Wielerploegen 2017: Katusha-Alpecin
foto: WielerFlits/Maxim Horssels
dinsdag 3 januari 2017 om 08:00

Wielerploegen 2017: Katusha-Alpecin

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we alle 18 WorldTour-teams. Vandaag Katusha-Alpecin, dat zich steeds meer profileert als internationale ploeg. In 2016 wisten ze 25 overwinningen te behalen.

Katusha-Alpecin
Land: flag-ch
Sponsors: Katusha (conglomeraat van Russische bedrijven) en shampooproducent Alpecin
Sinds: 2009
UCI-afkorting: KAT
Fietsen: Canyon
Tenue 2017: klik

Aantal overwinningen 2016: 25
WorldTour Ranking 2016: 6e met 789 punten
CQ-ranking 2016: 8e met 8278 punten

Website: http://www.teamkatusha.com/
Facebook: facebook.com/katushacycling
Twitter: @katushacycling
Instagram: katushacycling

2016
Net als een jaar eerder is wielerjaar 2016 een seizoen geworden met degelijke prestaties voor Katusha. In de klassiekers kon de ploeg rekenen op een goede Alexander Kristoff en in de Giro en Tour was Ilnur Zakarin op de afspraak. Desondanks wisten zij, door verschillende redenen, niet te domineren. De zegeteller voor 2016 stopte op 25 overwinningen, waarvan vijf in de WorldTour.

Alexander Kristoff steekt er niet bovenuit
In 2015 wist Kristoff nog vier WorldTour-overwinningen te behalen. Afgelopen seizoen lukte het in geen enkele wedstrijd van het hoogste niveau. Maar een slecht seizoen reed hij absoluut niet.

foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

De Noor haalde opnieuw het volledige seizoen een hoog niveau, maar was nooit de allerbeste. Met drie ritzeges in de Tour of Qatar en twee in de Tour of Oman begon het seizoen voortvarend. In de Vlaamse klassiekers, zijn eerste doel van het jaar, was hij dichtbij overwinningen. Zonder de solo van Jasper Stuyven had Kristoff Kuurne-Brussel-Kuurne gewonnen. Hij won weliswaar de massasprint maar daarmee werd hij, net als een jaar eerder, tweede.

Dit overkwam hem ook in de derde rit van het Criterium du Dauphiné. In de Tour was hij op weg de massasprint van de rit naar Bern (etappe 16) te winnen, totdat Peter Sagan een onwaarschijnlijke jump voor de finishlijn plaatste en daarmee de zege weggriste. Ook in de vlakke rit waarin Sagan én Froome een coup pleegden was hij de snelste in de sprint, ware het niet dat er nog drie renners vlak voor het peloton bleven.

Kristoff was verder nog trefzeker in de Driedaagse De Panne-Koksijde (etappe 1), Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt, Tour of California (etappe 7), Arctic Race of Norway (etappe 1) en de Tour des Fjords (etappes 2, 3, 5 en het eindklassement).

Ilnur Zakarin klimt en valt
Na het jaar van zijn internationale doorbraak was afgelopen seizoen het jaar waarin Zakarin moest bewijzen geen eendagsvlieg te zijn, en dat deed hij met overtuiging. In Parijs-Nice won hij de zesde rit met finish op de top van La Madone d’Utelle en in de Giro stond hij op een vijfde plek in algemeen klassement, totdat hij in dezelfde rit als Steven Kruijswijk ten val kwam. Waar Kruijswijk weer op zijn fiets kon stappen, was dat voor Zakarin onmogelijk door verschillende botbreuken.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Na een herstelperiode was de Tour de France zijn eerstvolgende wedstrijd. Vanwege een trainingsachterstand was een goede klassering in het eindklassement uitgesloten en dus koos de Rus, niet onverdienstelijk, voor dagsucces te gaan. In de felbevochte zeventiende etappe naar Finhaut-Emosson soleerde Zakarin naar de ritzege met bijna een minuut voorsprong op de nummer twee van die dag, Jarlinson Pantano.

Ritzeges in de drie grote rondes
Voor het eerst in haar geschiedenis behaalde Katusha in hetzelfde seizoen ritzeges in de drie grote rondes. Een dag na het wegvallen van Zakarin soleerde Rein Taaramäe in de laatste bergrit van de Giro, Sergey Lagutin was de beste in de achtste rit van de Ronde van Spanje, terwijl Zakarin dus al eerder een bergrit op zijn naam schreef in de Tour.

Transfers
De internationaliseringsslag, die vorig jaar is ingezet, is weer een stap verder doorgevoerd. De ploeg wil zich meer en meer losweken van de Russische oorsprong en is per 2017 geregistreerd op een Zwitserse licentie.

Tony Martin - foto: Sirotti

Tony Martin – foto: Sirotti

In de selectie zijn negen van de veertien Russische renners vertrokken en geen van de tien nieuwkomers heeft de Russische nationaliteit. Mede door de komst van de Duitse subsponsor Alpecin (shampoo producent) zijn er drie Duitse renners aan de selectie toegevoegd (Tony Martin, Marco Mathis en Rick Zabel).

Belangrijkste nieuwkomer is wereldkampioen tijdrijden Martin. De Duitser wil na vijf jaar Etixx-Quick-Step volledig voor eigen kansen kunnen gaan. Zo wil Martin scoren in de Vlaamse klassiekers, de openingstijdrit in Düsseldorf van de Tour en als derde speerpunt blijft hij zich richten op tijdritten.

Voor het eerst draagt ook een Nederlandse renner het shirt van Katusha-Alpecin. Na drie jaar afwezigheid keert Maurits Lammertink terug in de WorldTour. Voor hem was 2016 een wielerseizoen met twee gezichten. In juni was er de euforie van de eindzege in de Ronde van Luxemburg. Kort daarna viel hij hard in de Ronde van Zwitserland en eenmaal teruggekeerd, moest hij zijn seizoen noodgedwongen in mineur afsluiten vanwege een ribbreuk in Parijs-Tours. De Tukker mikt in 2017 onder andere vol op de Amstel Gold Race, daarna hoopt hij zich te mogen voorbereiden op de Tour de France.

In:
flag-be Baptiste Planckaert (Wallonie-Bruxelles)
flag-nl Maurits Lammertink (Roompot-Oranje Peloton)
flag-dk Mads Würtz Schmidt (Virtu Pro Veloconcept)
flag-pt José Gonçalves (Caja Rural-Seguros RGA)
flag-de Marco Mathis (Rad-Net Rose)
flag-ch Reto Hollenstein (IAM Cycling)
flag-hr Robert Kišerlovski (Tinkoff)
flag-de Rick Zabel (BMC)
flag-be Jenthe Biermans (SEG Racing Academy)
flag-de Tony Martin (Etixx-Quick-Step)

Uit:
flag-ru Eduard Vorganov (Minsk Cycling Club)
flag-ru Anton Vorobyev (Gazprom-RusVelo)
flag-ru Alexey Tsatevich (Gazprom-RusVelo)
flag-es Joaquim Rodriguez (management Bahrain Merida)
flag-it Jacopo Guarnieri (FDJ)
flag-ru Sergei Chernetskiy (Astana)
flag-ru Vladimir Isaychev (nog niet bekend)
flag-ru Dimitriy Kozonchuk (Gazprom-RusVelo)
flag-ru Sergey Lagutin (Gazprom-RusVelo)
flag-be Jurgen Van den Broeck (LottoNL-Jumbo)
flag-ru Egor Silin (nog niet bekend)
flag-ru Aleksandr Porsev (Gazprom-RusVelo)

2017
De selectie van 2017 is opgebouwd rond drie speerpunten: Tony Martin (tijdrit & klassiekers), Alexander Kristoff (sprints & klassiekers) en Ilnur Zakarin (grote rondes). De ontwikkeling van laatstgenoemde renner is voor Viatcheslav Ekimov de reden om uit het management van de ploeg te stappen.

Ilnur Zakarin - foto: Sirotti

Ilnur Zakarin – foto: Sirotti

De oud-prof was sinds 2012 de algemeen directeur van Katusha. Zijn droom – een Russische klassementsman – is met de prestaties van Zakarin verwezenlijkt. Zijn opvolger als algemeen directeur is de Portugees José Azevedo. Hij heeft laten weten dat de ploeg vooral inzet op de grote rondes. De ploeg mikt met Zakarin op het algemeen klassement in de Giro d’Italia en de Vuelta a España.

Voor de Tour de France is nog geen uitgekiende strategie geopenbaard. Al liet Tony Martin er tijdens de teampresentatie in september geen gras over groeien. Hij gaat vol voor de gele trui in Duitsland. Winst in de openingstijdrit van de Tour in Düsseldorf moet zijn absolute hoogtepunt van 2017 worden. De Duitser besloot bij Etixx-Quick-Step te vertrekken omdat hij met Katusha-Alpecin een ploeg heeft gevonden waar hij “alle ambities die ik nog heb kan verwezenlijken.”

Selectie Katusha-Alpecin 2017
flag-ru Maxim Belkov
flag-be Jenthe Biermans
flag-no Sven Erik Bystrøm
flag-pt José Gonçalves
flag-at Marco Haller
flag-ch Reto Hollenstein
flag-hr Robert Kišerlovski
flag-ru Pavel Kochetkov
flag-no Alexander Kristoff
flag-ru Viacheslav Kuznetsov
flag-nl Maurits Lammertink
flag-es Alberto Losada
flag-pt Tiago Machado
flag-ru Matvey Mamykin
flag-de Tony Martin
flag-de Marco Mathis
flag-dk Michael Mørkøv
flag-be Baptiste Planckaert
flag-de Nils Politt
flag-co Jhonatan Restrepo
flag-si Simon Špilak
flag-ee Rein Taaramäe
flag-dk Mads Würtz Schmidt
flag-de Rick Zabel
flag-es Angel Vicioso
flag-ru Ilnur Zakarin
Totaal: 26 renners

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
3 januari 2017 08:19
Een ploeg die me het voorbije jaar meer dan anders charmeerden, met vaak offensief koers gedrag en sterkte in de breedte. Mamykin was een lust voor het oog als het bergop ging en met name van Nils Politt verwacht ik nog heel veel moois, die heeft echt indruk op me gemaakt in het voorjaar!
3 januari 2017 08:37
Winnaar van het 'spaar alle nationaliteiten' klassement.
3 januari 2017 09:05
Wanneer er ploegen voor het komende seizoen gepresenteerd worden moet er m.i. niet teveel op het afgelopen seizoen worden teruggekeken. Mede daardoor mis ik waarschijnlijk de mogelijkheid om wat over de jong talenten en/of nieuwelingen in het verhaal op te nemen. Verwachtingen zijn er zeker over Mamykin maar ook naar Planckaert, Restrepo en Würtz Schmidt kan worden uitgekeken.
3 januari 2017 09:12
De Spaanse kopmannen weg, de Russische tijdrijders/sprinters weg. In 2 jaar een hele andere ploeg aan het worden. Met Kristoff een gigant. En veel talent wat kan doorbreken. Restrepo, Politt, Biermans, Mamykin, Mathis en Wurtz. Lammertink kan veel vrij koersen.

Interessante ploeg.
3 januari 2017 09:36
Met Planckaert de winnaar van de Europe Tour binnen gehaald. Onderschat man, die naast Kristoff, voor de nodige overwinningen kan zorgen. Verdiende wel wat aandacht in dit stukje!
3 januari 2017 09:38
Wielerploegen 2017 heet dat dan. Gaat alleen maar over 2016 zowat...
3 januari 2017 09:42
De combo Martin - Kristoff kan wel is nefast worden voor het kijkspektakel. Ik hoop dan ook dat hij echt zijn eigen kans mag gaan.
3 januari 2017 11:46
Wie is die Biermans kerel? Is mij helemaal ontgaan. Verder zijn zo wat alle Russen eruit gemieterd.
3 januari 2017 11:53
Biermans is 2x tweede bij PR espoirs, 5e Parijs Tours espoirs en 26e GP Fourmies profs.

Iets meer focus op 2017 mag wel. Desnoods een uitgebreider verhaal.
3 januari 2017 17:44
Ik ben benieuwd naar Zakarin. Ik heb die zien dalen in de Tour dat was met de staart tussen de benen, hoewel ik kan het hem niet kwalijk nemen na zijn doodsmak in de afgelopen Giro. Als hij zijn angst om te dalen kan uitschakelen dan kan alles … Verder benieuwd naar Mamykin en Martin.
3 januari 2017 19:12
zeer, zeer veel talent, maar wie zijn dé kopmannen , Zakarin, Kristoff, Martin lijken me wel wat te licht voor een gans seizoen .Bystrom, Politt moeten dan overnemen ... en met alle respect , en hij mag me verwonderen , Planckaert heeft nog veel te leren
4 januari 2017 00:36
Zakarin heeft alles om pure wielercult te worden, ik hoop op een topjaar.
4 januari 2017 08:04
Hopelijk werken ze aan Zakarin zijn stuurmanskunsten!

Reacties zijn gesloten.