie, nota bene in Italië. Toen er in Frankrijk werd gekoerst om de gele trui trainde hij zich suf om zijn prestatie uit de Giro te bevestigen. Halverwege augustus deed hij dat met glans door de sterkbezette ronde door Nederland en België op zijn naam te schrijven. Op de Vesten van Geraardsbergen hield zijn leiderstrui vast met zeventien seconden voorsprong op Tim Wellens en 46 seconden op Jasper Stuyven.

Het laatste kraaltje succes werd in september aan de lange en goedgevulde ketting geregen. In het Noorse Bergen snelden zowel de vrouwen- als de mannenploeg naar de wereldtitel ploegentijdrit, De jonge Duitser Lennard Kämna finishte in de wegwedstrijd voor beloften als tweede en Dumoulin pakte op grootse wijze de wereldtitel tegen de klok. In een waanzinnig tijdrit reed hij de concurrentie aan flarden. Hoewel de individuele nummers op WK geen aangelegenheid voor ploegen zijn, had Sunweb met Matthews, namens Australië, wel de nummer drie van wegwedstrijd op de loonlijst staan.

Transfers
Met 398 stemmen (18%) behaalde het plek drie in de verkiezing om meest opvallende transfer van 2017. De overstap van Ramon Sinkeldam naar FDJ. De Noord-Hollander zag na het vertrek van sprintkanonnen Marcel Kittel en Degenkolb steeds minder aandacht gaan naar de sprint. Bij zijn nieuwe, Franse ploeg is hij aangetrokken als versterking voor de sprinttrein van Arnaud Démare. Door de overstap krijgt hij tevens een nieuwe rood-wit-blauwe trui. Volgens hem en vele Nederlandse wielerfans een grote verbetering. Naast Sinkeldam is ook de Oostenrijkse tijdrijder Georg Preidler overgestapt naar de Franse ploeg.


Dit tweetal zijn lang niet de enige vertrekkers bij de ploeg van manager Iwan Spekenbrink. In totaal zijn zes renners naar een andere ploeg overgestapt en van één renner was 2017 zijn laatste profseizoen. Tamelijk laat voor de wielerwereld maakte Albert Timmer bekend zijn profcarrière te beëindigen. In overleg met de ploeg besloot de 32-jarige renner zijn contract te ontbinden om meer tijd met zijn jonge gezin door te brengen.

De transfer met de meeste impact is die van Warren Barguil. De temperament volle Fransman gaf aan niet langer de tweede viool te willen spelen in onder meer de Tour de France. Na twee ritzeges in de Vuelta van 2013 lukte het hem pas afgelopen jaar weer om opnieuw te winnen. Zij het twee keer in de Tour. Barguil is sinds 1 januari officieel teruggekeerd naar een ploeg uit eigen land, naar Fortuneo-Samsic, waar hij de grote kopman is. In zijn spoor is ook de Noor Sindre Skjøstad Lunke gevolgd.

De andere vertrekkers zijn Bert De Backer (Vital Concept) en Zico Waeytens (Vérandas Willems-Crelan). Beide klassiekerspecialisten zeiden toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. De twee Belgen hebben die gevonden bij een respectievelijke Franse en Belgische ProContinentale formatie.

Tegenover de zeven renners die Sunweb zijn vertrokken, staat de komst van vijf renners. Met Jai Hindley (21) en Michael Storer (20) heeft Sunweb twee jonge Australiërs geworven. Het aantal renners van Down Under komt met Matthews en de eveneens jonge Chris Hamilton (22) op vier.


Met Martijn Tusveld is er één nieuwe Nederlander bij Sunweb in dienst getreden. De 24-jarige Utrechtenaar was in 2016 al eens stagiair bij de toenmalige Giant-Alpecin-ploeg. Ondanks een goede stageperiode was er toen echter geen plek in de selectie voor 2017. Bij Roompot-Nederlandse Loterij kon hij wel terecht voor een tweejarig profcontract. Maar na een jaar in het oranje is de deur naar de WorldTour toch weer open komen te staan. Bij zijn nieuwe werkgever zal hij in eerste instantie vooral in dienst van de kopmannen gaan rijden.

Het aantal Belgen bij Sunweb blijft op peil want tegenover het vertrek van twee, staat de komst van Louis Vervaeke, die zich vooral in de bergen weer wil tonen, en sprinter en klassiekerspecialist Edward Theuns, die bij Trek-Segafredo op een dood spoor belandde door de concurrentie van Jasper Stuyen en John Degenkolb. Hoewel hij bij Sunweb ook zeker niet de enige troef voor de Vlaamse klassiekers is, werd hij daar tijdens de teampresentatie in Berlijn wel zodanig als kopman gepositioneerd.

In
flag-au Jai Hindley (Mitchelton Scott)
flag-au Michael Storer (Mitchelton Scott)
flag-be Louis Vervaeke (Lotto Soudal)
flag-be Edward Theuns (Trek-Segafredo)
flag-nl Martijn Tusveld (Roompot-Nederlandse Loterij)

Out
flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic)
flag-nl Ramon Sinkeldam (FDJ)
flag-be Bert De Backer (Vital Concept)
flag-no Sindre Skjøstad Lunke (Fortuneo-Samsic)
flag-at Georg Preidler (FDJ)
flag-nl Albert Timmer (gestopt)
flag-be Zico Waeytens (Vérandas Willems-Crelan)

Renners voor 2018
Het nieuwe strijdplan van Sunweb kent de nodige overeenkomsten met de ambities voor 2017. Na lang om de hete brei heendraaien, maakt Sunweb in januari bekend dat Dumoulin in mei een nieuwe poging gaat wagen in de Giro. Dat is zijn hoofddoel van de eerste seizoenshelft. In aanloop naar de drieweekse door Italië rijdt hij zo goed als hetzelfde wedstrijdprogramma als een jaar eerder. Of hij na de Giro ook de Tour gaat betwisten, is een groot vraagteken. Zowel de renner als de ploeg zeggen daar na de Giro pas iets over te kunnen melden.

De selectie van Giro zal wel wat wijzigingen kennen. Zo gaat Wilco Kelderman weer naar de Tour de France. Niet om voor een klassement te gaan, maar om ritzeges na te jagen. Zijn plek als meesterknecht zal worden ingevuld door de jonge Sam Oomen. De Tilburger begint in mei aan zijn tweede grote ronde, en hij liet al weten deze graag wél uit te rijden. Afgelopen september moest hij noodgedwongen de Vuelta voortijdig verlaten nadat hij ziek was geworden. Voor Kelderman was dat een fikse tegenslag. Hij gaat in september opnieuw voor een klassement in Spanje.


In de kasseiklassiekers lijkt de ploeg weer wat beter gestoffeerd. Op het eerste oog is het vertrekt van Sinkeldam een nieuwe verschraling van de klassiekerkern, maar de 28-jarige renner heeft er nooit een geheim van gemaakt het echte absolute kopmanschap niet te ambiëren. Met Teunissen, Søren Kragh Andersen en nieuwe aanwinst Theuns beschikt Sunweb over drie mannen die kunnen verrassen.

Laatstgenoemde zei eind december in een interview op deze website vooral van de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix te dromen. “Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik beter tot mijn recht kwam in Roubaix dan in Vlaanderen. Roubaix is bovendien een koers waar tactisch rijden belangrijk is. Dat ligt mij wel. Maar ik blijf me ontwikkelen en ik kom ieder jaar sterker voor de dag. Misschien dat ik daarom de komende jaren in Vlaanderen ook voor de winst kan meedoen”, aldus Theuns.

De Belg die over is gekomen van Trek-Segafredo kan eveneens zijn mannetje staan in de sprints. Sunweb heeft hiervoor ook de beschikking over de Duitsers Nikias Arndt, Phil Bauhaus en Max Walscheid. Wanneer het niet rechttoe rechtaan gaat, heeft de Duitse ploeg met Matthews een absolute wereldtopper in huis. De ex-renner van onder meer Rabobank is een van de weinige renners in staat om Peter Sagan te kloppen op een lastige aankomst.


Matthews staat dit jaar aan heel wat voorjaarsklassiekers aan de start, waaronder Omloop Het Nieuwsblad. Ook Milaan-San Remo, E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem. “Met het oog op de eerder genoemde klassiekers en de Ardennenkoersen sla ik Vlaanderen over. We zullen bekijken hoe het voorjaar verloopt. Mocht dit positief zijn, dan is het wellicht een optie om volgend jaar wél de Ronde te betwisten”, aldus Matthews tijdens de teampresentatie in Berlijn.

Selectie Sunweb 2018
flag-dk Søren Kragh Andersen
flag-de Nikias Arndt
flag-de Phil Bauhaus
flag-nl Roy Curvers
flag-nl Tom Dumoulin
flag-de Johannes Fröhlinger
flag-de Simon Geschke
flag-us Chad Haga
flag-au Chris Hamilton
flag-au Jai Hindley
flag-nl Lennard Hofstede
flag-nl Wilco Kelderman
flag-de Lennard Kämna
flag-au Michael Matthews
flag-nl Sam Oomen
flag-nl Tom Stamsnijder
flag-au Michael Storer
flag-nl Laurens ten Dam
flag-nl Mike Teunissen
flag-be Edward Theuns
flag-nl Martijn Tusveld
flag-be Louis Vervaeke
flag-de Max Walscheid 
Totaal: 23 renners

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
18 januari 2018 09:10
Topselectie met ook nog eens veel talent. Wel opvallend dat ze slechts 23 renners hebben, wel erg weinig voor zo'n lang seizoen.
18 januari 2018 09:27
Wat een heerlijke ploeg die ondertussen is uitgegroeid tot mijn favoriete. Mooie selectie, erg jammer van het vertrek van Preidler. Ben benieuwd hoe de talenten zich gaan ontwikkelen!

Zeker die nieuwe Australiërs zeggen mij namelijk echt niks.
18 januari 2018 10:00
Was echt een topjaar qua prestaties. Wordt lastig het te evenaren of te verbeteren. Maar misschien in de klassiekers een uitschieter? Theuns een goede aankoop. Ook verrassend, zou hij nou echt meer voor eigen kans kunnen rijden met Matthews en Kragh Anderson?
18 januari 2018 10:41
2017 was natuurlijk het wonderjaar zoals 2016 het wonderjaar voor Orica was. Ik verwacht dat ze goede resultaten neer gaan zetten in 2018, maar niet die uitschieters zoals in 2017 met de girowinst en de 4 touretappes + 2 truien.
18 januari 2018 11:14
Als het lekker zont in Luik zie ik Matthews daar wel hetzelfde flikken als wat Gerrans deed.
18 januari 2018 11:25
Zou er onder aan elke "Wielerploegen 2018" een lijstje kunnen komen met de ploegen die tot nu toe zijn geweest, met daarbij de link?
18 januari 2018 11:43
Leuke ploeg, ook vaak attractief rijdend. Ik ben alleen bang dat hun renners bestandte klein gaat zijn en met preidler hebben ze in ieder geval een sterke knecht verloren. Mij benieuwen of ze hun prestaties kunnen evenaren (los van grote ronde winst). Hopelijk kan sam oomen dit jaar een grote ronde uitrijden, erg benieuwd waar hij dan staat aan het einde.
18 januari 2018 12:03
Theuns is wel een sterke renner die goede uitslagen hoort te kunnen rijden in de klassiekers. Ook handig als lead-out voor Matthews.

Sterke ploeg maar wel klein
18 januari 2018 12:58
Als de renners in de klassiekers beter gaan presteren, en de ronderenners even goed, dan gloort een top3 in de WT voor dit team. :-)
18 januari 2018 13:15
@LutsenkoFan Klik op de tag "Wielerploegen 2018" dan heb je een overzicht van de ploegen met links.
18 januari 2018 13:30
IJzersterke renners maar een selectie van 23 man is echt bizar. Teklehaimanot en Yonder Godoy passen niet echt West-Europese profiel van deze ploeg maar ik zou toch eens een hengeltje uitgooien.
18 januari 2018 14:55
23 man is inderdaad wel erg weinig.
Heb zelf weinig met deze ploeg, vond ze in de tijd van Argos en Giant enorm leuk maar door de jaren heen zijn alle renners die ik tof vond vertrokken en Preidler was daarvan de laatste dus ik ben eigenlijk blij dat hij hier ook weg is.
18 januari 2018 16:07
Erg weinig reacties vooralsnog op de leukste ploeg van het circuit! Zit iedereen vast in de storm of zo?
18 januari 2018 16:50
Het voelt een beetje dunnetjes aan allemaal. Vooral voor de Vlaamse klassiekers lijkt het erg dun maar wellicht kan Arendt naar een meer prominenter rol doorgroeien of Theuns ons verbazen. Ik mis ook sterke knechten voor Dumoulin in het hoog gebergte. Ik weet niet zo goed wie hem daar moet bijstaan behalve Kelderman en Oomen. Als je kijkt wat voor ploegen Froome en Bardett meekrijgen in de tour, dan is dit vrij zwak. Ik zie ook niet wie de sprints voor Matthews moet aantrekken in TdF, maar wellicht heeft hij dit niet nodig.
18 januari 2018 17:25
Zien er al afgetraind uit en klasse sprinters hebben weinig hulp nodig net als doorgewinterde klimmers/punchers, gaan hun palmares van vorig jaar flink overtreffen.
18 januari 2018 18:48
Ploeg heeft maximum uit mogelijkheden gehaald in 2017, zeker Dumoulin. Nu opschalen naar winst MSR/AGR (Matthews), Vlaamse doorbraak Theuns, kleinerondenwinst (Kelderman)
18 januari 2018 19:34
De meer ik er over nadenken, denk ik dat we overschatten wat voor budget sunweb heeft.
18 januari 2018 20:09
Het incident met Barguil in de Vuelta had ook wel vermeld mogen worden.
18 januari 2018 20:38
23 in 2018 is zeker niet veel, maar ik denk dat 2017 met 25 relatief gezien nog 'krapper' was.
Dat is echter kwantiteit. Het verlies aan kwaliteit is baart me veel meer zorgen voor deze ploeg.
18 januari 2018 21:07
@thinkerbell. Ik ben echt benieuwd waar jouw voorkeur naar gaat.
Daar ben ik echt benieuwd naar.
18 januari 2018 21:32
Ik zie hier al genoeg interessants voorbijkomen waar Wielerflits iets mee kan doen.

Een interview met teammanager Iwan Spekenbrink met vragen als:
- Hebben jullie aan 23 renners genoeg dit seizoen?
- Wat is de reden waarom jullie met 2 renners minder aan het seizoen gestart zijn?
- Met Preidler en Barguil zijn twee belangrijke renners vertrokken. Zijn jullie tevreden met hoe dit is opgevangen?
- Dumoulin heeft aangegeven opnieuw de Giro te willen winnen. Heeft hij hiervoor voldoende steun bergop?

Misschien ligt het aan mij en heb ik antwoorden op deze vragen gemist.
18 januari 2018 21:49
@marehoek
Ik heb over het algemeen één regel voor mezelf omdat ik nogal een a-typische Nederlander ben, hoe minder Nederlands hoe beter. Er zijn bepaalde nationaliteiten waar ik veel sympathie voor heb zoals de Italiaanse, Spaanse en Oostenrijkse renners. Dus ploegen als Movistar en Bora staan bijvoorbeeld hoog op mijn voorkeurslijstje.
19 januari 2018 00:01
Ploeg lijkt iets minder dan vorig jaar en dat is toch jammer gezien de ontwikkeling van dumoulin als serieuze kanshebber voor grote ronde winst.
19 januari 2018 14:00
Ja idd met zon krappe selectie lijkt het me zeer moeilijk om Giro en Tour voor klassement te gaan zelfs Giro-Vuelta. De 3 duitse sprinters en Mike Teunisse staan voor het jaar van de doorbraak, net als Teuns die moet op het podium ve klassieker. De anderen zijn zekerheden en Matthews en Kelderman kunnen nu echt tot de groten gaan behoren als ze tonen hun lichtgevoeligheid kwijt te zijn. Nog even benadrukken. WC TTT 2017 (Bergen) jawel jawel!

Reacties zijn gesloten.